BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaTeknolojiRusya, Elon Musk'ın şirketi SpaceX'e rakip oluyor----

Rusya, Elon Musk'ın şirketi SpaceX'e rakip oluyor

Rusya, Elon Musk'ın şirketi SpaceX'e rakip oluyor
25 Ekim 2022 - 10:07 www.finansgundem.com

Elon Musk'ın Starlink uydularının savaş sırasında Ukrayna'ya büyük avantaj sağlaması, Rusya'yı harekete geçirdi. Moskova yönetimi, 'Sphere' sistemini raflardan indirdi. Uzaya fırlatılan askeri uydular, özel iletişim için de kullanılacak

Rusya’nın Ukrayna’da yürüttüğü askeri operasyon sekizinci ayını tamamlarken Moskova yönetimi, eksik olduğu alanlarda farklı adımlar atmaya başladı. Uzaya 4 askeri uydu gönderen Ruslar, askeri haberleşmenin yanı sıra özel iletişimde de bu uydulardan yararlanmayı hedefliyor.

Elon Musk'ın kurucusu olduğu Amerikan SpaceX firmasının uzaya fırlattığı Starlink uydularının Ukrayna ordusu hizmetine sunulması, uzaydan internet bağlantısının önemini bir kez daha ortaya koydu.

Geçtiğimiz yıllarda SpaceX firmasının projesine benzer bir proje ortaya atan Rusya, gerekli yatırımcıyı bulamamış, bu projeyi yaygınlaştıramamıştı.

Haberrus'un haberine göre Rusya’nın Ukrayna’da başlattığı askeri operasyon bu projelerin hızlanmasına imkan sağladı.

"Küre" Uzay Sistemi

Rusya son bir haftada uzay yörüngesine dört askeri uydu fırlattı.

Soyuz-2.1b fırlatma aracı Vostochny kozmodromundan fırlatıldı.

Resmi verilere göre, yörüngeye dört askeri uydu fırlattı. Üç Gonets-M ve bir Skif-D uyduları ‘küre’ sisteminin parçası olacak.

"Gonets" serisinin ürünleri, halihazırda işleyen uzay iletişim sisteminin daha yeni versiyonu olarak geliştirildi ve eski sistemin yerini alacak ancak "Skif-D" özel olarak askeri amaçlarla tasarlandı.

Bu uydu, küresel iletişim sistemi "Sphere" in ilk bileşeni oldu.

Planlara göre, düşük, orta, oldukça eliptik ve jeostatik yörüngelerde çeşitli amaçlar kullanılmak üzere yüzlerce uydudan oluşacak.

Starlinklere benzer işlev görecek

“Sphere" sistemi, geniş bant internete erişim sağlamak üzere tasarlanmıştır, ancak aynı zamanda hem askeri hem de özel iletişim için yüksek hızlı veri iletimi sağlayabilecek. Aslında, kısmen Amerikan şirketi Space X'in Starlink'inin bir benzeri işlevi görecek.

Skif-D, Sphere'in bir parçası olacak olan gelecekteki Skif genişbant İnternet erişim sistemi için bir teknoloji göstericisi olacak.

2025'in sonunda, Express-RV son derece eliptik iletişim sisteminin ilk uydusu yörüngeye girecek.

Hükümet tarafından onaylanan Spheres projesine göre 162 uydunun yörüngeye yerleştirilmesi gerekiyor. Toplamda, proje 600'den fazla uydunun uzay yörüngesine fırlatılmasını kapsıyor.

Nisan ayında hükümet, Sphere çoklu uydu takımyıldızını oluşturmak için programı onayladı.

Neden bu kadar önemli?

Ukrayna'daki savaş, bu tür sistemlerin etkinliğini ve önemini açıkça gösterdi. Bunlar ordular için hayati öneme sahiptir. Günümüzde uzay iletişimi ve uzaktan algılama uydularından oluşan büyük bir takımyıldızı büyük bir avantaj sağlamaktadır.

Mevcut şartlarda Rusya’nın şu ana kadar yörüngede tek bir Skif-D uzay aracı var. “Sphere" sistemi ise daha önce gündeme gelse de teknik sebeplerden dolayı hayata geçirilememişti. Bu sistemin düzgün çalışması için çok kısa sürede düzinelerce uyduya ihtiyaç var. Kısa süre içerisinde Rusya’nın bunları hızlandırılmış bir şekilde üretmesi pek olası değil. Özellikle yaptırımlar altında ithal ikamesi veya alternatif bir elektronik bileşenli uydu tabanı arayışı önünde uzun ve zorlu bir çalışma yapılması gerekiyor.

Ancak Sovyetlerden gelen uzay tecrübesi, alternatif teknolojik gelişim kaynaklarına sahip olma ihtimalı, kısa sürede olmasa da yakın gelecekte Rusya’nın bu hafta başlattığı bu projeyi yavaş ama emin adımlarla özellikle askeri alanda kullanma motivasyonuyla hayata geçireceği yönünde. Özellikle Ukrayna’da tüm NATO sistemine karşı girişilen bu mücadelede Rusya’ya zorunlu bir motivasyon kaynağı görevi görürken.

SpaceX'ten Pentagon'a mektup: Finanse edecek durumda değiliz

 

SpaceX'den uzaya 53 Starlink uydusu

 

Elon Musk'tan ücretli Starlink hizmeti için geri adım

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)