BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiRusya, ekonomik yönden unutulmanın eşiğinde----

Rusya, ekonomik yönden unutulmanın eşiğinde

Rusya, ekonomik yönden unutulmanın eşiğinde
05 Ağustos 2022 - 16:48 www.finansgundem.com

Rusya, kurumsal göçün handikaplarını yaşıyor. Ülkeyi terk eden uluslararası şirketler Rus ekonomisini perişan ederken, ülkenin geleceğe yönelik beklentileri de giderek karamsarlaşıyor.

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Ukrayna Savaşı’yla başlayan süreç sonrası yaptırımlar, Rusya’nın uluslararası arenadan giderek uzaklaşmasına neden oluyor. ABD ve Avrupa’nın liderliğinde uygulanan yaptırımlar Rus ekonomisini zorlarken, Rusya’dan ayrılan uluslararası şirketler ise Rus ekonomisine tahmin edilenden daha büyük zarar veriyor.

Büyük ölçekli şirket geri çekilmeleri

Fortune’dan Yvonne Lau’nun haberine göre, Rusya bugün ekonomik yönden unutulmanın eşiğinde kabul ediliyor. Yale Üniversitesi tarafından yayınlanan rapor, kurumsal göçün, Soğuk Savaş sonrası elde edilenleri nasıl bir çırpıda sildiğini gözler önüne seriyor.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, son altı ay içinde Rusya, Batılı ülkelerin yaptırımlarla saldırmasının ardından ekonomik yönden savunmasını güçlendirdi. Uluslararası arenada yaşadığı sıkışmaya rağmen Rusya petrol ve doğal gaz ihracatından milyarlarca dolar toplamaya devam ederken bu da rublenin bu yıl dünyanın en iyi performans gösteren para birimlerinden biri haline gelmesine yardımcı oluyor. Ancak Rus ekonomisinde her şey yolunda gitmiyor.

Yale Üniversitesi araştırmacıları ve ekonomistleri, Yale School of Management Profesörü Jeffrey Sonnenfeld liderliğinde hazırladıkları rapora göre, Batı’nın yaptırımları ve 24 Şubat tarihinden bu yana Rusya’yı terk eden yaygın şirket göçü Rus ekonomisini perişan etmiş durumda. Ruslar gelecekle ilgili olarak karamsar. Araştırmacılar, “Rusya ekonomik yönden bakıldığında tahmin edilenden çok daha zor durumda. Büyük ölçekli şirket geri çekilmeleri ve yaptırımlar Rus ekonomisini feci şekilde sarsmış durumda” diyor.

Rusya ekonomik yönden bakıldığında tahmin edilenden çok daha zor durumda. Büyük ölçekli şirket geri çekilmeleri ve yaptırımlar Rus ekonomisini feci şekilde sarsıyor.

Binden fazla şirket ülkeyi terk etti

4 Ağustos tarihi itbariyle Nike, IBM ve Bain Danışmanlık gibi ABD firmaları da dahil olmak üzere 1000’den fazla şirket Rusya’daki operasyonlarını kısıtladı ya da tamamen sonlandırdı. Yale Üniversitesi raporu, bazı işletmeler Rusya’da kalmasına rağmen, kurumsal şirket göçünün Rusya’nın GSYİH’sının yüzde 40’ına denk geldiğini ve 30 yıllık yabancı yatırım avantajını tam anlamıyla tersine çevirdiğini gösteriyor. Uluslararası geri çekilme, Rusya için daha büyük bir krizi de beraberinde getiriyor: Yabancı ithalat ve yatırımlarda çöküş.

Teknolojik kriz

Rusya, küresel ekonomiden izole olmasının bir sonucu olarak teknolojik bir krize girmiş durumda. Kritik teknolojileri ve bileşenleri güvenceye almakta zorlanıyor. Raporda, “Yurt içi ekonomi, birkaç istisna dışında, büyük ölçüde endüstriler arası ithalata bağımlı” deniyor. Batı tarafından uygulanan ihracata yönelik yaptırımlar, akıllı telefonlardan veri sunucularına ve ağ ekipmanlarına kadar ithal edilen birçok teknolojinin akışını büyük ölçüde durdurarak Rus endüstrisini zor durumda bırakıyor. Rusya’nın en büyük internet şirketi Yandex, sunucuları için ihtiyaç duyduğu yarı iletken çiplerden yoksun durumda bulunuyor.

Kurumsal şirket göçü, Rusya’nın GSYİH’sının yüzde 40’ına denk geliyor ve 30 yıllık yabancı yatırım avantajını tam anlamıyla tersine çeviriyor.

Yerli üretim durma noktasında

Yale Üniversitesi raporunda, aynı zamanda, Rusya’nın yerli üretiminin tamamen durma noktasına geldiği ve kaybedilen işletmeleri, ürünleri ve yetenekleri değiştirme kapasitesinin olmadığı vurgulanıyor. Rus üreticiler ise Batılı şirketlerin bıraktığı boşluğu dolduramıyor. Örneğin Rus Telekom sektörü, 5G ekipmanı tedarik edebilmek için Çin, Hindistan ve İsrail’den medet umuyor.

Finans piyasaları sağlıksız

Ukrayna işgalini takip eden haftalarda Kremlin, paranın ülke dışına çıkmasını kısıtlamak ve yüzde 20 acil faiz artırımına gitmek gibi hızlı ve sert önlemler sayesinde tam ölçekli bir mali krizi büyük ölçüde engelledi.

Ancak rapora göre, Rusya’nın finansal piyasaları bu yıl dünyanın en kötü performansını sergileyen piyasalar olarak öne çıkıyor. Raporda, “Putin, yapısal ekonomik zayıflıkları düzeltmek için mali ve parasal müdahaleye başvuruyor ancak bu sürdürülebilir değil” deniyor. Bunun sonucu ise yıllar sonra Rus ekonomisinin bütçe açığı vermesine yol açıyor ve Rusya’nın dış rezervlerini sürekli petrodolar akışına rağmen kurutuyor. Rus hükümeti, yaptırımların neden olduğu ekonomik şokları hafifletmek için işletmelere ve bireylere sübvansiyonlar veriyor. Raporda, askeri harcamaların yanı sıra mali ve sosyal teşviklerin Kremlin için kesinlikle sürdürülemez olduğu belirtiliyor.

İthalat çöküyor

Rublenin son zamanlardaki dramatik dönüşü de Rus ekonomisi için iyi işaretler vermiyor. Bu aslında çok daha kötü bir şeye işaret ediyor: İthalatın açık bir şekilde çöküşü. AB şimdi Rusya’nın petrol ve doğal gaz kazançlarına zarar verebilecek Rus enerjisini aşamalı olarak kaldırmaya hazırlanıyor. Batılı ülkeler 300 milyar dolarlık dış rezervlerin yarısını dondurduğu için, böylesi bir senaryonun Rusya’nın mali durumunu ciddi şekilde zorlayacağı tahmin ediliyor.

Ekonomik unutulma

Rusya’nın istikrarsız ekonomisi, daha vahim ve uzun vadeli zorluklarla karşı karşıya olduğu anlamına geliyor. Raporda, yaptırımların ani bir mali krize veya ekonomik çöküşe neden olmak amacıyla tasarlanmadığı, asıl amacının bir ülkenin ekonomisini küresel piyasalardan izole ederken zayıflatmak olduğu belirtiliyor. Uzun vadeli olarak düşünülen bu yaptırım araçlarının amacı bugün tam da Rusya’nın başına gelenlerle örtüşüyor.

Ülke ekonomisi giderek çöküyor ve ülkenin en zengin ve eğitimlileri ülkeyi terk ediyor. Raporda, 24 Şubat'tan bu yana en az 500 bin Rus'un ülkeyi terk ettiği ve bunların büyük çoğunluğunun teknoloji gibi rekabetçi endüstrilerde yüksek eğitimli ve yüksek vasıflı çalışanlar olduğu belirtiliyor. Ülkeyi terk eden Rus zenginleri ise servetlerini de yanlarında götürüyor. Rusya’nın ultra zenginlerinin yüzde 20’sinin 2022 yılı içinde ülkeyi terk ettiği tahmin ediliyor. Bank of Russia’nın tahminleri, 2022 yılının ilk çeyreğinde resmi sermaye çıkışlarının 70 milyar dolar seviyesinde olduğu şeklindeydi. Ancak Yale Üniversitesi ekibi, bu rakamın gerçek miktarın yanında çok küçük kaldığını öngörüyor.

Putin’in asgari ücret ve emekli maaşlarında yaptığı belirgin düzeltmelere rağmen Ruslar da giderek daha da yoksullaşıyor. Yale Üniversitesi araştırmacıları kaleme aldıkları raporda, Batı’nın Rusya’ya karşı yaptırım baskısını sürdürmek ve artırmak için birlikte hareket etmeyi becermesi halinde, Rusya için ekonomik unutulma dışında bir yol olmadığını iddia ediyor.

Rusya açıkladı: Dost olmayan ülkelere yasaklandı

 

Erdoğan, Soçi’de Putin'le bir araya geldi

 

Rusya'da işsizliğin artması bekleniyor

 

Rusya'dan kriz yaratacak suçlama: Salgında ABD'nin parmağı var

 

Rusya'nın rezervlerinde artış

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)