BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaRusya kararının hareketlendireceği hisseler----

Rusya kararının hareketlendireceği hisseler

Rusya kararının hareketlendireceği hisseler
19 Haziran 2021 - 12:05 www.finansgundem.com

Fed sonrası borsalarda satış baskısı arttı, enflasyon beklentileri ön plana çıkıyor. Rusya'nın Türkiye kapılarını açması Borsa İstanbul'da sektör bazlı hareketlilik getirmesi bekleniyor

Küresel piyasalarda, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) kısmen şahinleşmesi sonrası satış ağırlıklı bir seyir izlenirken, gelecek hafta gözler başta Fed Başkanı Jerome Powell olmak üzere Fed üyelerinin yapacağı açıklamalara çevrildi.

Fed, beklentiler doğrultusunda hafta içinde politika faizi ve varlık alım programında değişikliğe gitmezken, enflasyon ve faiz beklentilerindeki yukarı yönlü revizyonlar ile varlık alımlarının azaltılmasına yönelik çalışmaların yakında tartışılmaya başlayabileceği yönlendirmesi piyasalarda satış ağırlıklı bir seyir izlenmesine neden oldu.

Powell, basın toplantısında enflasyondaki yükselişin geçici olduğuna inanmalarıyla birlikte tersi duruma da hazırlıklı olmaları gerektiğine dikkati çekerken, "Komite için yakın dönemin en önemli konusu varlık alımları. Varlık alımlarını azaltmadan önce piyasa gerekli şekilde bilgilendirilecek." dedi.

Bu hafta Japonya Merkez Bankası (BoJ) da para politikasında değişikliğe gitmezken, ultra gevşek para politikasının devam edeceği yönlendirmesinde bulundu.

Hafta içinde NATO zirvesinden gelen haber akışı küresel pay piyasalarında alımları sınırlayan etkenlerden biri oldu. Zirvenin ardından yayımlanan bildiride, özellikle Çin ile ilgili kullanılan ifadeler, Donald Trump'ın ABD başkanlığı döneminde piyasalarda sıkça endişeye neden olan yaptırım uygulamalarının tekrar gündeme gelebileceği tartışmalarını alevlendirdi.

Faiz ve enflasyon borsaları baskılıyor

Analistler, söz konusu gelişmelerle hafta boyunca küresel pay piyasalarında yukarı yönlü hareketlerin satış baskısıyla karşılaştığını, gelecek hafta Fed Başkanı Jerome Powell ve Fed üyelerinin hafta boyunca yapacakları konuşmalarda para politikasına ilişkin ipuçlarının aranmaya devam edeceğini bildirdi.

Öte yandan, Fed'in toplantı kararları küresel bazda bir çok varlıkta oynaklığı artırırken, ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi hafta içinde yüzde 1,60 sınırına kadar çıkmasının ardından artan talep ile yüzde 1,44'e kadar geriledi.

ABD'nin 2 yıllık tahvil faizi ise St. Louis Fed Başkanı James Bullard'ın "şahin" açıklamaları sonrası yüzde 0,2860 ile son 14 ayın en yükseğine çıkmasının ardından kazançlarını kısmen geri vererek haftayı yaklaşık 11 baz puan artışla yüzde 0,2620'den kapattı.

Dolar endeksi yükseliş eğilimini üst üste dördüncü haftaya taşırken, 30 Mart 2020 haftasından bu yana en güçlü haftalık yükselişini kaydetti ve haftayı yüzde 2'lik artışla 92,3'den tamamladı.

Altının ons fiyatı ise 9 Mart 2020 haftasından bu yana en kötü performansını sergiledi. Altının ons fiyatı şahinleşen Fed sonrası yüzde 5,7 değer kaybıyla 1.770 dolara geriledi.

Bu hafta bakırın libresi düşüş eğilimini hızlandırarak yüzde 6,9 azalışla 4,2 dolara inerken, Brent petrolün varil fiyatı yükseliş eğilimini üst üste dördüncü haftaya taşıyarak 74,4 dolarla 22 Nisan 2019 haftasından bu yana en yüksek seviyeyi gördü. Brent petrol haftayı ise yüzde 0,7 artışla 72,8 dolardan tamamladı.

FED hamlesinin ardından küresel yatırımcılar dolar biriktiriyor

New York borsasında Fed sonrası artan satış baskısı dikkati çekerken, bundan sonraki süreçte enflasyon beklentilerini etkileyecek gelişmelerin yatırımcı kararları üzerindeki etkisinin artması bekleniyor.

Varlık alımlarının azaltılmasına ilişkin yönlendirmenin uygun şekilde yapılacağının belirtilmesinin ardından Fed üyelerinin açıklamaları da fiyatlamalar açısından önemi daha da arttı.

St. Louis Fed Başkanı James Bullard'ın haftanın son işlem gününde yaptığı açıklamalar da pay piyasalarındaki satıcılı seyrin derinleşmesine neden oldu.

Bullard, Fed Başkanı Powell'ın toplantıda varlık alımlarının azaltmayı gündeme getirdiğini kaydederken, "Varlık alımı azaltımını organize etmek sağlıklı bir tartışma ile birkaç toplantı sürer." ifadelerini kullandı.

Varlık alımlarının azaltılması enflasyon ve yeniden açılma süreçleriyle yakından alakalı olduğunu ve şartlarda halen değişikliğe ihtiyaçları olduğunu vurgulayan Bullard, ilk faiz artırımını ise 2022 sonunda beklediğini bildirdi.

Bununla birlikte, ABD'de Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE), mayısta yıllık yüzde 6,6 artarak beklentileri aştı ve son 11 yılın en yüksek seviyesine işaret ederek, enflasyon endişelerini beslemeye devam etti.

Söz konusu gelişmelerle satıcılı bir seyir izleyen New York borsasında, haftalık bazda Dow Jones endeksi yüzde 3,45, S&P 500 endeksi yüzde 1,91 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,28 değer kaybetti.

21 Haziran ile başlayan haftanın veri takviminde, pazartesi Chicago ulusal aktivite endeksi, salı Fed Başkanı Powell'ın Temsilciler Meclisi'ndeki konuşması ile ikinci el konut satışları ve Richmond Fed sanayi endeksi, çarşamba, ödemeler dengesi, yeni konut satışları ile Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI), perşembe Gayrisafi Yurt içi Hasıla (GSYH) toptan stoklar ve dayanıklı mal siparişleri ve cuma kişisel gelirler ve harcamalar ile Michigan Tüketici Güven Endeksi verileri takip edilecek. Bununla birlikte Fed üyelerinin hafta boyunca yapacakları açıklamaların yatırımcıların odağında bulunması bekleniyor.

'TL stabil kalırsa TCMB Temmuz'da Faiz indirir'

Avrupa'da haftanın ilk yarısında G7, NATO, ABD ve Avrupa Birliği arasındaki zirveler gündemin odağında bulunurken, gelecek hafta gözler perşembe İngiltere Merkez Bankası'nın (BoE) faiz kararı ile Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde'ın pazartesi günü yapacağı konuşmaya çevrildi.

BoE'nin faiz oranlarında varlık alım büyüklüklerinde değişikliğe gitmesi beklenmezken, karar metnindeki değişiklikler ile BoE Başkanı Andrew Bailey'nin yapacağı açıklamalarda para politikasının geleceğine ilişkin ipuçları aranacak.

Fed'in şahinleşen para politikası tutumuyla küresel bazda güçlenen satış baskısı Avrupa endekslerinde de etkisini gösterirken, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşılamasındaki olumlu gidişat pay piyasalarındaki düşüşü sınırladı.

Öte yandan, Avrupa Merkez Bankası (ECB), bankalar için mevcut kaldıraç esneklik oranının 2022 yılının mart ayına kadar uzatıldığını duyurdu.

Söz konusu gelişmelerle Almanya, Fransa, İtalya ve İspanya'nın 10 yıllık tahvil faizlerindeki dört haftalık düşüş eğilimi son buldu.

Almanya'da açıklanan Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) aylık bazda yüzde 0,5 beklentiler doğrultusunda gerçekleşirken, İngiltere'de TÜFE aylık bazda yüzde 0,6 artışla piyasa öngörülerini geride bıraktı.

Avro/dolar paritesi bu gelişmelerle düşüş eğilimini üst üste üçüncü haftaya taşırken, 30 Mart 2020 haftasından bu yana en hızlı düşüşünü kaydetti. Parite haftayı yüzde 2 düşüşle 1,1872'den tamamladı.

Bu gelişmelerle Avrupa borsalarında satıcılı bir seyir izlenirken, haftalık bazda Almanya'da DAX endeksi yüzde 1,56, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 1,63, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,48 ve İtalya'da MIB 30 endeksi yüzde 1,9 değer kaybetti.

Gelecek hafta; salı Avro Bölgesi'nde Tüketici Güven Endeksi, çarşamba bölge genelinde PMI, perşembe BoE'nin faiz kararı ve devamında BoE Başkanı Bailey'nin konuşması ile Almanya'da Ifo iş ortamı güven endeksi verileri takip edilecek.

Borsalardaki satış dalgasının gerçek nedeni

Asya borsalarında bu hafta NATO zirvesinden ve Fed'den gelen haber akışıyla karışık seyir göze çarparken, BoJ, politika faizini değiştirmeyerek yüzde eksi 0,1'de bıraktı. Söz konusu kararı 1'e karşı 8 oyla alan BoJ, sınırsız miktarda devlet tahvili ve yıllık 12 trilyon yen borsa yatırım fonları (ETF) ile yıllık 180 milyar yen Japon gayrimenkul yatırım fonları (J-REIT) alımına devam edeceğini duyurdu.

Kovid-19 etkilerine karşı finansman desteği sağladığı özel programının süresini 6 ay uzattığını duyuran BoJ, iklim değişikliği ile mücadele için yeni bir fon sağlama programı açıkladı.

Öte yandan, NATO zirvesinden gelen Çin'e yönelik açıklamalar risk algısının yükselmesine sebep olurken, Şanghay bileşik endeksi yüzde 1,8 değer kaybıyla 22 Şubat haftasından bu yana en hızlı düşüşünü kaydetti.

NATO bildirisinde "Çin'in hırsları ve iddialı davranışlarının" uluslararası düzene ve İttifak güvenliğiyle ilgili alanlara yönelik sistematik zorluklar ortaya koyduğu belirtilerek, Çin ve Rusya uluslararası sorumluluklarını yerine getirmeye davet edildi.

Çin'in zorlayıcı politikalarından endişe duyulduğu vurgulanan bildiride, söz konusu ülkenin nükleer cephaneliğini hızla genişlettiği ve Rusya ile askeri iş birliği yaptığı da kaydedildi.

Bildiri dışındaki açıklamalarda ise ABD'nin, müttefiklerini Çin'e karşı daha sert bir tutum almaya çağırması dikkati çekerken, Çin, herhangi bir yaptırım durumunda seyirci kalmayacakları uyarısında bulundu.

Bu hafta Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,1 ve Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 0,6 değer kazandı.

21 Haziran ile başlayan haftanın veri takviminde, çarşamba günü Japonya'da PMI, cuma günü enflasyon verileri bulunuyor.

Yabancıların en fazla alım satım yaptığı hisse senetleri

Yurt içi piyasaların odağında bu hafta Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) faiz kararı, ödemeler dengesi verileri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ABD Başkanı Joe Biden ile yaptığı görüşme bulunurken, Fed'in şahinleşen tutumuyla birlikte yurt içi pay piyasalarındaki satıcılı seyir derinleşti.

TCMB Para Politikası Kurulu, piyasa beklentileri doğrultusunda politika faizini değiştirmeyerek yüzde 19 düzeyinde bıraktı.

Karar metninde, söz konusu karara gerekçe olarak, "Enflasyon ve enflasyon beklentilerindeki yüksek seviyeler" gösterilirken, para politikası duruşuna ilişkin "Nisan Enflasyon Raporu tahmin patikasındaki belirgin düşüş sağlanana kadar para politikasındaki mevcut sıkı duruş kararlılıkla sürdürülecektir." mesajı verildi.

Karar metninde, para politikası duruşuna ilişkin geçen ay kullanılan "mevcut duruş sürdürülecektir" ifadelerine "sıkı" ve "kararlılıkla" ibarelerinin eklenmesi dikkati çekti.

Analistler, karar metninde yapılan değişikliğin faiz indirimlerine en erken 3. çeyrekte başlanabileceğine ilişkin beklentileri ötelediğini kaydetti.

Erdoğan-Biden görüşmesinde ise iki ülke arasındaki konular ele alınırken Erdoğan, "İlişkilerin devamı açısından olumlu. Kendisini ayrıca Türkiye'ye davet ettim, gelebileceğini söyledi." değerlendirmesinde bulundu.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada ise, Erdoğan-Biden görüşmesinde iki ülkenin Kabil Havalimanı konusunda genel bir mutabakata vardığını ve Biden'ın bu sürece destek vereceğini belirttiği ifade edildi.

Türkiye'nin cari işlemler açığı, dış ticaret açığındaki gerileme ve turizm ile taşımacılık gelirlerindeki artış öncülüğünde nisanda 1,7 milyar dolar ile son 6 ayın en düşük seviyesine inerek, AA Finans'ın beklenti anketine katılan ekonomistlerin 2,43 milyar dolarlık beklentilerin altında gerçekleşti.

Öte yandan, Rusya, piyasalar kapandıktan sonra Türkiye'ye tüm uçuşların 22 Haziran itibarıyla tekrar başlatılması kararı aldığını duyururken analistler, söz konusu gelişmenin haftaya Borsa İstanbul'da sektör bazlı hareketlilik getirebileceğini bildirdi.

Bu gelişmelerle BIST 100 endeksi satıcılı bir seyir izleyerek yüzde 4,78 azalışla 22 Mart haftasından bu yana en hızlı düşüşünü kaydetti ve haftayı 1.391,06 puandan tamamladı.

Analistler, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 1.390 seviyesinin aşağı yönlü kırılması halinde 1.377 ve 1.330 seviyelerinin gündeme gelebileceğini belirterek, 1.470 puanın önemli direnç olduğunu söyledi.

Dolar/TL de kısmen şahinleşen Fed'in ardından haftayı yüzde 4,2 artışla 8,7418'den tamamladı.

21 Haziran haftasında yurt içinde salı tüketici güven endeksi, perşembe kapasite kullanım oranı, reel kesim güven endeksi ile sektörel güven endeksleri ve cuma yabancı ziyaretçi sayısı takip edilecek.

YORUMLAR (18)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Borsacı Osman21 Haziran 2021 07:20

    Sabah sabah hareketlenmiş ama hisse değil dolar,eminim bir sürü insan aynı şeyi düşünüyordur borsada parçalanacağıma dolar alsaydım kafam rahattı diye,neyse önümüzdeki maçlara bakalım çok kritik bir yerde kapattık stop olmayan arkadaşlar için izlenecek endeks seviyesi 1370 olarak karşımıza çıkıyor burası köprüden önce aon çıkıştır,bizim köprüler olsa geçiş ucuzda Osmangazi köprüsü olduğu için geçiş epey kalın ona göre vaziyet alın bu seviye kırılırsa yeniden 12xx seviyelere yolculuk başlar.YTD

  • Yunus20 Haziran 2021 22:59

    Turex

  • ilker deniz20 Haziran 2021 22:54

    subat ayından beri ayı piyasası işliyor. forumlara bakın para kazanan bi tane ky yok. kazandırmazlarda. çünkü ne teknik bilirler ne trend. düşen kagıdı alınca aldığı yerden dönecek sanırlar.aldıkça düşer sattıkça çıkar. sonra spk yı patronları suçlarlar.

  • Ayhan22 Haziran 2021 23:00

    Kazandım. Esas kazanç bu dönemde olur. Biraz işlemleri takip ederseniz kazanç nasıl yapılır görürsünüz.

  • Borsacınız Kayıp20 Haziran 2021 14:38

    Tüm borsalarda Realizasyon bekleniyor

  • Mustafa Yılmaz 20 Haziran 2021 14:30

    Borsalar geçen yılın pandemisi sonundan beri yani 2020 Mayısından beri sürekli YÜKSELDİ... Sürekli yükselen borsadan kimse kar edemez... FED başkanının Varlıkların aşırı değerlendiği uyarısı henüz yeni... Bizedeki hisselerin çoğu aşırı değerlendi... Neredeyse hepsi 3 haneli olacak... Kar satışları herkesin beklediği bir durum..... Kar satışı olmadan para kazanılmaz.... herkes satarsa Borsalar çakılır.... Yaşanacak durum budur

  • Deli veli20 Haziran 2021 14:23

    İnsanları borsada soyup slogana çeviren milyonluk patronlar size yazıklarolsun

  • GS mağduru 20 Haziran 2021 12:38

    Herkes turizm vs diyorda bizdeki banka hisseleri USD bazında hiç baktınız mı bence pul fiyatında ben 20 yıldır borsadayim ilk defa BIST 30 geçtim gerisini alan satan düşünsün .... KESİNLİKLE YATIRIM TAVSİYESİ OLAMAZ

  • rıza20 Haziran 2021 11:18

    Haber zaten biliniyordu etkisi olmaz.Mal verirler

  • pişmanım alınyazım20 Haziran 2021 11:04

    El birliğiyle koskoca Marmara Denizinin için sçıp batırdığımız gibi borsanında içine ettik. Başta Spk. Her gelen halka arza onay verip havuza sürekli delik açtı. Patronların blok hisse satışlarına ve bedelli taleplerine onay verdi. Önce faız düşürülüp millet sürü gibi borsaya sürüldü. Sonra Merkz Bank. Bşk 1 gecede görevden alındı yabancı kaçırıldı. Erdemr ve Kardemr gibi birkaç kağıtla endeksi tuttular. Hisselerin çoğunluğu yerlerde sürünüyor. Küçük yatırımcı zararda. Yıllarca alınteriyle biriktirilen tasarruflarımız patronların ve speklerin doymak bilmez hırslarına kurban edildi. Borsa pişmanlıktır. Küçük yatırımcının kurtlara yem olduğu vahşi bir arenadır. 

  • kurt borsacı19 Haziran 2021 23:37

    turizm hisseleri hareketlenir.başta utpya,ayces ve maalt.

  • ZELİHA KARAKAŞLI20 Haziran 2021 00:07

    ne hareketlenecek beklenti gerçekleşti ve zaten 10 kat şişikler ele verme zamanı.dikkatli olun derim.

  • Serkan19 Haziran 2021 19:19

    Maalt maalt yirtiyorlar herkez kagit 75 tl den 350 tl ye gitmis ocak ayinda turuzimmi vardi 5 kat gitti.simdi herkz ruslarin gelmesine bel baglamis zaten maaltin kiralik oteli var gelsede gelmesede kirasini aliyor arti zaten avrupadan geliyor maaltin oteline turisler telegram grubu olmus 1600 kisi tahtaci kerizmi para kazandirsin sana 300 den almisin 5 sene once 10 tl olan kagidi

  • Yorum20 Haziran 2021 09:46

    Martı yazan arkadaş martının her şeyi borç öz sermaye - 150 milyon iştiraki olan martı gyo daki payı bile öz sermaye açığını kapatmıyor o sebeple o hisse temelsiz yükselişler yapar anca spek işi ky husrana uğrar orada kalıcı yükselişler hacimsiz bir cepten diğer cebe yaparak hisse yükseltildi sonrada ky ya bocalarlar uzak durmanızda fayda var

  • EKRİST20 Haziran 2021 00:08

    martı otelleri iflas etti bankalara geçti sen ne diyor neyin ne olacağı dahi belli bile değil.

  • MARTI19 Haziran 2021 22:30

    Turizm hisselerinde en kötü giden borsanın en eski turizm şirketi MARTI oldu. Belki de sıra ona gelmiştir

  • Yorum19 Haziran 2021 15:47

    Nthol Ayces tek tu maalt merit ve bunlarla birlikte otel işi yapan gyo lar zaten bu hisselerden bir iki tanesi pandemide hiç yükselmesi aralarında pandemide büyük yatırım yapan var bu yıl turizme yatırım yapan bana göre %100 ün altında kazanç sağlamaz ama asıl 2022 de turizm büyük patlama yapacakşimdiden yerinizi alırsanız sonra üzülmezsiniz bu sektör her geçen gün üzerine koyarak ivmelenerek yükselecektir bir başka sektör akaryakıt ve taşıma firmaları olur gyo da faizler ufak ufak düşmeye başladığında alınabilir ağustostan sonra

  • ahj19 Haziran 2021 21:42

    katılıyorum ama bu kadar fazla değil