BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemRusya'da zamlı KDV dönemi başladı----

Rusya'da zamlı KDV dönemi başladı

Rusya'da zamlı KDV dönemi başladı
04 Ocak 2019 - 22:48 www.finansgundem.com

Rusya'da yeni yılda yüzde 18'den yüzde 20'ye yükseltilen KDV oranlarının ekonomiye yansımalarını uzmanlar değerlendirdi

Rusya’da yüzde 18 olan KDV oranı 1 Ocak tarihinden itibaren yüzde 20’ye yükseltildi. RBC ajansı, bu kararın fiyalara, kamu bütçesine ve ekonominin geneline olası yansımalarını değerlendirdi. 

Rusya’da KDV, petrol ve doğal gaz gelirlerinin ardından kamu bütçesinin en büyük gelir kaynağı.

2017 yılında devlet kasasına KDV’den 5,1 trilyon ruble gelir sağlandı. Bu rakam, tüm bütçe gelirlerinin yüzde 34’üne eşit. 

Rusya’da ilk yürürlüğe girdiği 1992 yılında yüzde 28 olan KDV oranı, daha sonra kademeli olarak yüzde 18’e kadar indirilmişti.

KDV neden artırıldı?

KDV'nin artırılmasının federal bütçeye 2019 yılından itibaren yılda 620 milyar ruble tutarında ek gelir sağlayacağı hesaplanıyor. 

Bu rakamın “ulusal proje” olarak adlandırılan büyük çaplı altyapı projelerine aktarılması planlanıyor. 

Bazı sektörler için yüzde 10 olan indirimli KDV oranının ise korunacağı açıklanmıştı. Bunların başında lüks olmayan ürünler dışındaki gıda ürünleri, çocuk ürünleri, süreli yayınlar ve eğitim, bilim ve kültür kitapları ile ilaçlar ve tıbbi ürünler geliyor.

KDV'nin artırılması sayesinde sağlık, eğitim, altyapı projeleri gibi sosyal öneme sahip alanlara daha fazla kaynak ayrılması hedefleniyor.

Üç yıllık cirosu 2 milyon rublenin altında olan işletmeler KDV’den muaf tutuluyor. 

Fiyatlar nasıl etkilenir?

KDV oranındaki artışın halkın cebine de yansıması, birçok mal ve hizmet fiyatına zam gelmesi bekleniyor. 

Merkez Bankası, KDV artışına bağlı olarak enflasyonun ilk çeyrekte yüzde 6’yı bulabileceğini tahmin ediyor. Hükümetin bu dönem için enflasyon hedefi ise yüzde 4. 

Ödeme gücü olan vatandaşların KDV artışı nedeniyle yıllık gelirlerinde yaşanacak ortalama artış 5 bin ruble olarak hesaplanıyor. 

KDV artışı nedeniyle başta dayanıklı tüketim mallarının, hazır giyim ürünlerinin, gayrimenkullerin, sağlık hizmetlerinin, konut hizmetlerinin ve benzinin pahalanması bekleniyor. 

Otomobil fiyatları da KDV artışıyla birlikte pahalanmaya başladı. AvtoVAZ, Nissan, Mitsubishi ve Ford Seller, 1 Ocaktan itibaren yaptıkları zamların temel nedeni olarak yeni KDV oranını gösterdi. 

Yapılan araştırmalar, Rusya’da büyük çaplı şirketlerin yüzde 80’inin KDV oranındaki artışa bağlı olarak ürünlerine zam yapmaya hazırlandıklarını gösteriyor.
 
Ekonomiye nasıl yansır?

Maliye Bakanlığı, 2019 yılında KDV’den 6,9 trilyon ruble (tüm gelirlerin yüzde 34,6’sı) oranında gelir elde etmeyi, 2021’de ise bu oranın yüzde 37,9’a yükselmesini hedefliyor. 

Diğer yandan uzmanların çoğu, KDV artışı sonrası 2019 yılı için ekonomik büyüme beklentilerini aşağıya çekti. Ekonomik Kalkınma Bakanlığı bu oranı yüzde 18’den yüzde 1,3’e indirdi. Bu büyük ölçüde, fiyatlardaki artışa bağlı olarak tüketici talebinde yaşanması beklenen azlamaya bağlanıyor. 

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)