BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiRobotlar insanları işlerinden ediyor----

Robotlar insanları işlerinden ediyor

Robotlar insanları işlerinden ediyor
09 Aralık 2022 - 17:02 www.finansgundem.com

Otomasyon ve robot teknolojilerindeki yükseliş işsizliği artırıyor ve çalışma sürelerini yükseltiyor. Yapılan son araştırmalar robotların yükselişinden en fazla gelişmekte olan ülkelerin zarar göreceğini ortaya koydu

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Robotların insanları işsiz bırakacağı senaryoları uzun süredir en popüler anlatılar arasında yer alır. Bilim kurgu eserler arasında sıklıkla rastlanan bu anlatıların ciddi bir haklılık payı olabilir.

Yapay zeka, otomasyon ve robot teknolojilerinin geliştirilmesindeki temel amaç işçilerin üretkenliğinin artırılmasıydı. Teknolojideki gelişmelerle birlikte ekonomik büyümenin teşvik edilmesi ve daha yüksek ücretli işlerin yaratılması bekleniyordu. Ancak son araştırmalar robotların yükselişinin işçiler için faydalı olmayabileceğini gösteriyor. Zira ekonomistlere göre, otomasyonun ekonomik büyüme ve verimlilik üzerinde olumlu etkileri olsa da işçi ücretleri aynı ölçüde artmayabilir.

Fortune’un haberine göre, iktisat profesörleri Pittsburgh Üniversitesi’nden Osea Giuntella, Tsinghua Üniversitesi’nden Yi Lu ve Toronto Üniversitesi’nden Tianyi Wang, ABD Ulusal Ekonomi Araştırmalar Bürosu için bu ay hazırladıkları bir raporda, “Robotların istihdam üzerinde olumsuz etkiler bıraktı. Bazı işçilerin işgücünden ayrılmasına ve işsizliğin artmasına neden oldu” ifadelerine yer verildi.

Ekonomistler, endüstriyel robotların Çin işgücü piyasası üzerindeki etkilerini 15.000'den fazla aileden gelen verileri kullanarak incelediler ve işgücünün robotiğin getirdiği dramatik değişikliklere "uyum sağlamak" konusunda zorlandığı sonucuna ulaştılar.

Raporda, “Robotların kullanımı, Çinli işçilerin işgücüne katılımında (-%1), istihdamda (-%7,5) ve saatlik ücretlerinde (-%9) düşüşe neden oldu. Aynı zamanda, çalışmaya devam edenler arasında ise robotların etkisi ile çalışılan saat miktarı %14 arttı" ifadelerine yer verildi.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, Çin’deki robotik ve otomasyon teknolojileri özellikle sanayi alanında olmak üzere istihdamın büyük bir bölümünde on yılı aşkın bir süredir yoğun bir biçimde kullanılıyor. Ülkede diğer büyük sanayilerden çok daha fazla endüstriyel robot bulunuyor. Uluslararası Robotik Federasyonu’na göre Çin bu yıl kişi başına düşen robot miktarı üzerinden de ABD’yi solladı.

Ancak Çinli işçiler için robotların yükselişi her zaman için faydalı olmadı. Örneğin, Apple’ın en büyük iPhone tedarikçisi olan Foxconn 2012 ile 2016 yılları arasında 400 bin kişiyi işten çıkardı ve yerine otomasyon robotlarını yerleştirdi.

Ekonomistler, Çin'de otomasyon kullanımındaki yükseliş nedeniyle kısa vadeli işgücü piyasasında oluşan sıkıntıların özellikle de gelişmekte olan ekonomiler için kötü bir haber olduğunu savunuyor.

Gelişmekte olan piyasalar risk altında

Ekonomistler, gelişmekte olan ekonomilerdeki işçilerinin yakın vadede robotik ve otomasyonun yükselişinin yükünü hissedeceklerini açıkladı.

Birçok gelişmekte olan piyasa ekonomisi büyük ölçüde tarım ve imalat sektörlerine güveniyor. Söz konusu sektörlerde ise otomasyonun ve robotiğin işçileri yerinden etme olasılığı çok daha yüksek. Bu türden ekonomilerdeki çalışanların sadece lise eğitimine veya daha az eğitime sahip olması da robotik, yapay zeka ve otomasyonun getirdiği yeni iş kollarında gerekli becerilerin elde edilmesini zorlaştırıyor.

Ekonomistler, "Gelişmekte olan pazarlarda robotlaşmanın istihdam, büyüme ve eşitsizlik üzerindeki etkileri derin olabilir. İstihdam yaratılmadığı sürece, otomasyon, dijitalleşme ve emek tasarrufu sağlayan teknolojiler ülkelerdeki eşitsizliği artırabilir" ifadelerine yer verdi.

Gelişmekte olan ülkeler, işleri robotlar ve otomasyonla devam etmeleri halinde kritik bir kararla karşı karşıya kalacaklar. Ekonomistler robotların tercih edilmesi halinde, artan verimlilikle birlikte potansiyel olarak daha yüksek ekonomik eşitsizliklerin ve toplumsal huzursuzluğun oluşacağını öngörüyor.

Son olarak, ekonomistler robotik ve otomasyondan kaynaklanan uzun vadeli verimliliğin gelecekte "istihdam artışına dönüşüp dönüşmeyeceği" konusunda yapılacak daha fazla araştırma olduğunu belirtiyor. Ancak şimdilik işçilerin bu yeni teknolojilerle birlikte işlerini kaybetmeye devam edeceği öngörülüyor.

San Fransisco polisinin 'katil robot' kullanmasına izin verildi

 

İş gücü kıtlığına robotlar çare oluyor

 

Çin’in yeniden açılma atağı ekonomistleri şaşırttı

 

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)