BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkRusya'daki banka hesaplarından 8 milyar dolar çekildi----

Rusya'daki banka hesaplarından 8 milyar dolar çekildi

Rusya'daki banka hesaplarından 8 milyar dolar çekildi
09 Ekim 2018 - 08:48 www.finansgundem.com

Ağustos ayında Sberbank, VTB, Gazprombank, Promsvyazbank ve Rosselhozbank'tan 8,3 milyar dolar tutarında döviz çıkışı gerçekleşti

Rusya hükümeti Batı yaptırımları sonrası ekonominin dolar bağımlılığını azaltmak için önlem hazırlığındayken, bankacılık sistemi mudilerin kaygılarından kaynaklanan bir "dedolarizasyon" sürecine girdi. Başka bir deyişle, Ülkenin en büyük devlet bankaları döviz müşterilerinde "kan kaybetmeye" başladı.

Ağustos ayında Sberbank, VTB, Gazprombank, Promsvyazbank ve Rosselhozbank'tan 8,3 milyar dolar tutarında döviz çıkışı gerçekleşti. Söz konusu miktarın 2 milyar dolarlık kısmı bireysel, 6,3 milyar dolarlık kısmı ise kurumsal müşterilere ait.

Bireysel müşteriler açısından en büyük para çıkışı toplamda 1 milyar dolar ile Sberbank'tan oldu. Kurumsal müşterilere ait hesaplardan çıkan döviz miktarının en yüksek olduğu banka ise 2,5 milyar dolar ile VTB.

Merkez Bankası'nın verileri, devlet bankalarından çıkan dövizin küçük bir kısmının Citibank VBPP ve Raiffeisen Bank gibi yabancı bankaların şubelerine gittiğini gösteriyor. Paranın büyük bir kısmı ise tahminlere göre yastık altında ya da yurt dışına çıkartıldı.

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch'in verilerine göre ise, Rusya'da geçen ağustos ayında kamu bankalarından 6,6 milyar dolar tutarında mevduat çekildi. En fazla mevduat kaçışı Sberbank'tan (2,9 milyar dolar), VTB'den (2,6 milyar dolar) ve Gazprombank'tan (1 milyar dolar) oldu.

Analistler döviz mudilerinin bu davranışını dövize karşı yaptırım korkusuyla açıklıyor. VTB başkanı Andrey Kostin döviz hesaplarındaki paraların sahiplerine ruble olarak ödenebileceği yolunda bir açıklama yapmıştı.

Raiffeisen Bank'ın konuyla ilgili raporunda, ihracatçıların da yurt dışında kazandıkları dövizi bu nedenden ötürü ülkeye getirmekten kaçındığı ve bunun sonucunda yüksek seyreden petrol fiyatlarına rağmen rubledeki zayıflığın sürdüğü tespiti yer alıyor.

Ayrıca dolar mevduatlardaki azalmanın, ABD'nin yaptırımlarının Rus kamu bankalarını da kapsayacak şekilde genişleyebileceği endişesinden kaynaklandığı belirtiliyor.

Petrolün varil fiyatı Ekim başından bu yanda 82,9 dolardan 86 dolara çıkmasına rağmen, ruble dolar karşısında değer kaybetmeye devam ediyor.(Turkrus)

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)