BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiRusya Merkez Bankası'ndan küresel kriz senaryosu----

Rusya Merkez Bankası'ndan küresel kriz senaryosu

Rusya Merkez Bankası'ndan küresel kriz senaryosu
14 Ağustos 2022 - 09:59 www.finansgundem.com

2008 ekonomik krizine benzer bir kriz yaşayan Rusya'da, Merkez Bankası gelecek iki yıl boyunca takip edeceği para ve kredi politikasıyla ilgili önemli açıklamalar yaptı.

Rusya Merkez Bankası, ekonomiye uyum ve kriz senaryolarını yayınladığı raporunda, ekonominin gelişmesi için alternatif seçeneklerin, 2008 ekonomik krizi olaylarına benzer bir süreci yaşayacağını öngördü.

Merkez Bankası’nın son kriz senaryosu, GSYİH'de üç yıl boyunca bir düşüş olacağını tahmin ediyor. Bu koşullarda, Rusya'nın 2022'deki GSYİH'sı, temel senaryoda beklendiği gibi %4-6 oranında azalacağı, ama 2023'te bir büyüme bölgesine geçebileceği (Merkez Bankası eksi %2 ile artı %1 arasında bir aralık belirliyor), ve 2024'te %2,5-3,5 büyüyeceği tahmininde bulunuyor.

Rus ekonomisi gücünü nereden alıyor?

Merkez Bankası, bu senaryoda, Rus ekonomisinin ana itici gücü, iç talebin daha hızlı toparlanmasından, yeni ekonomik bağların oluşmasından ve paralel ithalat mekanizmasının genişlemesinden aldığını söylüyor. Paralel ithalat yoluyla piyasaların hem yeni hem de tanıdık mallarla doygunluğu sebebiyle, arz şokları temel senaryoya göre çok daha hızlı dengeleniyor. Ayrıca, adaptasyon tahmini, ihracat kargolarının nakliyesi ve lojistiğindeki durumda ihracatı olumlu yönde etkileyecek hafif bir iyileşmeyi içeriyor.

2025’e kadar yüzde 5-6'lık faiz oranı öngörülüyor

Haberrus'un aktardığına göre Merkez Bankası, 2025’e kadar yüzde 5-6'lık faiz oranı öngörüsünde bulunuyor.

Merkez Bankası yetkilileri ayrıca önümüzdeki bir buçuk yıllık süre zarfında enflasyonu yüzde 4 seviyesine kadar indireceklerini ilan etti.

Ural petrolün varil fiyatı için ise 2022-2025 yıllarında sırasıyla 80, 70, 60 ve 55 $/varil olarak tahmin ediliyor.

“Küresel Kriz” senaryosu nedir?

Merkez Bankası'na göre “Küresel Kriz” senaryosu, son yıllarda jeopolitik gerilimler ve ticaret savaşları sonucunda dünya ekonomisinde ortaya çıkan parçalanmanın daha da belirginleşeceği varsayımından hareket ediyor. Rusya Merkez Bankası'nın senaryosuna göre, piyasalar giderek bölgesel bloklarda yoğunlaşacak, ülkeler karşılaştırmalı avantajların kullanımına daha az ve üretimin yerelleştirilmesini artırmaya daha fazla odaklanacak.

İki ana risk

Rusya Merkez Bankası bu koşullar altında iki ana riskin varlığından bahsediyor. Birincisi, dünya ekonomisinin durumunda önemli bir bozulma. “Gelişmiş ekonomilerde stagflasyonist eğilimler yoğunlaşabilir. Faiz artışı enflasyonu sürdürülebilir bir şekilde yavaşlatmak için yeterli olmayabilir, enflasyon beklentileri şimdi olduğundan daha fazla hedeften sapabilir ve ona bağlı kalmayı bırakabilir."

İkinci risk, Rusya'nın ihracatına ek kısıtlamalar getirilmesi de dahil olmak üzere Rusya'ya karşı jeopolitik gerilimlerin artmasıdır. “Dünya pazarındaki petrol ve petrol ürünleri arzındaki bir düşüş, Brent ham petrolünün fiyatında kısa vadeli güçlü bir artışa yol açacaktır.

'Enflasyon daha da hızlanacak'

Belgede, "Şirketlerin maliyetleri artmaya başlayacak ve enflasyon daha da hızlanacak” deniyor. Bu, büyük miktarda birikmiş borç ve düşen talep fonunda, yatırımcıların piyasadaki istikrarsız gelirleri ve riskli varlıkları olan borçluların finansal ödeme gücünü yeniden değerlendirmelerine yol açabilecek, dünya çapında politika Faiz oranlarda keskin bir artışa neden olacaktır.

Merkez Bankası, “Sonuç olarak, küresel ekonomide 2007-2008 kriziyle karşılaştırılabilir boyutta bir ekonomik ve finansal kriz başlayabilir” açıklamasını yapıyor. Dünya ekonomisi keskin bir şekilde yavaşlayacağını ve bu da genel fiyat artış oranı üzerinde dezenflasyon etkisi yaratacağına vurgu yapıyor.

Rus ekonomisindeki küçülme tahminlerin gerisinde kaldı

 

Rusya, Ulusal Refah Fonu için Türk lirası almayı değerlendiriyor

 

Rusya Merkez Bankası: 2008'e benzer bir küresel kriz gelebilir

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)