BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemRus oligarkların yatırımları ülkelerine döndü----

Rus oligarkların yatırımları ülkelerine döndü

Rus oligarkların yatırımları ülkelerine döndü
10 Haziran 2023 - 13:08 www.finansgundem.com

Batı'nın Rus zenginlere yaptığı yaptırımlar nedeniyle Rus oligarklar, yatırımlarını artık ülkesine yönlendiriyor.

Uluslararası finans haber ajansı Bloomberg, en büyük Rus milyarderlerin Batı yaptırımları karşısında temettülerden gelir elde etmeye devam ettiğini yazarken, ajansa göre, enerji sektörünü temsil eden beş Rus iş adamı, 2022’den bu yana servetini yaklaşık 10 milyar dolar artırdı.

Daha önce paralarını Batı ülkelerinde harcayan Rus zenginlerin yaptırımlar nedeniyle yatırımlarını artık Rusya’ya yönlendirdiklerine dikkat çeken ajans, Batı yaptırımlarının esasen Rus milyarderlere ABD ve Avrupa’nın kapılarını kapattığını ancak onları Kremlin’e daha da yaklaştırdığını vurguladı.

İngiliz danışmanlık firması Sibylline’nin analisti Liana Semchuk, bu eğilimin Rus milyarderlerin fonları üzerindeki devlet kontrolünü artırdığını bildirirken, “Putin’in (Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin) Rusya’ya yatırım yapmaları çağrısını da destekliyor”dedi.

Bloomberg, Rus şirketlerine yatırım yapmakla ilgilenen milyarderler arasında dev petrol şirketi Lukoil’in kurucusu Vagit Alekperov’u öne çıkarırken, Alekperov’un Yandex’in yüzde 51 hissesini 7-7,5 milyar dolara satın almayı planladığını bildirdi.

Uzmanlar, anlaşmanın başarılı olması durumunda bu yatırımın petrol endüstrisi dışındaki en büyük yatırım olacağının altını çiziyor.

Çelik sektöründeki Rus devi Norilsk Nickel’in yönetim kurulu başkanı Vladimir Potanin’in İnterros şirketinin ise geçtiğimiz yıl İngiltere’ye giden Rus iş insanı Oleg Tinkov’un sahip olduğu TCS Group’tan dev özel kredi kuruluğu Tinkoff Bank’ı satın aldığı vurgulanırken, ayrıca Fransız finans grubu Societe Generale ile Rosbank’ın da Interros’a geçtiği hatırlatıldı.

Bloomberg, ayrıca Potanin’in yukarıda adı geçen Vagit Alekperov ile birlikte Yandex’in olası yeni sahiplerinden biri olabileceğini iddia ediyor.

Vagit Alekperov, Leonid Mikhelson ve Gennady Timchenko gibi enerji sektöründeki milyarderlerin askeri operasyonunun Ukrayna’da başlamasından bu yana artan enerji fiyatlarından çok yüksek gelir elde ettiği kaydedilirken, 2022’nin sonunda Novatek’in hissedarlarına ödediği toplam temettü tutarının 320,54 milyar ruble olarak gerçekleştiği de dikkat çekti.

Dünyanın en büyük gübre üreticisi PhosAgro’yu yaratan milyarder Andrey Guryev’in ise Batı ülkeleri tarafından uygulanan yaptırımlar sonrası kötüleşen lojistiğin yarattığı kıtlık sonrası artan gübre fiyatları sayesinde büyük kar elde ettiği de eklendi. (Gazetemru)

Rus milyarder uyardı: Para bitiyor!

Suudi Prens'den Rus şirketlere 500 milyon dolarlık yatırım

İşte, Rus yatırımcıların en sevdiği Türk şehirleri

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)