BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemRestorancılar krizden 'çıkış enerjisi' arıyor----

Restorancılar krizden 'çıkış enerjisi' arıyor

Restorancılar krizden 'çıkış enerjisi' arıyor
26 Ocak 2022 - 11:20 www.finansgundem.com

Pandeminin ilk yılında ciro bazında ciddi kayıp yaşayan restoran sektörü toparlanmanın çok uzağında. 2019’da 20 milyar dolarlık cirodan 2020 yılında 7 milyar dolara inen sektör, geçen yılı da 12 milyar dolarla kapattı.

Turizm, Restoran Yatırımcıları ve Gastronomi İşletmeleri Derneği (TURYİD) Genel Koordinatörü Vedat Dilber, restoran sektöründe 2019 yılında 20 milyar dolar olan cironun 2021 sonu itibarıyla 12 milyar dolar civarında gerçekleştiğini belirtti. Bloomberg HT'den İlayda Kılıçay'ın haberine göre 2020 yılında ciddi biçimde kan kaybeden sektör, önemli istihdam kaybetmiş ve yılı ancak 7 milyar dolarlık ciro ile kapatmıştı.

Yüzde 35’i kapandı

Dilber, 2021 yılının Temmuz ayına kadar iş yerlerinde kapanma oranı yüzde 35’e çıkarken, ikinci yarıda yaşanan toparlanma sonucu kaybın yüzde 5'e gerilediği bilgisini verdi. Dilber, pandemi döneminde istihdamda yaşanan yüzde 30'luk gerilemenin de 2021 yılı sonunda toparlandığını söyledi.

Temmuzda normalleşmenin başlamasıyla küçük işletmelerin 2019’a kıyasla yüzde 10 altında kaldığı ifade edilirken, orta büyük işletmelerin sayısında pandemi öncesi dönemin yakalandığı belirtildi.

Enerji maliyeti yüzde 7’ye ulaştı

Artan enerji maliyetlerinin de kendilerini sıkıntıya soktuğunu dile getiren TURYİD Başkanı Kaya Demirer ise “Elektrik ve doğal gaz giderlerinin işletmelerdeki payı normal şartlarda yüzde 3-4 civarında. Yapılan zamlar sonrası enerji giderlerinin ciro içerisindeki oranı yüzde 6-7’lere ulaştı. Sağlıklı olan, bu oranın yüzde 5’in altında kalmasıdır. Artan enerji maliyetleri işletmeleri olumsuz etkilemektedir. Bu da ne yazık ki fiyat artışı olarak yansıyor” diye konuştu.

Demirer, bu yılın ikinci yarısında turizmin olumlu etkisiyle çok daha iyi bir dönem beklediklerini de belirtti.

Okul, restoran, AVM! Yeni önlemler masada

 

Sektörel güven hizmet ve perakendede arttı, inşaatta azaldı

 

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Şefik26 Ocak 2022 11:33

    Beter olsunlar kardan zarar etmek istemiyorlar halkı kazıklamaktan hergün fahis fiyat ayarlayarak zam adı sırtında fırsatçılık yapıyorlar bela musibet eksik olmayacak boyunlarından