BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemRus savaş uçakları yine İdlib’i hedef aldı----

Rus savaş uçakları yine İdlib’i hedef aldı

Rus savaş uçakları yine İdlib’i hedef aldı
29 Aralık 2021 - 10:38 www.finansgundem.com

Suriye'nin kuzeybatısında, rejim güçleri ile muhalifler bir birlerinin mevzilerini bombaladılar

Rus savaş uçakları İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi’ni (İGAB) bir kez daha hedef alırken silahlı muhalif gruplar ile Suriye rejimi güçleri ve İran destekli milisler arasındaki gerilim artıyor. İki tarafta da kayıpların olduğu karşılıklı bombardımanlar gerçekleşti.

Sahadaki aktivistlerden Eyhem es-Said, Rus savaş uçaklarının Suriye'nin kuzeybatısındaki İdlib ilini bir kez daha hedef aldığını ve yüksek tahribatlı basınç füzeleriyle hava saldırıları düzenlediğini bildirdi. Said’in aktardığı bilgilere göre 27 Aralık Pazartesi günü İdlib yakınlarındaki Şeyh Bahr bölgesi ve Maaret Misrin ilçesi çevresine kuzey ve batı yönlerinden sivillere ait kümes hayvanları çiftlikleri ve sivil bölgelere yönelik dokuz hava saldırısı düzenlendi. Bombardımanlarda yalnızca maddi hasar meydana geldi. Rus ordusuna ait savaş uçakları tarafından gerçekleştirilen hava saldırılarının, Maaret en-Numan bölgesinde konuşlu rejim güçlerinin ve İran destekli milislerin İdlib'in güneyindeki Cebel ez-Zaviye'deki Maarbalit bölgesine top mermileri ve roketatarlarla gerçekleştirdikleri yoğun bombardımanlarla eş zamanlı olarak düzenlendiğini belirten Said, bombardımanlar sonucunda bir sivilin öldüğünü, bir sivilin yaralandığını ve sivillere ait mülklerde ağır hasar meydana geldiğini aktardı.

Said, Halep kırsalında ve İdlib’in çeşitli bölgelerinde insanların, son iki gün içinde Rus keşif uçaklarının yoğun uçuşları ve rejim güçlerinin aralıksız olarak düzenledikleri kara bombardımanlarıyla birlikte sayıları 18'e ulaşan Rus hava saldırıları nedeniyle korku ve panik içinde yaşadıklarını vurguladı.

Öte yandan muhalif grupların liderlerinden biri, Feth'ul Mubin Operasyon Odası’na bağlı grupların, rejim güçlerinin İdlib'in güneyindeki Maaret en-Numan bölgesi ve Kefer Nebil'deki mevzilerini roketatarlarla bombaladığını, benzer bombardımanların eş zamanlı olarak Halep'in batı kırsalındaki 46. Alay'ı hedef aldığını ve bombardımanların sonucunda rejim güçleri ve İran destekli milislerden 4 kişinin öldüğünü belirtti.

Halep'in batısındaki Miznaz bölgesinde muhalif grupların keskin nişancıları tarafından rejim güçlerinin iki üyesinin öldürüldüğünü ve aynı bölgede rejim güçlerine ait buldozerin imha edildiğini aktaran muhalif grup lideri, İdlib'in doğu kırsalında rejim güçleri ve İran destekli milislerin mevzilerinde yeni hareketliliklerin ve bu noktalara takviye güçlerin gelişinin gözlenmediğini ve bu durumun muhalif grupları çatışmalara ve herhangi bir yeni askeri senaryoya yönelik hazırlıklarını artırmaya ittiğini kaydetti. Muhalif grup lideri, muhaliflerin kontrolündeki yerleşim bölgelerini hedef alan rejim güçlerinin topçu saldırılarına ve Rus savaş uçaklarının bombardımanlarına yanıt olarak rejimin kontrolü altındaki bölgeleri hedef almaya devam edeceğini vurguladı.

Bir diğer saha aktivisti Ömer Hac Hammud, İdlib ve Halep kırsallarında rejim güçleri ile muhalif gruplar arasındaki temas hatlarında gerilimin tırmandığını ve iki taraf arasında aralıksız olarak topçu saldırıları ve füzeli bombardımanların gerçekleştiğini söyledi. Rus savaş uçaklarının da eş zamanları olarak bir kez daha yerleşim bölgelerini hedef aldıklarını belirten Hammud, bunun rejim güçlerinin, muhalif grupların kontrolü altındaki bölgelerdeki göreceli istikrarı bozmaya yönelik yeni niyetlerini ortaya koyduğunu ifade etti. Hammud, muhalif grupların, ‘kurtarılmış bölgelere doğru ilerlemek ya da gerilimi tırmandırmak için herhangi bir yeni girişim olasılığıyla’ mevzilerine askeri araçlar ve takviye güçler gönderdiğini ve ön cepheleri güçlendirdiğini belirtti.

Halep kırsalındaki saha aktivistlerinden Samir eş-Şehabi ise Ankara destekli Suriye Milli Ordusu (SMO) grupları ile Suriye Demokratik Güçleri (SDG) arasında orta ve ağır silahlarla el-Başili, Ummu Adese ve es-Sayyade bölgeleri arasında orta ve ağır silahlarla şiddetli çatışmalar yaşandığını bildirdi. Şehabi, bu çatışmalara Türk ordusunun, SDG bölgelerine yönelik bombardımanları eşlik ettiğini, bombardımanlar sonucunda bir SDG üyesinin öldüğünü, üç SDG üyesinin de yaralandığını aktardı.

SDG güçlerine bağlı grupların Ummu Adese bölgesinde ilerleme girişiminde bulunmasının ardından iki taraf arasında şiddetli çatışmalar yaşandı. Taraflar arasında saatlerce süren şiddetli çatışmalar sırasında SMO, bölgede konuşlu Türk ordusunun topçularının kara desteğiyle SDG’ye karşılık verdi.

Diğer taraftan Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR), DEAŞ terör örgütüne bağlı hücrelerin Palmira ve rejim güçleri ile İran destekli milislerin kontrolü altındaki bölgelere yeni yıl kutlamaları sırasında terör eylemleri düzenleyeceğine dair alınan istihbaratın ardından Humus'un doğusundaki Palmira şehrine ve çevresine Dördüncü Zırhlı Tümeni’nden askeri takviyelerin geldiğini bildirdi. SOHR, Rus savaş uçaklarının, dün sabah, Rakka'nın kuzeydoğusundaki Rusafa bölgesinde DEAŞ savaşçılarının saklandığı noktalara sekiz hava saldırısı düzenlediğini de açıkladı.

Bir başka gelişmede ise Reuters’ın haberine göre Suriye devlet televizyonu, dün başkent Şam'da duyulan patlama sesinin, düzenli ordu birliklerinin Duma kırsalında ele geçirilen patlayıcıları imha etmesinden kaynaklandığını bildirdi. Suriye ordusu, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed'e karşı düzenlenen protestoların ardından patlak veren yedi yıllık iç savaşın ardından 2018 yılında Şam çevresindeki tüm bölgelerin kontrolünü yeniden ele geçirdiğini duyurmuştu.

Astana garantörlerinden Suriye'de iş birliği mesajı

 

Suriye konulu 17'nci Astana Görüşmeleri başladı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)