BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkRusya bankalarının son umudu----

Rusya bankalarının son umudu

Rusya bankalarının son umudu
07 Mart 2022 - 13:00 www.finansgundem.com

Rusya bankaları, küresel ödeme sistemlerinden çıkarılmasının ardından, Çin’e yöneliyor. Sberbank, Alfa Bank ve Tinkoff Bank, Çin’in UnionPay’i tarafından sağlanan kartların kullanılabileceğini söyledi.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küresel ödeme ağlarıyla erişimi kesilen Rusya bankaları, Çin hükümetinin sahipliğindeki UnionPay sistemine yöneliyor. Ukrayna’yı işgalinin ardından Rusya’ya batı ülkelerinden yaptırım üzerine yaptırım geliyor. Ödeme devleri Visa ve Mastercard, Rusya’daki operasyonlarını askıya aldıklarını açıkladı. Bu da Rusya’da bulunan kişilerin ülke dışından yapacağı alışverişleri zorlaştırdı. İki şirketin hamleleri, birçok Rusya bankasının karşı karşıya olduğu yaptırımlardan çok saha sert oldu.

Wall Street Journal’ın haberine göre Rusya’nın yönetim altındaki varlıkları açısından en büyük bankası Sberbank ile Alfa Bank ve Tinfoff Bank, pazar günü Çin’in UnionPay’i tarafından sağlanan kartları piyasaya sürme ihtimali üzerinde çalışıldığını açıkladı. Bir başka Rusya kredi kuruluşu Gazprombank da müşterilerinin UnionPay ya da Japonya’nın JCB sisteminden sağlanan kartlarla, uluslararası işlemler yapabileceğini söyledi.

Yaptırımların ardından gelen çözüm arayışları, Rusya’nın batılı sistemlerden dışlanmasıyla Çin’e giderek daha fazla bağımlı hale geldiğini gösterdi. Bankaların hamleleri Çin ve Rusya arasında, Moskova’nın küresel finansal sistemle bağlantı kurmak için alternatif yöntemler arayışında daha büyük bir işbirliğine yönelik açık sinyaller olarak görülmedi. UnionPay Çin’de oldukça yaygın kullanıma sahip ve Çin’liler giderek daha fazla seyahat ederken, küresel olarak da pay kazanıyor.

finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre ödeme sistemi özellikle de Çin’lilerin lüks tüketimlerinde öne çıkıyor. UnionPay kartları, 180 ülke ve bölgede bulunan mağazalarda ve 200’ün üzerinde ülkede online olarak kabul ediliyor. Kart ağının haricinde, Çin SWIFT olarak bilinen ve yaygın olarak kullanılan küresel ödeme ağına alternatif olarak kendi küresel ödeme sistemi üzerinde çalışıyor. Ancak bu sistem yine de birçok işlemin gerçekleşmesi için SWIFT ağına bağlı.

Pekin yetkilileri Rusya’ya uygulanan yaptırımlara karşı çıkarken, batıda bazı şirketler bu yaptırımların da ötesine geçerek, yaptırımlara tabi olmayan şirketlerle dahi ilişkilerini sonlandırıyor. Çin şirketlerinin tutumunun nasıl olacağıysa henüz bilinmiyor. UnionPay ve Japonya’nın JCB’sinden konuya ilişkin herhangi bir açıklama gelmedi. Pazar günü Visa ve Mastercard’tan yapılan açıklamalarda, Ukrayna’yı işgalinin ardından Rusya’yla ilişkilerin sonlandırıldığı söylendi.

2020 yılı verilerine göre Rusya’da tüketicilerin sahip olduğu kredi ve banka kartlarının %74’ü Visa ve Mastercard tarafından sağlanıyor. İki dev ödeme şirketinin hamlesi, Rusya’ya yeni bir darbe oldu. Bazı Rusya bankaları batı ülkelerinin yaptırımlarıyla karşı karşıya kalmıştı. Ancak birkaç Rusya bankası halihazırda dünyanın geri kalanıyla iş ilişkileri yürütebiliyor. ABD ve İngiltere, Sberbank’ın dolar ve sterline erişimini durdurmaya yönelik hamlelerde bulundu.

Ancak şirketler ve kişilerin halen bankayla çalışma izni bulunuyor. Rusya’daki kart sahipleri, Visa ve Mastercard kartlarını Rusya içerisinde kullanmaya devam edebilecekler. Çünkü işlemler Rusya’nın Mir adı verilen ödeme sisteminden geçiyor. Ancak kartlar, Türkiye, Vietnam ve Ermenistan gibi Mir sistemini kabul eden ülkeler dışında kullanılamayacak.

Alfa Bank’tan pazar günü yapılan açıklamada müşterilerinin Visa ve Mastercard kartlarının 10 Mart’tan itibaren Rusya dışında kullanımlarda kısıtlamalarla karşı karşıya kalacağı söylendi. Buna rağmen Alfa Bank, Visa ve Mastercard tarafından sağlanan kartları müşterilerine sağlamaya devam edeceğini belirtti. Bankadan yapılan açıklamada, “uluslararası ödeme sistemlerinin ülkemize geri döneceğini umut ediyoruz. Bu şekilde kartlar otomatik olarak dünyanın her yerinde kullanılabilecek” dendi.

Yeni Zelanda'dan yaptırım hamlesi: Yasa çıkartacak

 

Çin ile Rusya'nın ticaret hacmi 12 yılın en yüksek seviyesinde

 

PwC ve KPMG Rusya'dan çekiliyor

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)