BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemRus savaş gemileri ateş açtı!----

Rus savaş gemileri ateş açtı!

Rus savaş gemileri ateş açtı!
28 Ocak 2022 - 09:36 www.finansgundem.com

Washington Post gazetesi Doğu Avrupa'daki 40 bin NATO askerine ABD'nin yeni birliklerle katılabileceğini yazdı, Wall Street Journal ise Ukrayna sınırına tıbbi birimleri taşıyan Putin'in işgal için son hazırlıkları yaptığını kaydediyor.

Dünya Ukrayna-Rusya sınırına kilitlenirken, Amerikan Washington Post gazetesi'nde dikkat çeken bir haber yayımlandı. Gazete, ABD'nin Doğu Avrupa'ya asker sevkiyatı yapabileceğini yazdı. 'Pentagon Ukrayna krizindeki hazırlıkları savunuyor, ordu birliklerinin muhtemel sevkiyatını detaylandırıyor' başlığıyla yayınlanan habere göre, Washington yönetimi halihazırda Kiev'e milyonlarca dolarlık silah gönderdi.

Doğu Avrupa'daki NATO birliklerine destek için 8 bin 500 askerin alarm durumuna geçirildiğini hatırlatan Washington Post, Savunma Bakanlığı Pentagon'un sözcüsü John Kirby'nin ilk kez detay verdiğini kaydetti. 82. ve 101. hava indirme tümenleri, XVIII Hava Müfrezesi ve 4. Piyade Tümeni'nin Doğu Avrupa'ya gönderilebileceğini yazan Washington Post, halihazırda bölgede yaklaşık 40 bin askeri bulunduğunu belirtiyor.

Son dakika... Rus savaş gemileri ateş açtı

WSJ: İŞGAL İÇİN SON HAMLE

The Wall Street Journal gazetesi, Ukrayna sınırına 100 bin asker yığan Rus ordusunun ayrıca tıbbi birimleri de cephe hattına taşıdığını ve işgal operasyonunun son safhasına girdiğini yazdı. Haberini Batılı savunma yetkililerine dayandıran WSJ, Maxar tarafından yayınlanan yeni uydu görüntüsüne de yer verdi.

Son dakika... Rus savaş gemileri ateş açtı

RESMİ TELEVİZYON YAYINLADI

Karadeniz, Barents Denizi ve Belarus gibi farklı cephelerde gövde gösterisine girişen Rusya lideri Vladimir Putin ise, gerçek mermiler kullanıyor. Rus medyası, Karadeniz'e açılan 20'yi aşkın savaş gemisinden hava ve kara hedeflerine atış yapıldığını bildiriyor.

'Rus gemileri Karadeniz'de ateş açtı' başlığını kullanan Ria, taarruz grubuna Amiral Essen fırkateyninin liderlik ettiğini aktarıyor. Ordu televizyonu Zvezda ise, ateş açan gemilerin görüntülerini ekrana getirdiği haberinde gerçek mermilerle hedeflerin imha edildiğini kaydetti.

Son dakika... Rus savaş gemileri ateş açtı

Rus savaş gemileri, Putin'in 2014'te el koyduğu Kırım'daki Sivastopol ve hemen karşısında yer alan Novorossiysk'teki üslerinden ayrılıp Karadeniz'e açıldı. Ukrayna ve Batılı ülkelere verilen gözdağında, fırkateynler, devriye gemileri, küçük füze gemileri ve çıkarma gemileri yer alıyor.

Son dakika... Rus savaş gemileri ateş açtı

BIDEN'DAN UKRAYNA'YA GÜVENCE 

Diplomasi tarafında ise ABD Başkanı Joe Biden Ukraynalı mevkidaşı Vladimir Zelenskiy ile görüştü, Washington'ın Kiev'e desteğini yineledi. Beyaz Saray, Biden'ın Ukrayna'yı işgal etmesi durumunda ABD'nin müttefikleriyle birlikte Rusya'ya kararlı şekilde yanıt vereceği konusunda Zelenski'ye güvence verdiğini duyurdu.

Rusya lideri Putin'in talep ettiği güvenlik taleplerine yazılı yanıtını Çarşamba günü Moskova'ya resmen ileten ABD, önerilerin reddedilmesine karşı hazırlık yapıyor. ABD Dışişleri Bakanlığı Siyasi İşlerden Sorumlu Müsteşarı Victoria Nuland, "Rusya'nın önerilerimizi reddetmesi olasılığına karşı hazırlıklarımızı yapıyoruz'' deyip ekledi: "Moskova diyalog teklifimizi reddederse bunun ciddi sonuçları olmalı.''

Son dakika... Rus savaş gemileri ateş açtı

RUSYA YANITI İNCELİYOR

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, resmi yanıtın Moskova'nın NATO ittifakının genişlemesi konusundaki 'ana endişesine' cevap vermediğini söyledi. Fakat ikincil konularda 'ciddi bir görüşmenin başlaması için umut verdiğini' belirtti.

Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov da gazetecilere verdiği demeçte, Rusya'nın verilen yanıtı analiz etmesinin zaman alacağını söyledi.

Ayrıca Rusya, Ukrayna, Fransa ve Almanya'dan diplomatlar, Ukrayna'nın doğusunda Rusya destekli ayrılıkçıların elinde tuttuğu Doğu Donbas bölgesindeki topraklarla ilgili Ukrayna'da uzun süredir devam eden ateşkes anlaşmasına bağlılıklarını yinelediler.

Washington ayrıca, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne (BMGK) Ukrayna-Rusya gerilimini ele almak için toplanma çağrısı yaptı.

Son dakika... Rus savaş gemileri ateş açtı

KUZEY AKIM 2'Yİ İPTAL TEHDİDİ 

ABD, Rusya'nın Ukrayna'yı istila etmesi halinde, Rus doğal gazını Batı Avrupa'ya taşıyan Kuzey Akım 2 boru hattı projesinin durdurulacağını belirtiyor. Washington, boru hattının açılışının engellenebileceğini, Almanya da projeye yaptırım uygulanabileceğini ilan etti. Tartışmalı Rus boru hattı, Baltık Denizi'nin altından geçerek doğrudan Almanya'ya uzanıyor.

ABD Dışişleri Müsteşarı Nuland, basın toplantısında Kuzey Akım 2'nin gerçekleşmeyeceğini bir kez daha yineledi. Çarşamba günü de Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Ned Price aynı açıklamayı yapmış, "Çok açık olmak istiyorum: Rusya Ukrayna'yı şu ya da bu şekilde işgal ederse, Kuzey Akım 2 daha fazla ilerlemeyecek" demişti.

1225 kilometrelik boru hattının inşası beş yıl sürdü ve yaklaşık 11 milyar dolara mal oldu. Ancak, Kasım ayında Alman yasalarına uymadığı için proje onayının askıya alındığının bildirilmesiyle faaliyete geçmedi.

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock ise, Batılı müttefiklerin 'Kuzey Akım 2 de dahil olmak üzere' güçlü bir yaptırım paketi üzerinde çalıştıklarını dile getirdi.

Son dakika... Rus savaş gemileri ateş açtı

SAVAŞ KORKUSU 

İlk olarak 2021'in ilkbahar aylarında Ukrayna sınırına ordu konuşlandıran Rusya lideri Vladimir Putin, yılın son günlerinde bir kez daha 100 bini aşkın askeri harekete geçirdi. Moskova ayrıca, NATO'dan Ukrayna'nın ittifaka üye yapılmamasını da içeren yazılı güvence istedi.

ABD başta olmak üzere NATO ülkeleri, Rusya'nın askeri yığınak ve tatbikatları karşısında Ukrayna'nın da birlik üyesi yapılması ihtimalini daha yüksek sesle dile getirdikçe Rusya da buna itirazlarını artırıyor ve daha sert açıklamalar yapıyor.

Son aylarda yaşanan diplomasi trafiği ve liderlerin görüşmeleri de bugüne kadar sonuçsuz kaldı ve gerilim tırmandı.

2014'te Rusya ve Ukrayna sınırında yaşanan gerilim, Rusya'nın Ukrayna'ya bağlı Kırım yarımadasını ilhakıyla sonuçlanmıştı. Batı'dan Rusya'ya yönelik yaptırımlar gelmişti.

Aynı dönemde Ukrayna'nın doğusundaki, Rusya sınırındaki Donetsk'te de Rusya'dan destek alan Rus yanlısı ayrılıkçılarla Ukrayna ordusu arasında da çatışmalar yaşanmıştı.

Savaş 2015'te sona ermiş olsa da Temmuz 2020'deki ateşkese kadar çatışmalar devam etmişti. Yaklaşık 15 bin kişi hayatını kaybetti.

ABD, Ukrayna-Rusya krizini görüşmek üzere BMGK'yı çağırdı

 

Pentagon: Rusya, Ukrayna sınırındaki askeri yığınaklarını arttırdı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)