BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiRusya'da yeniden resesyona dönüş kaygısı----

Rusya'da yeniden resesyona dönüş kaygısı

Rusya'da yeniden resesyona dönüş kaygısı
20 Mart 2019 - 07:44 www.finansgundem.com

Batı'nın yaptırımlarıyla 2015 ve 2016'yı resesyonla geçiren Rusyada, iki yıllık rahatlamanın ardından yeniden tehlike çanları çalmaya başladı

Batı'nın Kırım yaptırımları yüzünden 2015 ve 2016'yı resesyonla geçirip son iki yılda yeniden "artıya" geçen Rusya ekonomisi yeniden durgunluğun eşiğinde... Rublenin güçlenmesi, yeni yaptırımların "mola" vermesi, petrol fiyatlarının yüksek seyri de beklenen olumlu etkiyi göstermedi. Uzmanlara göre Rusya ekonomisi yaptırımlar, vergi artışları ve iç talep daralmasının meydana getirdiği cendereden bir türlü çıkamıyor. İş çevrelerinde pozitif beklentilerle başlanan 2018'de sıkıntıların aşılamamasının ardından, piyasalarda 2019'da yeniden resesyona dönülebileceği kaygıları artıyor.

Ocak ayında kaydedilen yüzde 0,7'lik GSMH artışı piyasalarda hayal kırıklığı yaratırken ülkenin Kremlin destekli prestijli ekonomi üniversitelerinden Yüksek Ekonomi Okulu'nun (VŞE) araştırması daha olumsuz göstergelere dikkat çekti ve "resesyon" uyarısı yaptı. Teknik olarak ekonomide en az iki çeyrek üst üste "negatif büyüme" (küçülme) görülmesi, "resesyon" olarak adlandırılıyor.

Yüksek Ekonomi Okulu'nun araştırmasına göre, bankacılık sistemi verileri, ülkedeki parasal kaynak miktarı, petrol fiyatları ve sanayi üretim talebi gibi göstergelerin bileşiminden oluşan "Konsolide Öncü Gösterge Endeksi" eksi yüzde 2,9'dan eksi 3,9'a geriledi.

VŞE uzmanları endeksin dört aydır gerilediğine ve 2016'nın ilk çeyreğinden bu yana en düşük seviyede olduğuna dikkat çekiyor. Gerilemenin sebebi ise negatif senaryoların etkisi ile artık kronik hale gelen iç talepteki daralma.

Ekonomide canlanma ihtimalini baskılayan bir diğer unsur da bu yıl KDV oranını yüzde 18'den 20'ye çıkarılmış olması.

VŞE'nin analizi böyle bir ortamda ülke ekonomisinin bir kez daha resesyona girmesi olasılığının "apaçık arttığı" yorumuna yer veriyor.

Bu arada saygın analistlerden Vladislav Inozemtsev , hükümetin 2019 için büyüme hedefini yüzde 2,2'den yüzfde 1.5'e çekmesine rağmen bunun da "gerçekçi görünmediğini" savundu. Rus uzman, "Daha yüksek bir ihtimal GSYİH'nin yüzde 1.2-1.6 düşmesi. 2019'da Rusya ekonomisinin yeni bir resesyona girmesi bekleniyor. Petrol fiyatları 58-65 dolar arasında olsa bile bundan kaçmak zor" dedi.

Bir başka analist, Roman Blinov ise, "Resesyonu konuşmak için belki erken, ama bu yıl en az stagnasyonu (durgunluk) yaşayacağımızı söyleyebiliriz. Büyüme beklentisi çok zayıf" değerlendirmesini yaptı.

PMI resesyon çizgisine dayandı

Ekonomistlerin dikkatle takip ettiği bir diğer gösterge olan sanayi PMI (İmalat Satın Alma Yöneticileri Endeksi) endeksi de Şubat ayında 50,9'dan 50,1'e indi.

Bu önemli endekste 50 puanın altı resesyon işaretçisi olarak görülüyor.

Rusya ekonomisini takip edenler açısından bir diğer ilginç gösterge de Rusya Demiryolları'nın (RJD) taşıdığı yük miktarındaki değişim. Buna göre, Şubat ayında RJD'nin ağıyla taşınan yükler yalnızca yüzde 0,1 oranında artmış.

Yılın ilk iki ayında RJD tarafından taşınan inşaat malzemeleri yüzde 7,6, tahıl yüzde 8,3 ve sanayi hammaddesi de yüzde 5,1 oranında düşmüş görünüyor.

Rusya'da 2008'de 17 bin 300 ruble olan ve o günkü kurla 695 dolara tekabül eden ortalama aylık gelir, 2018 sonunda 42 bin 800 ruble olmuş ama 630 dolra inmişti. (turkrus.com)

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)