BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaRus halkı da krediyle yaşıyor!----

Rus halkı da krediyle yaşıyor!

Rus halkı da krediyle yaşıyor!
24 Ekim 2018 - 09:59 www.finansgundem.com

İyi yaşam için Ruslar çareyi kredi başvurularında buluyor

Son birkaç yılda jeopolitik gerilimler ve petrol fiyatlarındaki düşüş nedeniyle Rusyalıların yaşam standardı hissedilir derecede geriledi. Yaşam standardını korumak isteyenlerin imdadına ise krediler yetişiyor.

Ne var ki kredi kullanımının maaş artışlarından hızlı seyretmesi bir borç sarmalı riskini de beraberinde getiriyor. Ekonomik Kalkınma Bakanlığı verilerine göre, Rusya vatandaşlarının kredi kaynaklı borç yükümlülükleri Haziran ayında yüzde 20 artış gösterdi. Aynı dönemde maaş artış oranı ise yüzde 7,2'de kaldı. Ülkede vatandaşların toplam borcunun 13,3 trilyon ruble civarında olduğu hesaplanıyor.

Peki Rusya'da rahat bir yaşam için ne kadar paraya ihtiyaç var? Çekilen kredilerin miktarı hangi seviyelerde?

Ulusal Kredi Geçmişi Bürosu verilerine göre, 2017 itibariyle ortalama tüketici kredisi büyüklüğü 141,2 bin ruble. 2018 Nisanında ise bu değer 200 bin ruble sınırını aştı.

Kredi miktarlarının en fazla seyrettiği şehir maaşların da yüksek olduğu 492 bin rublelik ortalama ile Moskova. En düşük kredi ortalaması ise 118 bin ruble ile Altay Krayı'nda.

Lenta.ru ve Sravni.ru portallarının birlikte gerçekleştirdiği bir araştırma, kredi çeken Rusyalılar arasında erkek ve kadın sayısının ülke genelinde birbirine yakın olduğunu gösteriyor. En aktif yaş grubu ise 25-34 arası. Tüketici kredilerinin yüzde 36'sını bu yaş gurubundaki Rusyalılar çekiyor.

En popüler kredi, geri ödeme süresi 5 yıllık olan kredi. Tüketicilerin yüzde 32'si bu kredilerden kullanmış.

İki portalın hesabına göre, örneğin Moskova'da rahat bir yaşam sürebilmek için ayda en az 200 bin ruble kazanmak gerek. Şehirdeki ortalama maaş ise 81 bin ruble.

St. Petersburg'da rahat bir yaşamın bedeli ise 120 bin ruble. Kuzey başkentindeki maaş ortalaması ise 59 bin ruble.(Türkrus)

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)