BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiRusya'da tüketim bilmecesi----

Rusya'da tüketim bilmecesi

Rusya'da tüketim bilmecesi
21 Ocak 2019 - 07:41 www.finansgundem.com

Rusya'da 7-13 Ocak arası tüketim harcamaları yüzde 4 arttı. Bu sonuç bazı uzmanlarca olumlu karşılanırken, diğer grup "Enflasyondan arındırılmış" rakamlara dikkat çekti

Rusya'da kimi uzmanları "bardağın yarısı dolu" diye umutlandıran, kimilerini "yarısı boş" diye kaygılandıran son piyasa verilerine göre, halkın nominal harcamaları artıyor. Romir'in araştırmasına göre, 7-13 Ocak günleri arasında bir ailenin ortalama harcaması önceki haftaya kıyasla yüzde 4 artışla 4067 ruble, yani 328 TL olarak gerçekleşti. Aralık ayında da Rusyalıların harcamaları son üç yılın zirvesine çıkmıştı.

Ancak Romir analistleri sevinmek için erken olduğu görüşünde. Zira enflasyon etkisinden arındırılmış gerçek harcama son 4 yılın en düşük seviyesinde.

Araştırmaya göre "gerçek" harcamanın yanı sıra, "ortalama harcama" miktarı da azalma eğiliminde. Analistler nüfusun alışveriş sırasında indirim kampanyası kovalamaya devam ettiğine dikkat çekiyor.

VTsİOM'un gerçekleştirdiği bir başka araştırma da halkın yılbaşı tatili alışverişlerinde harcadığı paranın 2006 yılından bu yana ilk kez azaldığını ortaya koydu.

Buna göre, yılbaşı tatilinde ailelerin ortalama harcaması geçen yıla kıyasla 400 ruble düşerek 13 bin 800 ruble olarak gerçekleşti. Bu gösterge 2008 ve 2014 krizlerinde dahi düşüş kaydetmemişti.

Konuyu haberleştiren Moskovskiy Komsomolets gazetesine konuşan Alpari analiz merkezinden Natalya Milçakova, 2018'de nispeten yüksek seyreden petrol fiyatlarına rağmen rublenin dolar karşısında yüzde 18'den fazla değer kaybettiğini hatırlatıyor.

Milçakova'ya göre, harcamaları baskılayan bir diğer etken de Rus hükumetinin KDV oranını yüzde 18'den 20'ye çıkarması oldu. KDV'deki 2 puanlık değişimle birlikte gelen fiyat artışları kriz sonrası reel gelirleri henüz tam olarak toparlanamayan Rus halkının bütçesine olumsuz etkide bulunuyor.

Son olarak gazete VTsİOM araştırmasında yer alan bir başka tespiti okurlarıyla paylaşıyor. Buna göre, katılımcıların üçte ikisi Rusya'nın en büyük sorununun yoksulluk olduğu düşüncesinde. Hükumetin ise yoksullukla mücadele için somut bir planı yok. (turkrus.com)

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)