BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaÖdeme SistemleriRusya alternatif ödeme sistemleri arayışında----

Rusya alternatif ödeme sistemleri arayışında

Rusya alternatif ödeme sistemleri arayışında
05 Nisan 2021 - 11:24 www.finansgundem.com

ABD ve AB’nin yaptırımlarını delmek isteyen Rus Dışişleri, SWIFT’e alternatif bir ödeme sisteminin geliştirilebileceğini açıkladı

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Aleksandr Pankin, SWIFT’e alternatif yeni teknoloji temelli bir ödeme sisteminin kurulabileceğini ifade etti. Sputnik’e konuşan Pankin, merkezi Belçika’da bulunan ve bankalararası uluslararası ödeme bilgisi paylaşım sistemi olan SWIFT’e alternatifin geliştirilebileceğini söyledi. Pankin, “Dijital para birimlerinin ve blok zincirinin hızlı gelişimi dikkate alındığında, uluslararası ödeme işlemleri için tamamen yeni bir teknoloji temelli olarak yeni bir tabanın oluşturulabileceği açık” ifadelerini kullandı.

Pankin’e göre, daha ileri teknolojili ve bu alanda tekel olmak amacı gütmeyen alternatiflerin geliştirilmesi, sadece jeopolitik gerçekliğe karşı gösterilen bir reaksiyon değil. Bu aynı zamanda dijital alandaki çağdaş gelişmeler göz önünde bulundurulduğunda, ödeme yöntemlerinin modernize edilmesi ihtiyacının karşılanması anlamına da gelecektir.

ABD Başkanı Joe Biden, geçen yıl sonunda Rusya’nın SWIFT sisteminden çıkarılabileceğini söylemişti. İlişkinin mevcut olmadığını, bu ilişkilerin Brüksel tarafından yok edildiğini söyledi.

YENİ ÖDEME SİSTEMİ

Finansgundem.com’un yaptığı derlemelere göre, Rusya Merkez Bankası’nın para transferlerini hızlandırmak amacıyla 2019 yılı başında hayata geçirdiği hızlı ödeme sistemindeki banka sayısı 190’a ulaştı. Rusya’da 195 banka faaliyet gösteriyor. Merkez Bankası temsilcisi kredi kuruluşlarının büyük çoğunluğunun, 2020 yılı sonuna kadar sisteme girmelerini istemişti.

Bankalararası Kart Merkezi’nin (BKM), Visa ve Mastercad gibi kart ödeme sistemlerine alternatif kurduğu Troy gibi Rusya Devlet Başkanı Putin de Batı’nın Ukrayna ambargosu sırasında Rus ulusal kart sistemi ‘Mir’i oluşturmuştu.

TÜRKİYE’DE TROY RUSYA’DA MİR

2017 yılında Rusya Devlet Başkanı Putin, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Moskova ziyaretinde Rusya’daki ödeme sistemi Mir’in Türkiye’de de altyapısının oluşturulması önerisini gündeme getirmişti. Bunun üzerine Türkiye Troy’u, Rusya’da Mir’i alternatif bir ödeme sistemi olarak hayata geçirdi.

Mir, bizde kurulan Troy’a benziyor. Kredi kartı harcamalarının takasının ülke içinde yapıldığı ortak kart ödeme sistemi. Mastercard ya da Visa gibi uluslararası takas niteliği yok. Mir’in kuruluş nedeni de zaten bu iki uluslararası ödeme sistemini ‘baypas’ etmek.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)