BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemRusya'daki Kuzey Koreli işçilere dönüş yolu göründü----

Rusya'daki Kuzey Koreli işçilere dönüş yolu göründü

Rusya'daki Kuzey Koreli işçilere dönüş yolu göründü
29 Nisan 2019 - 05:54 www.finansgundem.com

Birkaç yıl öncesine kadar sayıları 40 bini bulan Kuzey Korelilerden şu an en fazla 8 bini kaldı. BM'nin yaptırım kararı nedeniyle yıl sonuna kadar bunların da tamamına yakını ülkelerine dönecek

Rusya’da "ucuz iş gücü” olarak, özellikle inşaat sektöründe büyük rağbet gören Kuzey Kore vatandaşları, mecburen bavul toplamaya başladı. Birkaç yıl öncesine kadar sayıları 40 bini bulan Kuzey Korelilerden şu an en fazla 8 bininin kaldığı, yıl sonuna kadar bunların da tamamına yakınının “teorik olarak” Rusya’yı terk edip ülkelerine dönmeleri gerektiği bildiriliyor.

Bunun nedeni, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararı ile, nükleer silah geliştirme programına devamda ısrar eden Kuzey Kore’ye ağır ekonomik yaptırımlar uygulanması. Karar uyarınca Rusya’daki Kuzey Koreli işçilerin yıl sonuna kadar ülkelerine dönmeleri gerekiyor.

Özellikle 2018 Dünya Kupası stadyum inşaatı projelerinde aktif olarak çalışan Kuzey Koreli işçiler, düşük maliyetleri nedeniyle tercih ediliyordu. BBC’nin derlediğine göre, iki yıl önce 40 bine kadar çıkan işilerin yüzde 85’i inşaat sektöründe çalışıyordu. Basına yansıyan haberlere göre, ortalama bir Kuzey Koreli işçi maaşı 415 dolar civarında. Yani Rus işçilerin aldığından yüzde 40 daha az. İşçiler kazandıkları paranın yarısını Kuzey Kore hükümetine ödemek zorunda olmalarına rağmen, kendilerine kalan birkaç yüz dolar bile ülkelerinde “büyük gelir” sayılıyor.

Kuzey Koreli işçilerin Rusya’yı terk etmek zorunda kalmasıyla, inşaattan tarıma, sağlık sektörüne kadar pek çok sektörde kadroların boşalacağı ve özellikle Rusya’nın doğu bölgelerinde eleman sıkıntısı yaşanacağı belirtiliyor.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Kuzey Kore lideri Kim Jong Un Rusya'da Vladivostok'un Russky Adası'nda geçen hafta ilk kez bir araya gelmişti. (turkrus.com)

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)