BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkRusya'dan yeni kredi kartı hamlesi----

Rusya'dan yeni kredi kartı hamlesi

Rusya'dan yeni kredi kartı hamlesi
28 Ekim 2022 - 10:39 www.finansgundem.com

İki büyük Rus bankasının Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri’nde (BAE) Rus ödeme sistemi MIR kredi kartlarının kullanılabileceği POS terminalleri kurmayı planladığı bildirildi.

İki Rus bankasının sadece dost ülkelerde MIR kartlarının çalışabilmesi için yeni bir sistem kurmayı planladığı iddia edildi. Bu sistemi ilk başta Türkiye ve BAE’de başlatmak için çalışmalara başlandığı belirtildi.

Bankacılık sektöründen isminin açıklanmasını istemeyen iki kaynağa atıfta bulunan RBK Haber, Bankalardan birinin yalnızca Türkiye’de, diğerinin ise Türkiye ve BAE’de POS terminalleri oluşturmayı planladığını yazdı. RBK, “Turist akışının korunduğu ve büyüdüğü ülkelerde talep gören iki banka, yabancı ticaret ve hizmet işletmelerine hizmet verme olasılığını düşünüyor. İkinci banka ise her şeyden önce oteller ve büyük mağazalar dahil olmak üzere turistik noktalarda MIR kartıyla ödeme imkanı için Pos terminalleri kurmayı düşünüyor” ifadelerine yer verdi.

RBK’ya konuşan kaynaklardan biri, bankaların bu tür işlemleri zaten test edebildiğini söylerken, Türk mağazaları tarafından kullanılan MIR kartlarını kabul etmek için benzer şemaların bilindiğini ifade etti.

Rus bankaları iki yönteme sahip

Genel olarak Rus bankalarının Türkiye’de POS terminalleri kurarak MIR kartıyla ödemeleri kabul etmek için iki şemaya sahip olduğunu belirten uzmanlar, birinci yöntemde alıcı banka ile ödeme sağlayıcısı ve girişimcinin bir aracı ile anlaşma yapabileceğini, aracının bir mağaza veya otel ile sözleşme yaparak Rus bankasının POS cihazını kullanabileceğini aktarıyor.

Bu şekilde daha sonra ödemeler yapılırken alıcıların paraları, alıcı Banka nezdinde açılan aracının hesabına yatırılırken, aracı alınan rubleyi istenilen para birimine çevirdikten sonra satıcının takas hesabına aktarıyor. Bu tür hizmetler için aracı, satıcıdan bir komisyon talep edebiliyor.

Diğer yöntemde ise mağaza veya otel, aracı için vekaletname düzenlerken, aracı firma Rus banka ile temasa geçerek tüccar için bir ruble hesabı açabiliyor ve onun adına banka ile bir satın alma anlaşması yapabiliyor. Ardından POS terminallerini alan aracı firma, bu cihazları otel ve mağazalara verebiliyor.

Uzmanlar, bu şekilde POS cihazları üzerinden yapılan ödemelerin herhangi bir muhbir banka üzerinden geçmeden gerçekleşebileceğine dikkat çekerken, Rus bankalar ile çalışan POS terminallerinin sorunsuz bir şekilde MIR kartlarını kabul edebileceğini öngörüyor.

Türkiye MIR kartları için yeni ödeme sistemi hazırlıyor

 

Turizme Mir kart darbesi

 

Mir sistemine alternatif: Ticket

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)