BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemZarrab: Hakan Atilla'ya rüşvet vermedim----

Zarrab: Hakan Atilla'ya rüşvet vermedim

Zarrab: Hakan Atilla'ya rüşvet vermedim
30 Kasım 2017 - 17:34 www.finansgundem.com

ABD’nin New York kentinde tutuklu bulunan Halk Bankası eski Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla'nın yargılandığı davanın ikinci günü başladı

ABD'de görülen Mehmet Hakan Atilla'nın davasına Reza Zarrab bugün de getirildi ve itirafçılığına devam ediyor. Zarrab'ın mahkum elbisesi giymediği görüldü.

İşte detaylar:

00:40 - Yargıç Berman, oturuma son verdi. Yarın ise duruşmanın yerel saatle saat 09:30 ile 14:00 arasında yapılacağını söyledi.

00:30 - Yargıç Richard Berman, mahkemede, "Türk hamamına giren terler" sözü salonda gülüşmelere sebep oldu.

00:21 - ABD'li gazetecilerin iddiasına göre Zarrab ifadesine şu şekilde devam etti: Çünkü altınla Türkiye'den dışarıya ihracat yapılabiliyor. Gıda işindeyse, Dubai'den transit yollarla İran'a gönderiliyor gibi görünecekti"

00:20 - Zarrab Hakan Atilla ile Zarrab arasında geçtiği iddia edilen ses kaydı mahkemede dinletildi. Zarrab'ın kayda ilişkin şunları söylediği ifade edildi: "Hakan, Süleyman Bey'le olan görüşmemin sonucunda gıda ticaretinin başlayacağını biliyordu. Ancak burada (Hakan) Atilla'ya gıda ticaretinin çok daha farklı olacağını açıklamaya çalışıyorum."

00:00 - Zarrab ile Hakan Atilla arasındaki Whatsapp konuşması mahkemede kanıt olarak sunuldu. Zarrab'ın mahkemede gösterilen Whatsapp mesajlaşmasında, "Sevgili müdürüm, gıdayı (gıda ticaretini) bugün başlattım." ifadesini kullandığı iddia edildi.

23:48 - ABD'li gazetecilerin iddiasına göre, Zarrab duruşmada, "ABD'nin, İran ile altın ticareti konusunda tutumunu sertleştirdiği dönemde, Aslan ile birlikte işlemleri 'gıda ticareti' olarak gösterme seçeneğini değerlendirdik" dedi. Zarrab'a yöneltilen "Bu durumda ne yapmak zorunda kaldınız?" sorusuna ise "Nisan 2013'ten itibaren yeni bir yöntem, yeni bir sistem bulmamız gerekiyordu" cevabını verdi.

23:36 - ABD'li gazeteci Pete Brush, Zarrab'ın "Hakan Atilla'ya ulaşmamız gerektiği ya da onun bize ulaşmaya ihtiyaç duyduğu birçok durum oldu" dediğini iddia etti. 

23:26 - Atilla'nın avukatları çeviriye itiraz ederek, bunun bir 'hissedâr' meselesi olduğunu söyledi.

23:25 - ABD'li gazeteci Adam Klasfeld, mahkemede sunulan konuşma kayıtlarına ilişkin, Zarrab'ın "Atilla, İran'dan gönderilen (para) miktarı ve gönderen şirketlere ilişkin ortaklık yapısı belgelerinin Halkbank'a gönderilmesi gerektiği konusunda konuştu" dedi.

23:20 - Klasfeld, Zarrab ile Atilla arasında geçtiği iddia edilen telefon görüşmeleri mahkeme salonunda Türkçe olarak dinletildiğini öne sürdü.

23:10 - Hakan Atilla'nın avukatı Cathy Fleming Whatsapp görüşmelerinin delil olarak sunulmasına itiraz etti. Duruşmaya beş dakika ara verildi.

23:06 - İddia makamı, Zarrab ve Aslan arasındaki Whatsapp mesajlarını kanıt olarak sundu.

23:04 - Zarrab'a "Süleyman Aslan ile iletişime geçmek için Whatsapp'ı ne şekilde kullandın?" sorusu yöneltildi. Zarrab, "Genellikle, Whatsapp üzerinde özel, önemli ve hassas konuları konuşuyorduk" yanıtını verdi. 

22:46 - İfade Zarrab'ın 'Royal Maritime' isimli şirketine ilişkin sorularla devam ediyor. Hakan Atilla'nın avukatı Cathy Fleming sık sık itirazda bulunuyor. 

22:40 - ABD'li gazeteci Katie Zavadski, 'Kötü tercüme geri geldi' sözleriyle salonda yaşanan çeviri sorunlarını aktardı. Duruşmanın bugünkü ilk oturumunda da benzer bir kriz yaşanmıştı.

22:33 - ABD'li gazeteci Adam Klasfeld'in aktardığına göre Zarrab, şöyle konuştu: "Bayar, 'Çin bankalarındaki kontaklarımızın Halkbank'ta yapılan işlemin aynısı Çin'de yapılmasına kesinlikle izin verilmediğini söyledi"

22:23 - Davada, Zarrab ve Rüçhan Bayar isimli şahıs arasındaki telefon görüşmesine ilişkin bir transkripsiyon konuşuluyor. 

22:14 - ABD'li gazeteci Adam Klasfeld, Zarrab'ın "Çin'de işlem yapmak Türkiye'den daha sorunluydu çünkü İran'la ilişkin işlem yapma konusunda endişeliydiler" dediğini iddia etti. 

22:10 - Duruşma herkesin yerini almasıyla yeniden başladı. Zarrab, Çin'deki faaliyetlerini aktarıyor. Zarrab'ın Çin'de kurduğu şirkete ilişkin bilgiler ve Çin'deki bankalara yazılmış mektupların taslaklara ilişkin görüntüler yer alıyor. 

22:03 - Zarrab, yeniden duruşma salonunda. Duruşmaya devam edilmesi için jüri bekleniyor...

20:40 - Duruşmaya ara verildi...

20:29 - Zarrab'a "Halkbank'ta uygulandığınız sistemi başka bir ülkede uygulamayı denediniz mi?" sorusu yöneltildi. Zarrab, buna 'Evet' cevabını verdi. Zarrab, "Hangi ülkede?" sorusuna ise "Çin" cevabını verdi. 

"HAKAN ATİLLA'YA RÜŞVET VERMEDİM, ONUN DA BÖYLE BİR TALEBİ OLMADI"

20:26 - Zarrab, tutuklu olarak yargılanan Hakan Atilla'ya hiçbir zaman rüşvet vermediğini, Atilla'nın da böyle bir talebinin söz konusu olmadığını söyledi. 

20:10 - Hakan Atilla'nın avukatı Cathy Fleming, mahkemeye sunulan transkripsiyon ve e-maillere itiraz ediyor ancak yargıç talepleri kabul etmiyor. 

20:06 - ABD'li gazeteci Adam Klasfeld mahkeme salonundan Zarrab'ın şu ifadesini aktardı: "İranlılar tarafından verilen uluslararası para talimatlarını yerine getiriyordum. İranlılar (benim yerime) Halkbank'ın bunu yerine getirmesini talep ediyordu. Eğer Halkbank buna onay verseydi, o zaman ben tamamen bertaraf edilirdim"

19.49 - Zarrab, İranlıların bankalardan kendilerine doğrudan transfer yaparak kendisini aradan çıkarmak istemesinden endişe duyduğunu anlattı. Zarrab, bunun yaşanmaması için de Süleyman Aslan ile çalıştığını söyledi.

19:45 - Dava ile ilgili ses kayıtları dinleniyor. 

19:32- Reza Zarrab, kısa bir aranın ardından, savcılığın dökümleri üzerinden soru sorduğu tapelerin ‘kendi konuşmalarını doğru yansıttığını’ söyledi.

ABD’nin söz konusu dinleme kayıtlarını nasıl edindiği Türkiye’de tartışma konusu olmuştu. Davada savcılık makamı dünden bu yana Zarrab’a bir dizi dinleme kaydının üzerinden de sorular soruyor.

19:15 - Duruşmaya ara verildi.  

19:10- Davayı takip eden gazetecilerin aktardıklarına göre, duruşmanın çeviri nedeniyle ağır ilerlediği ve simultane tercüme yapılamadığı belirtiliyor. Savcı sorusunu sorduktan sonra sustuğu, tercümanın da çeviriyi yaptığı öğrenildi.. Zarrab'ın da cevabı verdikten sonra aynı şekilde çeviriyi beklediği ve savcılığın soru sormaya devam ettiği belirtildi.

19:05: Zarrab, Süleyman Aslan'ın kendisine, "El eli yıkar, elde yüzü yıkar" dediğini söyledi. Zarrab, yargıçın bu cümlenin ne demek olduğu sorusuna ise "Bu, Süleyman Aslan'ın yardımına karşılık rüşvet istediği anlamına geliyor" cevabını verdi.  

18:40 - Zarrab, Süleyman Aslan'ın sürekli olarak ABD'den uyarı aldığını söyledi.

18:39 - Daily Beast'in muhabiri Katie Zavadski, Zarrab'ın, "Süleyman Aslan bana aldığı risk nedeniyle çok rahatsız hissettiğini söyledi. Bir şekilde geleceğini garanti altına almak istedi" dediğini iddia etti. 

18:34 - Mahkeme salonunda bulunan ve olayı canlı aktaran ABD'li gazeteciler, Zarrab'ın ifadesinde, diğer bir Türk bankasından onay aldıktan sonra Süleyman Aslan'a giderek bu şemanın kendileri için uygun olduğunu söylediğini iddia etti.

18:30 - Zarrab, paranın neden Türk lirası halinde kullanıldığına ilişkin soruya, paranın dolar olarak kullanılması hâlinde Amerikan bankacılık sistemi tarafından izlenilebildiğini söyledi. 

18:27 - ABD'li gazeteci Adam Klasfeld'in aktardığına göre, Zarrab'a paranın Halkbank'tan diğer bir bankaya neden aktarıldığı soruldu. Zarrab'ın ise bu sorunun üzerine "Paranın kaynağını gizlemek için başka bir bankayı daha işleme koyuyoruz" dediği iddia edildi. Zarrab, "Bu Ekim 2012'de yapılan toplantıda görüşüldü mü?" sorusuna ise "Evet, bu bir yöntem olarak tartışıldı" yanıtını verdi.  

18:10 - Zarrab, İran cephesinin uluslararası ödemeleri doğrudan yapma talebine Süleyman Aslan'ın olumsuz cevap verdiğini ve hâlihazırda kullanılan sistemi işaret ettiğini söyledi. Zarrab, "Aslan, şema üzerinde çizdiğim şeyden bahsediyordu. Oradaki altın ticaret sistemi" ifadesini kullandı. 

18:06 - Hakimin, "Hindistan'daki parayı Halkbank'a nasıl getiriyorsunuz" sorusu üzerine Zarrab'ın, Hindistan'daki şirketin ilk adım olarak Halkbank'ta hesap açtığını, Hindistan'daki ham petrol alıcısı firma parayı direkt olarak Halkbank hesabına gönderdiğini, daha sonra söz konusu fonun başka bir Türk bankasına aktarıldıktan sonra kendisinin bu parayı aldığını söylediği iddia edildi. 

18:05 - Klasfeld, Zarrab'ın "Bu İran Ulusal Petrol Şirketi'nin Hindistan'daki parasını Halkbank'taki hesabına aktarmanın ilk adımıydı" dediğini iddia etti. 

18:04 - ABD'li gazeteci Adam Klasfeld'in Twitter hesabından yazdığına göre, yargıçın sorularına yanıt veren Zarrab, Halkbank'ın da dahil olduğu İran Ulusal Petrol Şirketi'nden yetkililerle bir toplantı düzenlendiğini söyledi. Zarrab, toplantıya Halkbank adına Süleyman Aslan ve Hakan Atilla'nın katıldığını ancak İran Petrol Bakanı'nın toplantıda bulunmadığını iddia etti. 

18:00 - Zarrab, acil bir işi olması sebebiyle acil şeriti kullanmak için İstanbul'da bir polis yetkilisiyle görüşmesine ilişkin konuştu. 

17:55 - Zarrab, şu anda Onur Kaya ile olan telefon konuşmasının transkripsiyonu hakkında sorgulanıyor. 

17:45 - Zarrab, şu anda İran'daki bağlantıları konusunda konuşuyor. ABD'li gazeteci Katie Zavadski, dün çizdiği şema üzerinden daha fazla açıklama yaptığını iddia etti. Zavadski, Zarrab'ın İran'a yönelik yaptırımların Hindistan, Çin, Kore, Japonya ve İtalya tarafından da ihlal edildiğini ima ettiğini söyledi. 

17:40 - Zarrab, New York'taki hapishanede tehdit edildiğini bu nedenle hâlâ FBI koruması altında bulunduğunu söyledi. 

17:38 - Zarrab, farklı kıyafet giymesinin bir anlama gelmediğini, kendisine hapse geri dönüp dönmeyeceği konusunda herhangi bir vaatte bulunulmadığını söyledi. 

17:36 - Jüri mahkeme salonundaki yerini aldı. Hakimin bugün neden farklı kıyafetler giydiği sorusuna Zarrab, "Avukatlarım bugün farklı kıyafetler giyebileceğim konusunda beni bilgilendirdi. Bu yüzden bana getirdikleri farklı kıyafetleri giyiyorum" dedi. 

17:30 - Hakan Atilla'nın yargılandığı davada tanık olan Reza Zarrab mahkemeye getirildi. Davada izleyiciler yerini aldı. Jürilerin salona girmesi bekleniyor. Zarrab'ın cezaevi tulumu giymediği görüldü. Zarrab mahkûm elbisesi yerine koyu bir spor ceket ve içine de açık renkli bir gömlek giydi.

ETİKETLER :
YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • yılmaz içellioğlu01 Aralık 2017 15:30

    bir davada bizim mahkemeler açsın.dönemin abd dışişleri ve savunma bakanları hakkında.gülenle işbirliği darbede incirlik desteği filan .en azından şu sırıtmalarını kessek yeter zor lokma olalım.

  • yılmaz01 Aralık 2017 15:27

    bu dava bana neyi hatırlattı söyleyim:amerikan destekli 1960 menderese yapılan darbe sonrası yassıadada kurulan çadır tiyatrosu gibi mahkemede bebek davası, köpek davası gibi suçlamaları birde radyodan yayınlayarak savunmanınkini ise keserek arkası yarın oyunu gibi saahnelemişlerdi.yine amerika yine aynı trajikomik tezgah.ama bir farkla bilinçlenen bir millet var amerikacık bunu unuttu

  • İddiacı zalım01 Aralık 2017 11:28

    İddia düşer mi? Yahu rüşvet aldığı için cezalandırılmayacak ki, birleşmiş milletlerin ambargosunu deldiği için yargılanıyor. Bırakın hamasi duyguları, azıcık adalet adına konuşun bre. Adam bülbül gibi ötüyor, yani reza başgan. Gayet de yeterli delil bence, what do you think about that?

  • flamenco7201 Aralık 2017 11:09

    Hakan Atilla ile ilgili başkaca somut delil yoksa..Hakan Atilla hakkındaki iddialar düşer..Başka bir devletin bürokratı tasarrufları nedeni ile Ancak rüşvet kapsamında yargılanabilir..BU halk ve diğer adı geçen bankaların hedefte olmaları açaısından çok da önemli olmaz..Malum Swiftcode konusunda kanıtlar var mı yok mu..Ona bakılır..