BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaEmlakRusya'da konut kredilerinde yüzde 5'lik sabit faiz hazırlığı----

Rusya'da konut kredilerinde yüzde 5'lik sabit faiz hazırlığı

Rusya'da konut kredilerinde yüzde 5'lik sabit faiz hazırlığı
16 Şubat 2023 - 15:54 www.finansgundem.com

Rusya, konut sahibi olmak isteyenlerin kullandığı konut kredilerinde yüzde 5'lik tek faiz oranını gündeme aldı.

Rusya'da meclisin alt kanadı olan Devlet Duması, ülkedeki tüm vatandaşlar için yeni konut alımlarında yüzde 5’lik sabit faiz uygulamasını hayata geçirmeyi düşünüyor.

Devlet Duması İnşaat ve Konut ve Kamu Hizmetleri Komitesi’nin hazırladığı yasa tasarısına atıfta bulunan İzvestia gazetesi, Rusya’da tüm vatandaşlar için devlet bütçe fonları kullanılmadan yüzde 5 sabit faizli ipotek programı başlatılmasının istendiğini yazarken, komitenin bu öneriyi İnşaat Bakanlığı, Rusya Merkez Bankası ve hükümete gönderdiğini aktardı.

Gazetemru'nun haberine göre, devletin sunduğu imtiyazlı ipotek programlarının bütçe için yük olduğunun daha önce Maliye Bakanlığı tarafından açıklandığını hatırlatan gazete, Duma’nın bu yolla bütçe giderlerinde tasarruf etmeyi istediğine vurgu yaptı.

Tasarıya göre programın uygulanabilmesi için Merkez Bankası’nın daha önce verilmiş güvenilir ipotek portföyleri ile güvence altına alınan bankalara yıllık yüzde 2 oranında kredi sağlayacağı, bankaların ise bu oranın üstüne yüzde 2 ila 3 oranlarında kar marjı koyarak faiz oranlarını toplamda yüzde 5’e sabitleyeceği varsayılırken, devlet destekli konut kredilerine uzun zamandır karşı olan Rusya Merkez Bankası, ipotek destek programlarının konut fiyatlarını artırdığından şikayetçi.

Ülkedeki konut kredilerinde ön peşinat tutarını yükselterek bankaların vatandaşlara düşük peşinatlı konut kredisi teşviklerinin önüne geçmeye çalışan Merkez Bankası, bununla birlikte hükümetin sunduğu düşük faizli konut kredilerini riskli buluyor.

Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Ksenia Yudaeva, ülkenin en büyük özel bankalarında Tinkoff Bank’ın Youtube kanalına verdiği demecinde, devletin düşük faizle sağladığı tercihli konut kredilerinin ipotek piyasalarında oldukça büyük bir talep yarattığını vurgularken, bunun da ülkedeki konut fiyatlarını büyük ölçüde hızlandırdığını söyledi.

Yudaeva, devlet sübvansiyonlu ipotekleri vatandaşların borç yükünün birikmesi açısından önemli bir risk olarak gördüklerine dikkat çekerken, “Devlet programı ipotek için oldukça büyük bir talep yarattı ve konut fiyatlarını büyük ölçüde artırdı. İpotekleri alan vatandaşların üzerinde biriken borç yükü, bizim için vatandaşların haklarının korunması açısından önemli bir risk olarak görülüyor” dedi.

İnşaat şirketlerinin devletin sunduğu ipotek imkanları sonrası konut fiyatlarını artırdığını hatırlatan Merkez Bankası Başkan Yardımcısı, fiyatların düzelmemesi durumunda piyasada balon oluşacağını, konut sektörünün devlet desteği olmadan kendi kendine çalışması için farklı yolların aranması gerektiğini sözlerine ekledi.

Merkez Bankası’nın ipotek piyasasında dikkat çektiği bir diğer sorun ise bankalarla anlaşan inşaat firmalarının sıfır Faiz oranlı veya dilimli konut kredileri gibi yeni enstrümanlara yönelmesi olduğunun altını çizen Yudaeva, “Bu, yalnızca finansal istikrarı değil, tüketici haklarının korunması sorununu da gündeme getiriyor. Çünkü tüketiciler faiz oranlarını sıfırlayan inşaat firmalarının aslında dairenin maliyetini abartılı bir şekilde artırdığını her zaman anlamıyor. Reklamlar bu konuda sessiz ve bu bizi rahatsız ediyor” diye vurguladı.

Rusya'da emlak yatırımları üç ayda yüzde 30 arttı

 

Rusya'da emlak vergisi ödemeleri iki katına çıktı

 

Rusya'da konut ipotekli mikro krediye yasak geliyor

 

Rusya'da kredilere yeni kısıtlama

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)