BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemRuslar vadesi gelen kredi borcunu ödeyemedi!----

Ruslar vadesi gelen kredi borcunu ödeyemedi!

Ruslar vadesi gelen kredi borcunu ödeyemedi!
01 Aralık 2022 - 08:40 www.finansgundem.com

Rusya'da vadesi geçmiş mikrofinans kredi borçları oranı eylül-ekim döneminde yüzde 43,1'le rekor kırdı. Ulusal Kredi Geçmişi Bürosu'nun raporunda, oranın üst üste iki aydır yüzde 40'ın üstünde seyrettiğine dikkat çekildi.


Bu oranların pandemiden bu yana en yüksek seviyelere ulaştığı vurgulanan NBKI raporunda, 90 günü geçen ödenmemiş kredi borcu olarak nitelendirilen ve NPL 90+ olarak adlandırılan vadesi geçmiş kredilerin payının toplamdaki payının yüzde 43,1’e yükseldiği, artışın son iki aydır devam ettiği vurgulandı.

Ağustos ayından bu yana 90 günü geçen ödenmemiş kredilerin payı 9,1 puan artarken, üç aydır ödenmemiş kredi sayısının ise 1,5 milyon adet daha fazla olduğunu bildiren NBKI Pazarlama Direktörü Aleksey Volkov, ekim ayı sonunda mikrofinans kuruluşlarının bilançosunda kaydedilen 16,1 milyon aktif kredinin 6,93 milyonunun vadesi geçmiş olarak nitelendirildiğini söyledi.

Aynı zamanda Rusların mikro kredi taleplerinde de ortalama miktarın üst üste dördüncü aydır düştüğüne dikkat çeken Volkov, ekim ayında da yüzde 9 düşüşün yaşandığı ortalama kredi talebi tutarının 11 bin 230 rubleye gerilediğini bildirdi.

3 AYDIR ÖDENMEYEN MİKRO KREDİ SAYISINDA YÜZDE 28,8 ARTIŞ

Çevrimiçi finans platformu Webbankir’e göre Ruslar tarafından alınan, ancak üç aydır ödenmeyen mikro kredi sayısı yüzde 28,8 artış gösterirken, uzmanlar, Rusya’da vatandaşlara verilen mikro kredilerin çoğunun günlük yüzde 1, yıllık ise yüzde 292 ila yüzde 365 oranlarına sahip faize sahip olduğunu kaydediyor.

Webbankir Genel Müdürü Andrey Ponomarev, özellikle seferberlik sonrası kredi kalitesindeki bozulmanın psikolojik faktörlerden kaynaklandığını belirtirken, “İnsanlar ekonomideki durumun istikrarsız olduğunu anlıyor ve bu nedenle borç alma ve ödeme konusunda daha isteksiz davranıyor” diye konuştu.

Merkez Bankası daha önce mikrofinans kuruluşlarına borcu olan vatandaş sayısında önemli bir artışa dikkat çekmiş, 2022’nin ikinci çeyreğinde verilen kredilerin yüzde 41 inden fazlasının gelirlerinin yüzde 80’inden fazlasını borç ödemek zorunda kalan vatandaşlar tarafından alındığını bildirmişti.

Düzenleyici, borç yükü göstergesinin risk düzeyi ile ilişkili olduğunu kaydederken, raporunda, “Borçluların borç yükü ne kadar yüksekse, ödemelerde o kadar fazla gecikme olmaktadır” ifadelerine yer vermişti. (Gazetemru)

Rusya Merkez Bankası, Rus bankalarını desteklemeyecek

 

İngiltere'den Rusya'daki üst düzey yetkililere yaptırım kararı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)