BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemRusya’dan Kaddafi'ye destek----

Rusya’dan Kaddafi'ye destek

Rusya’dan Kaddafi'ye destek
17 Aralık 2021 - 08:10 www.finansgundem.com

Moskova yönetimi, Libya’da parlamento seçimlerinin ertelenmesine sıcak bakıyor.

Libya Parlamento Komitesi, başkanlık seçimleri sürecinde ilerleme sağlanması için yerel, bölgesel ve uluslararası alandan yapılan açıklamalara rağmen Temsilciler Meclisi'ni seçimlerin ertelendiğini duyurmaya çağırdı.

Yüksek Seçim Komisyonu seçimlerin gerçekleştirilmesi planlanan tarihe sekiz gün kala, dün devlet başkanının seçimine ilişkin temyiz aşaması ile ilgili nihai raporu Komisyon Başkanı Dr. İmad es-Saih ve Komite Başkanı el-Hadi es-Sagir'i bir araya getiren toplantıda sunulduğunu bildirdi. Raporun seçim sürecini takip etmekle görevli Temsilciler Meclisi üyelerinden oluşan komiteye iletildiği bilgisini verdi.

Saih, geçtiğimiz salı günü Mısır'ın Libya Büyükelçisi Tamer Mustafa ile görüşmüş ve seçim meselesiyle ilgili bir dizi dosyayı ve yaklaşan seçimler için komşu ülkeleri, ‘Arap bölgesinin barış ve istikrarını yansıtacağı için’ yaklaşan seçimleri desteklemenin yollarını ele almıştı. Görüşmede ayrıca Mısır'da ikamet eden Libyalıların oy verme sürecine katılımlarını sağlamak için Kahire hükümetinin sağlayabileceği kolaylıklar da gündeme gelmişti.

Mısır Büyükelçisi, Kahire'nin Libya'daki demokratik sürece verdiği desteğivurgulayarak komisyonun ve süreçten sorumlu olanların, seçimlerin en yüksek uluslararası standartlara uygun olarak yapılması için ideal koşulları sağlama çabalarına da övgüde bulundu.

Aynı bağlamda Saih, komisyonun genel merkezinde, Uluslararası Seçim Sistemleri Vakfı (IFES) Bölge Direktörü Daniel Rubinstein'ı kabul etti. İki isim görüşmede Seçim konusunda uzmanlaşmış bir kuruluş olarak IFES ile iş birliği dosyasını ve demokratik ülkelerde seçim kurumlarına sağladığı destekleyici rolü ele aldılar.

Rubinstein, komisyonun çabalarına, önceki seçim süreçlerini yönetmedeki ‘gelişmiş seviyeye’ ve yaklaşmakta olan parlamento ve başkanlık seçimlerinin yapılması için devam eden hazırlıklara övgüde bulundu. Aynı zamanda, sürecin en yüksek profesyonel standartlara göre yürütülmesi için kuruluşun bu seçimi uzmanlık ve çabalarla desteklemeye hazır olduğunu kaydetti.

Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgilere göre Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri'nin Libya Danışmanı Stephanie Williams dün Libya'nın batısındaki Mısrata kentine yaptığı ziyaret ile seçimlerin ertelenmemesine yönelik çalışmalarına devam etti. Temsilciler Meclisi İçişleri Komisyonu Başkanı Süleyman el-Harari, başta Meclis olmak üzere Libya makamlarını ‘sorumluluklarını üstlenmeye ve açık ve kararlı bir şekilde konuşmaya’ çağırdı. Libya halkına seçimlerin gerçekleştirilmesi planlanan 24 Aralık’ta düzenlenemeyeceğinin duyrulmasını talep etti.

Harari dün Parlamento'nun internet sitesinde yaptığı açıklamada, ‘seçim tarihinin ertelenmesi gerektiğini gösteren güçlü veriler olmasına rağmen bu konuda resmi bir açıklama yapılmamasına’ şaşırdığını ve üzüldüğünü belirtti. “Komisyon Başkanı’nı yetkilendirmenin teknik açıdan programa uygun olarak yürütülemeyeceğini kamuoyuna açık bir şekilde açıklamaya çağırıyorum” ifadesini kullandı.

Süleyman Harari, Başbakan Abdulhamid ed-Dibeybe'yi (vekili Ramazan Ebu Cinnah'ı hükümetin başına atayan başkan adayı) ve İçişleri Bakanı Halid Mazen'i seçim sürecini güvence altına almadaki ‘büyük eksikliklerini’ ve mahkemelerin maruz kaldığı saldırıları’ itiraf etmeye çağırdı. Ayrıca son birkaç gün içinde sandıkların kapatılmasının bunun en iyi kanıtı olduğuna işaret etti.

Temsilciler Meclisi İçişleri Komisyonu Başkanı “İçişleri Bakanı, bakanlığın şu anda yaklaşan seçimleri güvence altına alamadığını açıkça belirtmelidir” dedi. Ülkedeki BM misyonuna atıfta bulunarak “Misyonun görevi, Libya makamlarına teknik destek sağlamak olup, onların veya Libya halkının iradesinin vesayeti konumunda değillerdir. İç işlerine karışmamak veya herhangi bir taraf tutmamakla yükümlüdürler” ifadesini kullandı. Ayrıca BM Misyonu’ndan Siyasi Diyalog Forumu Komitesi'nin bazı üyelerine geçtiğimiz yılın sonunda Tunus'ta yaptığı toplantıda verilen rüşvet davasıyla ilgili soruşturmanın sonuçlarını yayınlamasını talep etti.

Söz konusu suçlamalardan bazıları Dibeybe'ye yöneltilmişti.

Stephanie Williams, resmi Twitter hesabı aracılığıyla Mısrata'ya vardığında gördüğü büyük Libya bayrağına dikkat çektiği açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

“Gökyüzünü gölgeleyen bulutlara rağmen yüksekte dalgalanan Libya bayrağının güzel görüntüsü beni çok etkiledi. Libyalıların, ülkelerinin egemenliğini ihmal etmemeleri ve sevgili Libya halkının isteklerini karşılayacak şekilde niteliksel bir geçiş sağlamak için her fırsata sarılmaları zorunludur.”

Williams ayrıca Libya'daki görevinin ‘üç boyutlu bir şekilde siyasi, ekonomik ve askeri olarak liderlik etmek’ olduğunu vurguladı.

Stephanie Williams, yargı kurumuyla ilgili olarak Adalet Bakanı Halime Abdurrahman ile yaptığı görüşmede de ‘yargının korunmasının, tarafsızlığının ve bağımsızlığının’ önemini vurguladı. Bakanın ulusal uzlaşma, insan hakları ve hapishane reformu alanındaki çabalarına da övgüde bulundu.

Rusya’dan seçim açıklaması

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov daLibya halkına ‘seçimlerde, bu kişi Seyfülislam Kaddafi bile olsa kendileri için en uygun olanı belirleme’ çağrısında bulundu.

Lavrov, geçtiğimiz salı günü Mısır menşeili TeN kanalında gazeteci Amr Abdulhamid tarafından sunulan Raei Aam (Kamuoyu) isimli programda verdiği röportajda şunları söyledi:

“Bu seçimlerin kısa süreliğine ertelenmesinde bir sakınca görmüyorum. Ama önemli olan başarılı ve iyi organize edilmiş olmasıdır.Rusya, son yıllarda Libya krizini çözmek için uluslararası çabalara katılıyor. Libya halkı, aday Seyfülislam Kaddafi olsa bile seçimlerde kendisine en uygun olanı belirlemeli. Hafter ve diğer adaylara olduğu gibi Kaddafi ve oğluna bağlı da çok sayıda vatandaş var. Mesele Libya halkının eline bırakılmalı. Lİderlerini özgürce seçmeleri için onlara şeffaflık sağlanmalı ve seçim sonucu kabul ediyoruz. Kendi kaderini tayin hakkına sahip olan Libya halkı adına konuşulamaz. Herhangi bir adayın aday olmasını engellemek büyük bir hatadır.”

Lavrov ayrıca ülkesinin başkanlık seçimleri için herhangi bir aday göstermediğini ve Rusya'nın başkanlık seçimleri için adayın kimliğini belirlemeye yönelik Batı müdahalesine karşı olduğunun altını çizdi.

UCM, Kaddafi’nin gözaltına alınması için işbirliği çağrısı

 

Libya'da Kaddafi'nin oğlunun adaylığına ret

 

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)