BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaOtomotivRolls-Royce, çalışanlarını enflasyona ezdirmemekte kararlı----

Rolls-Royce, çalışanlarını enflasyona ezdirmemekte kararlı

Rolls-Royce, çalışanlarını enflasyona ezdirmemekte kararlı
21 Haziran 2022 - 12:31 www.finansgundem.com

İngiltere’nin en büyük motor ve otomobil üreticilerinden biri olan Rolls-Royce, çalışanlarını enflasyona ezdirmemek için harekete geçti.

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Dünya yüksek enflasyon ve faiz artışlarıyla zor zamanlar geçiriyor. Ücretliler ise işlerini kaybetme ya da maaşlarının değerini yitirmesiyle geçim sıkıntı yaşama tehlikesiyle karşı karşıya. Çalışanlar arasında özellikle bir kesim ise oldukça şanslı.

Fortune.com’dan Eamon Barrett’ın haberine göre, Rolls-Royce şirketi, 14 bin çalışanına ikramiye ve maaş zammı vererek yaşanan ekonomik zorluklar karşısında daha güçlü kalmalarını sağlıyor. Rolls-Royce CEO'su Warren East, istisnai zamanlardan geçtiklerini ifade ederek, yaşanan ekonomik belirsizliklerle başa çıkabilmek için bu kararı aldıklarını belirtti.

Şirket CEO’su Warren East çalışanları ile paylaştığı notta istisnai zamanlardan geçtiklerinin altını çiziyor.

2 bin euro ikramiye

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, ülkenin yaşam maliyetlerinde yaşanan yükseklik sonrasında 14 bin çalışanına 2 bin euro (2,455 dolar) ikramiye ve maaş zammı vermeye karar veren motor üreticisi Rolls-Royce, dünyanın büyük üretici firmaları için de bir örnek teşkil ediyor. Şirket CEO’su Warren East çalışanları ile paylaştığı notta istisnai zamanlardan geçtiklerinin altını çiziyor.

Mayıs ayında açıklanan rakamlara göre İngiltere, son 40 yılın en yüksek enflasyon seviyesiyle karşı karşıya. Enflasyon verilerinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9’luk bir artış yaşanırken, bu duruma en olumsuz anlamda katkı veren olay ise Ukrayna Savaşı olarak öne çıkıyor. Yaşanan çatışma ortamı Avrupa genelinde enerji fiyatlarını artırırken, İngiltere’de benzin ve elektrik fiyatları Nisan ayında bir önceki yıla göre sırasıyla yüzde 53,5 ve yüzde 95,5 oranında artış gösterdi. İngiltere’de ortalama bir çalışanın maaşı reel bazda yüzde 1,2 oranında düşerken, yüksek petrol fiyatları da tüketicileri zor duruma düşürüyor.

İngiltere, son 40 yılın en yüksek enflasyon seviyesiyle karşı karşıya. Bu duruma olumsuz anlamda katkı veren en önemli olay ise Ukrayna Savaşı.

Yüzde 4’lük maaş artışı

Rolls-Royce’tan yapılan açıklamada, 11 bin fabrika işçisi ve 3 bin genç yöneticiyi kapsayan toplam yaklaşık 14 bin çalışana bir kereye mahsus olmak üzere ikramiye verileceği belirtildi. Rolls-Royce şirketinin Birleşik Krallık’ta yaklaşık 20 bin çalışanı bulunuyor.

Öte yandan, işçi sendikasının kabul etmesi halinde şirket, 11 bin çalışanına Mart ayına kadar yüzde 4’lük maaş artışı teklif edecek. Rolls-Royce’tan yapılan açıklamada, zam oranının, şirket çalışanlarının son on yıl içinde alacağı en yüksek yıllık ücret artışı olacağı belirtildi.

Şirket CEO’su East, çalışanlarına yönelik basit bir ücret artışının yeterli olmadığını düşündüklerini ve bu nedenle çalışanlarına 2 bin sterlinlik ikramiye verme noktasında uzlaştıklarını belirtti. Çalışanları için kalıcı bir rahatlama hedefiyle aldıkları bu karar sonucunda, yüzde 4 oranında yapılacak maaş artışı ve 2 bin sterlinlik ikramiye ile yüzde 9 oranında işçi maaş artışı hedefine ulaşmış olduklarını belirten East, bu oranın mevcut enflasyon oranıyla uyumlu olduğunun altını çizdi.

Pandemi sürecinde darbe almıştı

Şirket pandemi sürecinde karlılık anlamında büyük darbe almıştı. Özellikle jet motorları üretiminde dünyanın sayılı şirketlerinden biri olan Rolls-Royce, jetlerin uçuş saatine paralel olarak elde ettiği havayolu şirketlerinden yapılan ödemelerde büyük bir düşüş yaşanmış olmasından olumsuz anlamda etkilenmişti. 2020 yılında uçuşlar durdurulduğunda şirket, gelirlerinde yüzde 20 oranında düşüş yaşanmış ve şirkette yapılan açıklamada aynı yıl için 2,55 milyar dolarlık işletme zararı açıklanmıştı.

Şirket, Şubat ayında yatırımcılarıyla paylaştığı notta 2023 için mütevazı ve pozitif nakit girişi beklediğini açıklamıştı.

Rolls-Royce, aynı yıl içinde küresel iş gücünden 9 bin kişiyi işten çıkardıktan sonra 2021 yılında tekrar kar açıkladı. 2021 yılında 152,2 milyon dolar kar bildiren şirket, Şubat ayında yatırımcılarıyla paylaştığı notta 2023 için mütevazı pozitif nakit girişi beklediğini açıklamıştı.

55 milyon dolara mal olacak

Şirket CEO’su East, aynı zamanda, çalışanlara yönelik daha büyük bir ücret artışının böylesine büyük belirsizliklerin olduğu bir dönemde uzun vadeli ücret faturalarına çok fazla maliyet ekleyebileceğini sözlerine ekleyerek bunun Birleşik Krallık’ta gelecekte yaşanacak rekabet gücüne zarar verebileceğinin altını çizdi. Önerilen yüzde 4 oranında maaş artışı ve 2,455 dolarlık ikramiye dağıtımı şirkete bu yıl için yaklaşık 55 milyon dolara mal olacak.

İngiltere'de ücret artışları enflasyonun epey gerisinde

 

Goldman, eylülde Avrupa enflasyonunda zirve bekliyor

 

Euro Bölgesi'nde enflasyon zirve yaptı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)