BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisRoman Abramoviç'in 'çıkış' planı: Rota Türkiye mi?----

Roman Abramoviç'in 'çıkış' planı: Rota Türkiye mi?

Roman Abramoviç'in 'çıkış' planı: Rota Türkiye mi?
23 Ağustos 2022 - 21:45 www.finansgundem.com

Aralarında Roman Abramoviç'in de bulunduğu milyarlarca dolar servete sahip Rus oligarkların, mal varlıklarını korumak için Türkiye'ye gelmeyi planladıkları konuşuluyor

FINANSGUNDEM.COM

Rusya'nın şubat ayında Ukrayna'ya karşı başlattığı askeri harekat sonrası, başta ABD ve Avrupa olmak üzere bir çok ülkenin yaptırımlarıyla karşı karşıya kalan Rus oligarkların mal varlıklarını Türkiye'ye taşıma planlarına ilişkin iddialar yeniden gündemde.

Putin yönetiminde öne çıkan Rus oligarklardan biri olan milyarder Roman Abramoviç'in tüm varlıklarını ve şirketlerini Türkiye'ye taşıyacağı konuşuluyor.

İş çevrelerinde, Abramoviç'in özellikle de finans merkezinde önemli yatırımlar planladığına yönelik iddialar, başlıca konuşulanlar arasında.

Bloomberg Milyarderler Endeksi'ne göre Abramoviç'in 10.7 milyar dolarlık serveti bulunuyor. Forbes listesine göre ise Abramoviç, 8.7 milyar dolarlık bir servete sahip.

Abramoviç'in, servetini ağırlıklı olarak demir-çelik sektörüne yaptığı yatırımlardan elde ettiği biliniyor.

ABRAMOVİÇ'E UYGULANAN YAPTIRIMLAR

Rusya'nın Ukrayna'ya saldırı başlatmasının ardından Abramoviç'e bir çok ülke tarafından sert yaptırımlar uygulandı.

İngiltere, Abramoviç'i yaptırım listesine dahil ederek ülkedeki mal varlıklarını dondurma kararı aldı. Abramoviç, yaklaşık 20 yıldır sahibi olduğu Chelsea'yi de ABD'li iş insanı Todd Boehly'e satmak zorunda kaldı.

Fransa, aralarında Roman Abramoviç'in de aralarında bulunduğı Rus oligarkların yaklaşık 24 milyar euroluk mal varlıklarına el koydu. Fransa tarafından el konulanlar arasında Abramoviç'in 108 milyon euroluk villasının da bulunduğu açıklandı.

İngiltere ve Fransa arasındaki Manş Adaları’ndan en büyüğü olan Jersey'deki Kraliyet Mahkemesi, Abromoviç'in 7 milyar dolardan fazla varlığını dondurdu.

Abramoviç'e ait en az 8 yata el konulduğu biliniyor.

ABD Adalet Bakanlığı ise, Abramoviç'e ait 2 özel uçağa el koymak için gerekli izinlerin çıkarıldığını açıkladı.

SÜPER YATLAR TÜRKİYE'DE

Yaptırımların ardından Abramoviç'e ait dört süper yatın, Türkiye kara sularına demir atması da siyaset ve ekonomi dünyasında konuşulan önemli konular arasında yer aldı.

Abramoviç'in Türkiye'ye getirdiği dört lüks yatının toplam değerinin 1.2 milyar lira olduğu belirtiliyor.

DİĞER RUS OLİGARKLAR DA BENZER HAZIRLIKTA

Rus oligarklar ve milyarlarca dolarlık servetlerinin akıbeti halen tam bir netlik kazanmazken, birçok oligarkın da Abramoviç'e benzer bir hazırlıkta olduğu söyleniyor.

SERVETLERİ EN AZ 118 MİLYAR DOLAR

Batılı ülkelerin Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısı nedeniyle yaptırım uyguladığı ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e yakınlıklarıyla tanınan onlarca Rus oligarkın servetinin en az 118 milyar dolar seviyesinde olduğu hesaplanıyor.

OLİGARKLARIN TOPLAM SERVETİ 60 MİLYAR DOLAR ERİDİ

Savaşın başlamasından bu yana, Rus oligarkların toplam servetinin 60 milyar dolar azaldığı tahmin ediliyor.

Ancak oligarkların malvarlıklarını vergi cennetlerinde bulunan paravan şirketler aracılığıyla gizlemeleri nedeniyle, varlıkların tamamının tespit edilmesinin de neredeyse imkansız olduğu belirtiliyor.

OLİGARKLARIN 'GİZEMLİ' ÖLÜMLERİ

Rusya-Ukrayna savaşının başlamasının ardından, birden fazla Rus oligark şüphe uyandıracak şekilde hayatını kaybetti. Dünyanın dikkatini çeken ölümlerin çoğu, gizemini halen koruyor.

Putin'e yakınlığıyla tanınan Gazprom’un eski başkan yardımcısı Vladislav Avayev, nisan ayında eşi ve 13 yaşındaki kızıyla beraber Moskova’daki dairesinde ölü bulundu.

Söz konusu şüpheli ölümün ardından, Gazprombank'la yakın ilişkilere sahip doğalgaz şirketi Novatek'in eski başkan yardımcısı Sergey Protosenya’nın da İspanya’daki evinde yine eşi ve kızıyla ölü bulunması gündemde önemli yer buldu.

Daha sonra mayıs ayında, Rusya'nın en büyük petrol şirketlerinden Lukoil’in eski yöneticisi Aleksandır Subbotin, bir şaman çiftin evinde ölü bulundu.

Temmuz ayına gelindiğinde ise, Gazprom'la yakın ilişkilere sahip Rus iş insanı Yuri Voronov, St. Petersburg'daki lüks bir evin havuzunda ölü olarak bulundu. Yapılan incelemelerde, 61 yaşındaki Voronov'un vurularak öldürüldüğü tespit edildi.

ABD, Abramovich'in uçaklarına el koyuyor

 

Rus oligark Abramoviç, AB yaptırımını dava etti

 

Abramoviç varlıklarını Türkiye'ye getiriyor!

 

Abramovich'in mal varlıkları donduruldu

 

ABD, Rus oligarkın 90 milyon dolarlık uçağına el koydu

 

Oligarkların kaybı 60 milyar dolar

 

Fransa'dan Rus oligarkların mal varlıklarına soruşturma

 

ABD Hazinesi'nden, Rus oligarklara yaptırım

 

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)