BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaRusya krizi paladyumu etkiledi, fiyatlar 1 ayda %21 arttı----

Rusya krizi paladyumu etkiledi, fiyatlar 1 ayda %21 arttı

Rusya krizi paladyumu etkiledi, fiyatlar 1 ayda %21 arttı
28 Ocak 2022 - 08:15 www.finansgundem.com

Rusya ile Ukrayna arasındaki gerginlik paladyum fiyatlarını artırdı. Dört ayın en yüksek seviyesine çıkan paladyum fiyatı 2.300 doları aştı.

Paladyum Rusya ile Ukrayna arasındaki gerginlik dolayısıyla pozitif seyretmeye devam ederken, fiyatlarda ralli sürüyor. Gri metalin fiyatı dört ayın en yüksek seviyesine çıkarak 2.300 doları aştı. Dünyanın en büyük paladyum üreticilerinden Rusya’nın Ukrayna ile yaşadığı gerilim fiyatlarda sıçrama yaşanmasına yol açtı.

2020’de dünyada 210 ton paladyum üretilirken, bunun 91 tonu Rusya’dan geldi. Bu yıl küresel paladyum arzının üçte birinden fazlasını gerçekleştirmesi beklenen Rusya’nın karşı karşıya olduğu olası yaptırımların tedarik sorunu yaratacağı endişesiyle paladyum fiyat Eylül ayından bu yana en yüksek seviyeye çıkarken, yılbaşından bu yana fiyatlar yüzde 21’den fazla yükseldi.

Otomotiv sektörünü sarsan çip krizinin yılın ikinci yarısında çözüme kavuşacağı ve sektörden gelen talebin artacağı beklentisi de paladyum boğalarını harekete geçiren bir diğer neden oldu. Fiyatlar 2.400 dolara göz dikti Paladyum boğaları yakın dönem teknik avantaja sahip görünüyorlar. Paladyum fiyatı son dokuz haftanın en yüksek zirvesinde konumlanmış durumda. Fiyatların 100 günlük ortalamanın üzerinde olması paladyum değerli metal piyasasında daha aktif olarak işlem görmesini ve yatırımcı girişlerinde artışı beraberinde getiriyor.

Teknik analizler paladyumun performansının yukarı yönde devam edeceğini gösteriyor. Geçtiğimiz Ekim ayından bu yana yatay seyreden performans artık yukarı yönlü görülüyor. Paladyum severler gözünü 2.345 doları kestirdi. Bu seviyelerin aşılması psikolojik 2.400 doları hedef haline getirecek. Otomotivdeki paladyum talebinin bu yıl 8.5 milyon tona yükselmesi bekleniyor. Hafif araç üretiminin 2019 yılındaki seviyeye dönmesi beklenmese de, 8 milyon adede yükselerek 2021 yılını aşacağı tahmin ediliyor. Diğer taraftan benzinli araçlarda, fiyatının yüksek olması nedeniyle paladyum yerine platin kullanılmaya başlanmasının, paladyum talebinde çok hızlı artışı engelleyebilir.

2022 'gümüş' yılı olacak

 

Fed'in faiz artış sinyali bakır fiyatlarını düşürdü

 

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)