BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaRuslar Türkiye'de tatil için kuyruğa girdi----

Ruslar Türkiye'de tatil için kuyruğa girdi

Ruslar Türkiye'de tatil için kuyruğa girdi
13 Nisan 2018 - 08:02 www.finansgundem.com

Rublenin ABD yaptırımları yüzünden yaşadığı keskin düşüş ve piyasadaki sert hareketler, Rusya'da turistlerin uçak bileti ve tur paketi alışverişlerini öne çekti.

Bilet satışları bu hafta içinde bir buçuk kat artarken tur paketi satışları iki kat arttı. Ancak turizmciler "rublenin daha da değer kaybedeceği ve fiyatların artacağı" korkusuyla başlayan bu artışın birkaç günden fazla sürmesini beklemiyor.

Gazetenin görüşlerine başvurduğu Level.Travel'dan Ellin Tolstov örneğin Türkiye satışlarının yüzde 40 arttığını söyledi. Skidki-Online.ru'dan İgor Blinov da ofislerine gelen müşteri sayısının 10-12 kat arttığı, bazı masaların önünde uzun kuyrukların oluştuğunu aktarıyor. 

Ancak Blinov gelenlerin büyük bir bölümünün tur alışverişini daha önceden yapmış, ama parasını ödememiş kimseler olduğunu ilave ediyor. Başka bir deyişle, kimi turistler kur farkı yüzünden fiyat değişikliğinin mağduru olmamak, sonradan bir sürprizle karşılaşmamak adına aldığı turun parasını bir an evvel ödemek istiyor.

Gazete diğer tur firmaları ve online rezervasyon şirketlerinde de benzer bir etkinlik artışının olduğunu yazdı.

Öte yandan, çoğu turizmci rublenin dolar ve euro karşısındaki değer kaybının önümüzdeki haftadan itibaren yeni fiyatlara yansıması ile birlikte söz konusu "hareketliliğin"n azalacağından emin. Aksine, kısa vadede beklenti tur satışlarının yüzde 20-30 düşeceği yönünde. Yaklaşan Mayıs tatilinde Rus turistlerin Türkiye ilk sırada olmak üzere, "sıcak ülkelere" tur paketi talebinde patlama bekleniyordu. Tatil kararını "son dakikaya" bırakan pek çok turistin, dövizin rubleye karşı hızlı değer kazanımı sürerse tatilden vazgeçecekleri yorumları öne çıkıyor. 

Rusya Tur Endüstrisi Birliği yekilileri ise ülke genelinde tur satışlarının yüzde 30-40 arasında düştüğünü kaydediyor. Birliğin basın sözcüsü İrina Tyurina 2016 Nisan ayından bu yana böyle bir düşüşün görülmediğine dikkat çekiyor. 

Bununla birlikte rubledeki değer kaybının bazı getirileri de olabilir. Yerli turistin Rus tatil beldelerine yönelmesi ve Türkiye ve Yunanistan'daki otel fiyatları üzerinde indirim baskısı oluşması bu olası getirilerden ikisi. Başka bir deyişle, rubledeki değer kaybının faturasına Türk turizmciler de ortak olmak durumunda.

Bu arada ürkiye Otelciler Birliği (TÜROB) Başkanı Timur Bayındır, “2018 yılında Rusya’dan Türkiye’ye gelecek turist sayısında yaklaşık 20 artış öngörülüyor ” dedi. TÜROB’dan yapılan açıklamaya göre, Rusya’da geçen yıl ulaşılan 4,7 milyon kişilik rekor turist sayısından sonra bu yıl da Rusya’dan Türkiye’ye gelecek turist sayısında yaklaşık yüzde 20 artış öngörülüyor.  Bayındır şu açıklamayı yaptı:

“2017 yılında Rusya’dan Türkiye’ye gelen turist sayısı tarihin en yüksek seviyesine ulaştı. 2017 yılı aynı zamanda Rus turistlerin Türkiye’de gerçekleştirdikleri geceleme sayısı bakımından da rekor seviyeye ulaşıldığı bir dönem oldu. Rus turistlerin ülkemizde gerçekleştirdikleri geceleme sayısı 30 milyon sınırını aştı ve 30 milyon 367 bin olarak ölçüldü. Bununla beraber, 2017 yılı Türkiye’ye gelen Rus turist sayısı bakımından en yüksek seviyeye ulaşılan yıl olsa da kişi başı harcamada dikkat çekici bir düşüş yaşandı. 2013 yılında, ülkemizde kişi başı 800 dolarlık harcama gerçekleştiren Rus turistlerin harcaması 2017 yılında 609 dolara geriledi.”

Rusya vatandaşlarının bu yılın ilk aylarında yaz dönemi için yaptıkları erken rezervasyonların geçen yılın aynı dönemine göre tur operatörleri TUI’de 1,5 kat, Tez Tour ve Pegas Turistik’te 2 kat, Intourist’te 5,6 kat arttığını hatırlatan Bayındır, Skyscanner verilerine göre Rusya’dan İstanbul’a olan bilet rezervasyon taleplerinin 30 Nisan- 9 Mayıs’ta bir önceki yıla göre yüzde 102 artış kaydettiğini belirtti.

Bayındır, İstanbul’un en popüler destinasyonlar arasında 16. sıradan 8. sıraya yükseldiğini vurgulayarak, 2017 yılında Türkiye’ye gelen Rus turistlerin yüzde 89’unun tatil amacıyla gelirken, akraba ve arkadaş ziyareti amacıyla gelen Rus turistlerin oranının yüzde 5,8 ve iş amaçlı gelen Rus turistlerin oranının yüzde 3 olarak gerçekleştiğini kaydetti.(Kommersant)
ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)