BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaKripto ParalarRusya kripto paraları neden yasaklamak istiyor?----

Rusya kripto paraları neden yasaklamak istiyor?

Rusya kripto paraları neden yasaklamak istiyor?
27 Ocak 2022 - 09:40 www.finansgundem.com

Kripto paraların ekonomik gelişmeleri engellediğini öne süren ve yasaklamak için gerekçelerini sıralayan Rusya Merkez Bankası, bu karar nedeniyle gelen tepkilere yazılı yanıt verdi.

Rusya Merkez Bankası tarafından hazırlanan "Kripto paralar: eğilimler, riskler ve önlemler" adlı raporda, bireysel yatırımcılar için kripto para birimlerinin, yapılan yatırımların tamamen kaybolması anlamına gelebileceği belirtildi.

Kripto para piyasasındaki büyümenin, bir balona dönüştüğüne işaret edilen raporda, "Rusya Merkez Bankası, Rusya'da kripto para madenciliğindeki mevcut ölçeğin ve daha da yayılmasının ekonomi ve finansal istikrar için önemli riskler taşıdığına inanıyor" denildi.

Raporda, madenciliğin verimsiz bir şekilde elektrik kullanımına yol açtığı belirtilerek, "Buna göre, en iyi çözüm, Rusya'da kripto para madenciliğini yasaklamaktır. Kripto paralar, yasa dışı faaliyetlerde de kapsamlı bir şekilde kullanılıyor. Bu nedenle Rusya'nın ülkedeki ticaretini etkin bir şekilde yasaklayan yeni yasalara ve düzenlemelere ihtiyacı var" ifadelerine yer verildi.

Rusya Merkez Bankası tarafından Ağustos 2021'de hazırlanan raporda, dünyada yapılan kripto para madenciliğinin yüzde 11'inin Rusya’da gerçekleştirildiği ortaya çıkmıştı.Rusya Devlet Duması tarafından da desteklenmeyen bu karar büyük eleştirileri de beraberinde getirmişti.

NEDEN YASAKLAMAK İSTİYOR?

Rusya Merkez Bankası, kripto madencilik (mining) ve kripto para dolaşımının yasaklanmasının neden gerekli olduğunu yazılı şekilde açıklayarak eleştirilere yanıt verdi.

Kripto para birimlerinin ülke ekonomisinden para çıkışına katkıda bulunduğu tezini bir kez daha dile getiren Merkez Bankası, kripto para birimlerinin yayılmasının vatandaşların tasarruflarının Rus finansal sisteminin dışına çıkarılarak ülkeden sermaye çıkışına neden olduğunun altını çizdi.

Banka, eleştirilere yanıt olarak vatandaşlar tarafından kripto para birimi edinmenin “sermayenin ekonomiden çekilmesi” olduğu anlamına geldiğini vurgularken, “Vatandaşlar, ülke ekonomisine kaynak sağlayan mevduat, hisse senedi ve tahvillere yatırım yapmak yerine yasadışı ekonomide aktif olarak ödemelere hizmet eden kripto para birimlerine yönelmektedir. Burada dolarizasyonla bir paralellik gözlemlenebilir. Öte yandan dolar yatırımlarına kıyasla kripto para birimlerine yapılan yatırımlar her an tamamen değer kaybedebilme riskine sahiptir” ifadelerini kullandı.

Putin'den kripto para açıklaması

 

Rusya kripto para işlemlerini yasaklayacak

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)