BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiRus dizeli alıcı bulamıyor----

Rus dizeli alıcı bulamıyor

Rus dizeli alıcı bulamıyor
01 Mart 2023 - 17:39 www.finansgundem.com

Enerji krizinde dengeler değişiyor. 1,9 milyon varil Rus dizeli, alıcı bulamadığı için yüzer depolara konuyor.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Rusya’nın Ukrayna’ya müdahalesi sonrası patlayan enerji krizinde dengeler değişiyor. Rusya, görece ılık geçen kış mevsiminin de etkisiyle petrolüne alıcı bulamıyor.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, alıcı eksikliği nedeniyle 1,9 milyon varil Rus dizeli yüzer depolarda tutuluyor. Bu rakam, pandemiden bu yana denizde biriken en yüksek hacme karşılık geliyor.

Pandemiden bu yana rekor

Insider’dan Filip de Mott’un haberine göre, Bloomberg tarafından alıntılanan Kpler verilerine göre, alıcı eksikliği nedeniyle 1,9 milyon varil Rus dizeli yüzer depolarda tutuluyor. Bu, küresel enerji piyasalarında talepte yaşanan ani çöküşü tetikleyen Kovid-19 salgınının tüm dünyayı sersemletmiş olduğu Ekim 2020'den bu yana denizdeki en büyük birikime karşılık geliyor.

Bloomberg'in bildirdiğine göre, geçen hafta rekor sayıda Rus dizel kargosu varış yeri olmadan yola çıktı. Artan satılmamış dizel stoğu, ısınmak amacıyla kullanılan yakıtların tüketimini azaltan mevsim dışı ılık bir kışın ortasında geliyor.

Bu birikimde, Avrupa Birliği’nin 2022 yılı Şubat ayı başlarında Rusya'ya ek yaptırımlar uygulayarak rafine petrol ürünlerini yasaklamasının yanı sıra tavan fiyat uygulamasına geçmesinin de büyük etkisi bulunduğu kabul ediliyor.

Yaptırımlar yürürlüğe girmeden önce Avrupa, kışa hazırlık olarak önemli miktarda akaryakıt ithal etmişti. Ancak mevsimin normalden daha sıcak geçmesiyle dizel talebi azaldı. Avrupa ise son yılların en büyük stokunun keyfini çıkarıyor gözüküyor.

Rus enerjisi küresel pazarlara mecbur

Rusya ise ham petrolüne alıcı bulmakta zorlanıyor. Bir Rus petrol kargosu, ham petrol üreten ve muhtemelen az da olsa Moskova tedarikini kullanan bir bölge olan Batı Afrika'ya gidiyor. Bloomberg'e göre Cuma günü yaklaşık 600.000 varil Rus ham petrolü taşıyan Theseus adlı bir tanker Gana'ya ulaştı. Gana ise ham petrol ihracatçısı bir ülke olarak Afrika'daki en büyük iki petrol üreticisi olan Nijerya ve Angola’ya yakın bir coğrafyada yer alıyor.

AB ise Rus ham petrolünü yasakladı ve Aralık ayında bir tavan fiyat sınırı koydu. Cezai tedbirler, Rus lider Vladimir Putin'in geçen Şubat ayında Ukrayna'ya müdahalesinin ardından Batı'dan gelen bir dizi yaptırımın parçası olarak öne çıkıyor.

Ambargolar ve tavan fiyatlar, Kremlin'in savaş çabaları için elde edebileceği geliri düşürürken Rus enerjisinin küresel pazarlara akmasını zorunlu kılıyor.

Pakistan, Rus enerjisine 'dost ülkelerin para birimleriyle' ödeme yapacak

 

Polonya, Rusya'dan petrol ithalatını durduracak

 

Goldman Sachs'tan Rus petrolü için fiyat yorumu

 

Rusya'dan petrol ihracatında üst sınır önerisi

 

Avrupalı bankalardan yeni petrol ve gaz finansmanı talebi

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)