BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemRusya ve İran’dan 40 milyar dolarlık anlaşma----

Rusya ve İran’dan 40 milyar dolarlık anlaşma

Rusya ve İran’dan 40 milyar dolarlık anlaşma
10 Ekim 2022 - 09:50 www.finansgundem.com

İran, Rusya ile 40 milyar dolardan fazla değere sahip petrol ve doğalgaz anlaşması imzaladığını açıkladı.

İran Petrol Bakanı Cevad Uci, Rusya ile İran’daki petrol sahasının geliştirilmesi için 4 milyar dolar değerinde bir mutabakat imzaladıklarını söylerken, “Aynı zamanda 40 milyar dolar değerinde doğalgaz boru hattı ve sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) tesislerinin inşasına ilişkin bir anlaşma imzaladık” açıklaması yaptı.

Yakın zamanda İran Petrol Bakanlığı, Rusya’nın İran’da bulunan altı petrol sahasının geliştirilmesi ve iki doğalgaz bor hattı projesine başlayacağını duyurmuş, ilgili anlaşmanın yıl sonundan önce imzalanabileceğini eklemişti.

Enerjiden sorumlu Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak, Uci ile yapılan görüşmenin ardından Moskova ve Tahran’ın petrol ve gaz sektörü de dahil olmak üzere bir dizi ortak proje üzerinde görüşmeler yürüttüğünü bildirmişti.

Novak, ayrıca Uci ile Rusya-İran ticari ve ekonomik işbirliği komisyonunun eş başkanları olarak komisyonun 30 Ekim-1 Kasım 2022 tarihleri arasında Rusya Federasyonu’nda düzenlenmesi konusunu ele aldıklarını aktardı.

ABD’den İran’a yeni yaptırım

ABD yönetimi, İran’ın petrol ve petrokimya ürünlerinin Güney ve Doğu Asya’ya satışına dahil olan 8 şirketi yaptırım listesine ekledi.

ABD Hazine Bakanlığından yapılan açıklamada, söz konusu yaptırımlarla İran’ın petrol ve petrokimya ticaretini kolaylaştıranların hedef alındığı kaydedildi.

Açıklamada, yüz milyonlarca dolar değerindeki İran’ın petrol ve petrokimya ürünlerinin Güney ve Doğu Asya’daki son kullanıcılara satışına dahil olan şirketler ağına yaptırım uygulandığı aktarıldı.

İran petrol ve petrokimya ürünlerinin finansal transferlerini ve nakliyesini kolaylaştıran 8 şirketin yaptırım listesine eklendiği belirtilen açıklamada, bu şirketlerin İran, Hong Kong, Hindistan ve Birleşik Arap Emirlikleri merkezli olduğu bildirildi.

Öte yandan ABD Dışişleri Bakanlığı da İran petrolüne depolama hizmeti sunan ve İran petrol ürünlerinin nakliyatını sağlayan Çin merkezli 2 şirkete yaptırım uygulanacağını duyurdu.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, yaptığı açıklamada, İran’ın Ortak Kapsamlı Eylem Planı’nı (JCPOA) ihlal ederek nükleer programını hızlandırmaya devam ettiğini, İran’ın petrol ve petrokimya ürünlerinin satışlarına yönelik yaptırım uygulamayı sürdüreceklerini aktardı.

İran Rusya'dan borç alacak

 

İran ve Gazprom'dan 40 milyar dolarlık mutabakat zaptı

 

İran ve Rusya'dan dolara karşı ortak hamle

 

İran ve Rusya'dan dolar hamlesi!

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)