BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemRusya kaçınılmaz olarak temerrüde düşecek----

Rusya kaçınılmaz olarak temerrüde düşecek

Rusya kaçınılmaz olarak temerrüde düşecek
28 Mayıs 2022 - 08:42 www.finansgundem.com

Batı yaptırımları Rusya’yı gelecekte temerrüde düşürecek mi?

Rusya, Cuma günü vadesi gelen borcunu şu an için temerrüde düşürmekten kaçınabilir, ancak Ukrayna’yı işgaline cevaben Batılı ülkelerin uyguladığı yaptırımların artmasıyla daha sonra kaçınılmaz olarak temerrüde düşebilir.

AFP’nin haberine göre, Cuma günü ödenmesi gereken 71 milyon dolarlık ödeme, ABD makamlarının bu hafta Rusya’nın dış borcunu dolar cinsinden ödemesine izin veren muafiyeti iptal etmeden önce yapılmış olabilir.

Ancak diğer ödemelerin vadesi geldiğinde, dünya muhtemelen ilk kez, ödeyecek parası olmasına rağmen uluslararası yaptırımlar nedeniyle istemeden temerrüde düşen bir ülkeye şahit olabilir.

Devletler nasıl temerrüde düşer?

Bir ülke, başka bir ülkeye, Uluslararası Para Fonu (IMF) veya Dünya Bankası (WB) gibi uluslararası finans kuruluşlarına veya tahvillerini satın alan yatırımcılara karşı mali yükümlülüklerini yerine getirmediğinde temerrüde düşmüş sayılır.

Bir ülke borcunun sadece bir kısmını geri ödemediğinde, kısmi temerrüt kabul edilir. Bir hükümet, Sri Lanka’nın geçen ay ve Rusya’nın ise 1998’de iç borcuyla ilgili yaptığı gibi, borcunu ödemeyeceğini ve temerrüde düştüğünü ilan edebilir. Bir temerrüt, son ödeme tarihini takip eden 30 günlük otomatik ödemesiz sürenin bitiminden sonra bir derecelendirme kuruluşu tarafından da ilan edilebilir.

Ancak Rusya örneğinde, üç derecelendirme kuruluşu ülkeyi Batı yaptırımlarına uygun olarak izlemeyi bıraktı.

Temerrüt, bir ülkenin ödeme yapmadığını kamuya açıklayan özel bir borçlu tarafından ilan edilebilir veya bir temerrüttün belirlenmesi, Uluslararası Swaplar ve Türevler Birliği (ISDA) aracılığıyla da resmileştirilebilir.

Rusya hangi noktada?

Bu haftaya kadar, ABD yaptırımlarından muafiyet, Rusya’nın tahvil sahiplerine dolar cinsinden ödeme yapmasına izin verdi, ancak Biden yönetimi bu muafiyeti iptal etti. Rusya Çarşamba günü yaptığı açıklamada, tüm borçlarını ruble olarak ödemeye hazır olduğunu, ancak bazı tahvillerin şartlarında ödemelerin dolar veya diğer para birimleriyle belirlendiğini yineledi.

Cuma günü 71 milyon dolarlık bir faiz ödemesi yapılacak.

IAE Caen İşletme Üniversitesi’nde profesör olan Slim Souissi’ye göre, tahvillerin şartları ruble cinsinden ödemeleri değil, yalnızca dolar, euro, sterlin ve İsviçre frangı cinsinden ödemeyi içeriyor.

Rusya Maliye Bakanlığı tarafından geçen hafta yapılan açıklamada, Rusya’nın tahvil ödeme yükümlülüğünün eksiksiz ve eurobond belgelerine uygun olarak yerine getirildiği ifade edildi.

Açıklamada, “71,25 milyon dolar değerindeki 2026 vadeli ve 26,5 milyon euro değerindeki 2036 vadeli eurobond ödemeleri yapılmıştır” denildi.

Maliye Bakanlığı, Rus kurumlarının gerekli banka işlem lisansının yenilenmemiş olması nedeniyle dolar cinsinden olan borçları ruble ile ödeyecekleri de bildirdi. Bloomberg tarafından derlenen verilere göre, Haziran ayı sonunda toplam 400 milyon doların biraz altında üç faiz ödemesi yapılacak. Bu tahvillerin bazıları sadece dolar olarak ödenebilir.

Toplamda, Rus hükümetinin bu yıl sonuna kadar 14 tahvil ödemesi yapması gerekiyor.

Bu durumda sorun ne?

Rusya’nın ödeyecek parası var ve ödemek istiyor, ancak Batı yaptırımları nedeniyle bunu yapamıyor. Uzmanlar, bunun türünün ilk örneği olduğunu söylüyor.

Arjantin 2014’te temerrüde düştüğünde parası vardı ama bir anlaşmayı kabul etmeyen hedge fonlarını ödemeyi reddetti, çünkü bu borçların yeniden müzakere edilmesini baltalayacaktı.

Rusya Maliye Bakanlığı, Rusya’nın temerrüde düşmesi halinde, alacaklılara geri ödeme yapmaya çalıştığını kanıtlamak için yargıya başvurmakla tehdit etti.

Temerrüt, genellikle bir ülkenin yatırımcı güvenini yeniden kazanana kadar, uluslararası sermaye piyasalarında birkaç yıl boyunca borç alma yeteneğini kaybetmesi anlamına gelir.

Bu durumda, uygulanan uluslararası yaptırımlar Rusya’nın borç almasını engelliyor. Alacaklıların Rusya’nın geri ödeme kabiliyetine olan güveni şu anda bir sorun değil, ancak yaptırımların ülke ekonomisini ciddi bir resesyona itmesi durumunda bu bir sorun haline gelebilir.

Goldman Sachs: Çin gayrimenkul firmaları temerrüde düşebilir

Rusya, pirinç ihracatını yasaklamaya hazırlanıyor

Johnson: Rusya, Donbas'ta ilerlemeye devam ediyor

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)