BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkRuslar taşıt kredilerine hücum etti----

Ruslar taşıt kredilerine hücum etti

Ruslar taşıt kredilerine hücum etti
07 Ağustos 2021 - 09:35 www.finansgundem.com

Pandemi sürecinde otomotiv ve müstakil konut satışlarında patlama yaşanıyor. Parası olmayan krediyle alım yapıyor

Ülkenin en büyük kamu bankalarından olan VTB Bank verileri, Rusya’da verilen taşıt kredilerinin bu yılın ilk 7 ayında, 2020 yılının aynı dönemine göre yüzde 60 arttığını gösterdi.

Banka tarafından yapılan açıklamaya göre Rusya pazarında verilen otomobil kredilerinin hacmi 633 milyar rubleyi aşarken, bir yıl içerisinde ortalama kredi tutarı da bir önceki yıla göre üçte bir oranında artarak 1,06 milyon rubleye ulaştı.

Uzmanlar, taşıt kredisi talebindeki artışı araç fiyatlarındaki değişikliklere bağlarken, otomobil fiyatlarındaki doğal artış göz önüne alındığında bankaların daha aktif bir şekilde kredi vermeye devam edeceğini vurguluyor.

Rusya’da taşıt kredisi kullanan banka müşterilerinin en çok Lada, Hyundai ve Kia marka otomobilleri tercih ettiğini belirten BTB uzmanları, verilen kredilerde en büyük payın Moskova ve bölgesiyle birlikte St. Petersburg ve şehrin içinde bulunduğu Leningrad Bölgesi’nde kaydedildiğini söyledi.

Yakın zamanda Ulusal Kredi Geçmişi Bürosu (NBKI), Rusya’daki bankaların giderek daha az taşıt kredisi verdiğini açıklamıştı.

NBKI verilerine göre, Haziran 2021 itibariyle Rus bankaları tarafından onaylanan taşıt kredisi başvurularının yüzde 36,9’a düştüğü ifade edilirken, bu oranların en son düştüğü dönemlerin pandemi yılı olarak nitelendirilen 2020 yılında yüzde 27,1 ile nisan ve yüzde 30,7 ile mayıs aylarında kaydedildiği vurgulandı.

Bir ay içerisinde onaylanan taşıt kredisi başvurularının yüzde 2,3 düştüğüne işaret edilen NBKI raporunda, bankalar tarafından onaylanan tüm kredi hacimlerinin haziran ayında yüzde 39,8’e ulaştığı bildirilmişti.

NBKI Pazarlama Müdürü Aleksey Volkov, taşıt kredileri için onaylanan başvuruların payındaki düşüşün, öncelikle bankaların iyi kalitede borçlulara taşıt kredisi vermeyi amaçlayan politikasından kaynaklandığını belirtti.

“Onaylanan taşıt kredileri sayısında uzun vadeli düşüş eğilimi 2017 yılından itibaren gözlenmektedir” diyen Volkov, önceden bankaların müşteri tabanı oluşturmaya odaklandığını, şimdi ise borçluların risklerine göre kredi verdiğini sözlerine ekledi.

Taşıt kredilerinde 5 puanlık artış

Taşıt kredilerindeki artış 9 ayda 11 milyar lira

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)