BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaÖdeme SistemleriRusların para transferlerinde rekor----

Rusların para transferlerinde rekor

Rusların para transferlerinde rekor
27 Temmuz 2022 - 09:26 www.finansgundem.com

Batılı ülkelerin yaptırımları sonrası paralarını daha güvenli çıkış yapabilecekleri bölgelere taşımak isteyen Ruslar, para transferinde tarihi rekor kırdı.

Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) ülkelerinin merkez bankaları, nisan ve mayıs aylarında Rusların Orta Asya ve Kafkas ülkelerine rekor miktarda para transfer ettiğini kaydetti. Eski Sovyetler Birliği ülkeleri Ermenistan, Gürcistan, Kazakistan ve Kırgızistan'da, mayıs ayında Rusya’dan toplamda yaklaşık 1 milyar dolar para transferi gerçekleştiği belirtildi. Ermenistan ve Gürcistan’da Rusya’dan gelen havale miktarı bakımından tarihi rekor kırıldığı, Ermenistan bankalarının mart ayına kıyasla yüzde 131 artışla 266 milyon dolar alırken, Gürcistan bankalarının yüzde 62 artışla Rusya’dan 313 milyon dolarlık para transferi kabul ettiği ifade edildi.

Mayıs ayında Kazakistan’a Rusya’dan gönderilen para transfer hacmi mart ayına kıyasla yüzde 66 artışla 94,6 milyon dolar olurken, Kırgızistan’a yapılan havale hacimleri 245,6 milyon dolara yükseldi.

Özbekistan Merkez Bankası Başkanı Mamarizo Nurmuradov, geçen hafta yaptığı açıklamada, Özbekistan’a Rusların ilk altı ayda 200 milyon dolar transfer ettiğini söylemiş, 1 Temmuz itibariyle Rus vatandaşlarının Özbekistan bankalarında 115 milyon dolarlık cari hesapları olduğunu kaydetmişti.

GÜVENLİ ÜLKELER

Uzmanlar, Rusların Orta Asya ve Transkafkasya ülkelerine fon aktarmak için farklı yolları denediklerini bildirirken, Finansal Yenilikler Derneği Başkanı Roman Prokhorov, “Bu eğilim hem göç süreçleriyle özellikle Rusların paralarını Ermenistan ve Gürcistan’a taşınmasıyla hem de yeniden yer değiştirmeden daha güvenli yargı bölgelerine fonların çekilmesiyle gerçekleşiyor. Özbekistan, Kazakistan ve Kırgızistan sermaye çıkışı için şu an en güvenli ülkeler olarak görülüyor” diye konuştu.

Rus vatandaşları, Ukrayna’daki işgal girişimi sonrası yabancı bankalara para transfer etmeye başlamış, Batı’nın uyguladığı yaptırımların ardından uluslararası ödeme sistemleri Visa ve Mastercard’ın ülkede faaliyeti durdurmasıyla pek çok Rus, yakın ülkelerde döviz hesabı ve banka kartı açmaya karar vermişti. Uzmanlar, bununla birlikte savaşın ilk günlerinden itibaren başta bilişim uzmanları olmak üzere yurtdışına toplu bir iş göçü yaşandığını belirtirken, daha sonra birçoğunun Rusya’ya geri döndüğünü iddia ediyor.

Rusya aylık para transferi limitini artırdı

Western Union, Rusya’ya para transferini durdurdu 

Rusya, petroldeki kayıplarını Çin ve Hindistan ile telafi ediyor

AB, Rusya'nın doğalgaz kesintisini siyasi buluyor

Rusya'nın petrol ihracatı azaldı

Litvanya Rusya'ya ambargoyu deldi

Türkiye ile Rusya arasında dolarsız ticaret mümkün mü?

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)