BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemRus turizmciler: Kazanan Türk sahilleri olur----

Rus turizmciler: Kazanan Türk sahilleri olur

Rus turizmciler: Kazanan Türk sahilleri olur
26 Mart 2019 - 10:03 www.finansgundem.com

Bakan Çavuşoğlu, "Rus vatandaşların ülkemize pasaportsuz, kimlikle gelmesinin önünü açmak için toplantılara başladık" dedi. Rus turizmcilerde tartışma başladı...

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun "Rus vatandaşların ülkemize pasaportsuz, kimlikle gelmesinin önünü açmak için toplantılara başladık. 28 Mart'ta Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Antalya'ya geliyor ve Antalya'da bunları detaylı bir şekilde görüşeceğiz. 8 Nisan'da da hep birlikte Moskova'ya gideceğiz” açıklaması Moskova’da yankı yarattı. Özellikle turizm sektöründe, bu planın uygulamaya geçmesinin Türkiye ve Rusya açısından “artıları-eksileri” tartışılmaya başlandı.

Türk toplumunda ise karar, "Rusya vatandaşlarına yine önemli bir jest yapılırken, karşılığında Türk vatandaşlarının 2015 uçak krizi sonrası iptal edilen vizesiz giriş hakkı geri gelecek mi?" sorusunu güncelledi. Diğer yandan Türk tarafı ilk etapta, 6 Şubat'ta Başkan Putin'in imzaladığı, "iş seyahati için ve TIR- kamyon şoförü olarak Rusya'ya giden Türk vatandaşlarına uygulanan vize rejimini kaldırma" kararının hayata geçirilmesini bekliyor.

Çavuşoğlu'nın Rusya kamuoyunda yankı yaratan son açıklamasını uzmanlarla masaya yatıran Moskovski Komsomolets gazetesi, “Uzmanlar Türkiye’ye gidişin kolaylaştırılmasını değerlendirdi: Turistler Kırım’dan vazgeçer” başlığı ile haber duyurdu. Şu an Rusya vatandaşlarının Türkiye’de 90 güne kadar vizesiz kalabildikleri hatırlatılan haberde, Ruslara pasaportsuz Türkiye teklifinin 2015’de ilk kez masaya geldiği, ancak “uçak krizi” yüzünden gündemden çıktığı hatırlatıldı.

Uçak krizi ile Rusya Türk vatandaşlarına vizesiz ziyaret hakkını tamamen iptal etmiş, Türkiye ise Rus turistlere herhangi bir zorluk çıkarmamıştı.

Anlaşma şimdi sağlanırsa uygulamanın bu yaza yetişip yetişmeyeceğini uzmanlar değerlendirirken, Rusya Turizm Acentaları Birliği ATOR’un başkanı Maya Lomidze, konunun belli bir altyapı hazırlığı ve süreç gerektirdiğini, bu yaz sezonuna yetişmesinin mümkün olmadığını savundu. Maya Lomidze, bu uygulamanın Türkiye’ye giden Rus turist sayısını arttıracağını, ama ne kadar artacağının hangi süreyle ziyarete izin verileceği gibi faktörlere de bağlı olduğunu belirtti.

Lomidze, geçen yıl Türkiye’ye 5,5 milyon Rus turist giderken, Rusya’nın Karadeniz sahillerinde 15 milyon kişinin dinlendiğini, rekabette Rus destinasyonlarının Türkiye’yi yeneceğini savundu.

Siyasi analist Galina Dehtyar ise, konunun ekonomik ve politik boyutan dikkati çekerken, Rusya’nın “Türk Akımı” doğalgaz boru hattı projesine büyük önem verdiğini, bunun karşılığında Türkiye’ye turist akınının artmasına itiraz etmeyeceğini savundu. Rusya’da iç turizmi geliştirme hedefi olsa da, Rusya’nın Türkiye’ye enerji ihracatıyla kıyasının mümkün olmadığını savunan Rus uzman, “Bu durumda Rus turistler için bizim yerli destinasyonlarla bir rekabet, yarış olursa bunun kazananı Türk sahilleri olur” dedi.

Dahtyar, Türkiye’nin yeni uygulamadan kazançlı çıkacağını vurgularken, “Bizim vatandaşlarımız pasaportlarının süresinin ne zaman dolacağını takip etmiyor. Tatil gitmeye hazırlanırken pasaport süresinin dolduğunu fark ediyor. Vize isteyen hiç bir ülkeye gidemiyorlar. Bir de Rusya’da vatandaşların sadece yüzde 25-30’unun pasaportu var. Bu durumda tatile gitmek isteyen ama pasaportu olmayanlar yurtiçinde tatil yapmak zorunda kalıyor. Ama eğer önlerinde Kırım, Soçi ya da Türkiye’ye gitme seçenekleri olursa çoğu Türkiye’yi seçer” dedi. Böylece Rus yetkili, pasaportu olmayan yüzde 75’lik kitle içinde yurtdışı tatili isteyenlerin tek adresinin Türkiye olacağına vurgu yaptı.

Rusya vatandaşları şu an pasaportsuz olarak Ermenistan ve Kırgızistan’ı ziyaret edebiliyor.

Bu arada Rusya Turizmciler Birliği Başkan Yardımcısı Yuriy Barzıkin, Rus vatandaşların Türkiye’ye kimlikle girişine izin verilmesinin turist sayısını etkilemeyeceğini, çünkü Rusya’dan çıkışın ancak pasaportlarla mümkün olduğunu belirtti.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun, Rus vatandaşların Türkiye'ye kimlikle gelmesinin önünü açmak için toplantılara başladıkları açıklamasını değerlendiren Barzıkin, Sputnik'e açıklamasında şunu söyledi:

"Bu şimdilik Rusya'dan Türkiye'ye turist akışını hiçbir şekilde etkilemeyecek, çünkü Rusya sınırları dışına çıkmak ancak pasaportlarla mümkün. Rusya'ya giriş ve çıkışlarla ilgili yasaya uygun olarak sınırın sadece kimlikle geçilmesi mümkün değil. Türkler belki yurttaşlarımızın ülkelerine kimlikle girişine izin verebilir ancak yurttaşlarımız Rusya'dan kimlikle çıkamayacak." (Türkrus)

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)