BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiRusya gaz ihracatında Türkiye'ye muhtaç----

Rusya gaz ihracatında Türkiye'ye muhtaç

Rusya gaz ihracatında Türkiye'ye muhtaç
26 Ocak 2023 - 13:00 www.finansgundem.com

Rusya, Türkiye'nin öncülüğünde yeniden AB’nin önde gelen gaz tedarikçisi olabilir. Türkiye’de kurulacak gaz merkezi Rusya'ya gaz ihracatında kaybettiği konumu geri kazandırabilir.

Türkiye jeopolitik konumu sayesinde hem Avrupa ülkeleri hemde Rusya için doğalgaz konusunda cazibe merkezi haline geldi. Enerji sektörü araştırmalarıyla tanınan uluslararası denetim ve danışmanlık şirketi Kept'in hazırladığı rapor buna ışık tutuyor. Kept, Rusya’nın Türkiye’de kurulacak gaz merkezi sayesinde Rusya'nın gelecekte Avrupa pazarına ana gaz ihracatçısı olarak geri dönebileceğini bildirdi.

Gazetemru'nun haberine göre şirket tarafından hazırlanan raporda, jeopolitik gerilimlere ve Kuzey Akım boru hatları altyapısındaki hasara rağmen, Rusya’nın yine de gelecekte Avrupa’nın önde gelen doğalgaz tedarikçisi konumunu geri kazanabileceğine dair görüşün giderek hakim olmaya başladığı vurgulanırken, “Rusya’nın AB ülkelerine doğalgaz ihracatı, Türkiye’de bir gaz merkezinin oluşturulması ve Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) ülkeleriyle enerji işbirliğinin genişletilmesi ile kolaylaştırılacak” ifadelerine yer verildi.

Raporda ayrıca, AB ülkelerinin kısa vadede Rus gazından tamamen vazgeçmesinin uzun vadede endüstriler için büyük risk taşıdığına değinilirken, Kept analistleri, ocak ayında Katar Enerji Bakanı Saad Sherida Al-Kaabi’ nin de benzer bir görüş bildirdiğini kaydetti.

Oxford Enerji Araştırmaları Enstitüsü’nün düzenlediği ankete katılan bağımsız enerji uzmanlarının yüzde 40’sının tüm jeopolitik gerilimler ve Kuzey Akım boru hatlarının altyapısına verilen zarara rağmen AB’nin Rusya’dan doğalgaz ithalatının uzun vadede yeniden başlayacağını tahmin ettiği ifade edildi.

Altyapı ve ekonomik kısıtlamalara işaret eden uzmanlar, AB ülkelerinin boru hatlarına ana alternatif olarak gördüğü sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) ithalatında ihtiyaç duyulan büyük ölçekli yeniden gazlaştırma tesislerine yüksek maliyetli yatırım gerektirdiğinin altını çizerken, rapora göre Orta Doğu ve ABD’den LNG ithalatlarının maliyeti, Rus Gazprom’un AB’ye sunduğu sözleşme fiyatlarını büyük ölçüde aşıyor.

Birleşik Arap Emirlikleri’nde (BAE) düzenlenen Atlantik Konseyi Enerji Forumu’nda konuşan Katar Enerji Bakanı Saad al-Kaabi, Avrupa Birliği’nin (AB) Rusya’dan yeniden doğalgaz almasının küresel gaz fiyatlarının dengelenmesine yardımcı olacağını söylemişti.

Rusya’nın piyasalara geri dönmesinin tüm doğalgaz sektörü ve Avrupa gaz pazarını rahatlatacağına dikkat çeken Saad al-Kaabi, Avrupa’nın Rusya’dan gaz almaya başlamasıyla birlikte fiyatların dengelenebileceğinin altını çizdi.

El Kaabi, 2027’ye kadar küresel piyasaya ek hacimlerde gaz girmeyeceğini vurgularken, bu nedenle önümüzdeki yıllarda Rusya’dan gaz almayı reddeden Avrupa ülkelerinin zor günler geçireceğini sözlerine ekledi.

Novak: Türkiye’de doğalgaz merkezi kurulması kararı 2023’te alınabilir

 

Putin'den flaş doğalgaz açıklaması: Fiyat Türkiye'de belirlenecek!

 

Uluslararası Enerji Ajansı'ndan Avrupa'ya acil doğalgaz çağrısı

 

Rusya doğalgaz ihracatında Avrupa'nın yerini dolduramıyor

 

Rusya doğalgaz sevkiyatını kesecek mi

 

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)