BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiResesyon ya yolda ya da çoktan geldi----

Resesyon ya yolda ya da çoktan geldi

Resesyon ya yolda ya da çoktan geldi
20 Ocak 2023 - 17:02 www.finansgundem.com

ABD üretimindeki düşüş, resesyon korkularının gerçeğe dönüştüğünü mü gösteriyor?

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Hemen hemen herkes ABD ekonomisinin 2022 yılının başından bu yana resesyona girmesini bekliyor. Bu endişeli bekleyiş son bulmuş olabilir.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, üretimdeki düşüş, ABD ekonomisinin zaten bir durgunluk içinde olduğu korkularını artırıyor.

ING’den James Knightley’nin analizine göre, perakende satışlardaki zayıflığın ardından gelen endüstriyel üretimdeki keskin düşüş ve daha fazla işten çıkarma haberi, ABD'nin şimdiden resesyona girmiş olabileceğine dair korkuları artırıyor. Bu, geniş tabanlı görünen üretim düşüşleriyle birlikte, endüstriyel faaliyetlerde art arda üçüncü aylık düşüşe karşılık geliyor.

Karamsarlık artıyor

Sanayi üretimi, ABD ekonomisini çevreleyen karamsarlığa katkıda bulunuyor, beklentilerden olumsuz anlamda oldukça uzak seyrediyor ve üretimde art arda üçüncü aylık daralmayı kaydediyor. Toplam üretim, Aralık ayında aylık bazda yüzde 0,7 düşerken, başlangıçta yüzde 0,2'lik bir düşüş olarak bildirilen Kasım ayında ise şimdi yüzde 0,6'lık bir daralma bildiriliyor. Üretim, Kasım ayındaki yüzde 1,1'lik düşüşün ardından Aralık'ta yüzde 1,3 oranında düşerek aşağı yönlü seyrini sürdürüyor. Ekonomideki zayıflığın büyük bölümünün ise buradan kaynaklandığı konusunda hemen herkes hemfikir. Tüm ana alt bileşenler düşerken motorlu taşıtlar/parçalar yüzde 1, makineler yüzde 3,4 ve bilgisayar/elektronik yüzde 1 oranında düşüş yaşıyor.

Madencilik sektöründe faaliyetlerin muhtemelen bazı sondajları atıl kılmış olabilecek zayıf petrol ve gaz fiyatlarının bir yansıması olarak aylık bazda yüzde 0,9 oranında düştüğü gözleniyor. Bunda kötü hava koşullarının etkisinin de olabileceği varsayılıyor. Ancak soğuk havaların kamu hizmetlerindeki faaliyetleri artırdığı gözleniyor. Güçlü ısınma ihtiyacı nedeniyle yüzde 8,2 oranında artan doğal gaz talebiyle sektörde üretimin yüzde 3,8 oranında arttığı gözleniyor.

İşten çıkarmalar şiddetlenecek

Böylesine zayıf bir perakende satış raporu, durgunluğun yolda olduğu veya aslında çoktan geldiği mesajını pekiştiriyor. The Conference Board’un CEO güveni ölçüsü, ‘Küresel Finans Krizi’nden bu yana en düşük seviyelerde seyrediyor ve bu, şirketlerin savunma stratejilerini giderek daha fazla benimseyeceği anlamına geliyor. Bu nedenle güçlü iş gücü piyasası verilerinin bu ortamda devam etmesi mümkün gözükmüyor.

Microsoft'un, iş gücünün yaklaşık yüzde 5’ine karşılık gelen 10.000 kişinin işine son vereceğine ilişkin duyurusu, iş gücü verilerinin ne kadar gecikmeli bir gösterge olduğu göz önüne alındığında, iş gücü piyasasının bir döngüde dönüşen son şey olduğunu bir kez daha gösteriyor. Fed'in 2023 yılının üçüncü çeyreğinin sonlarından itibaren faiz oranı artışlarını tersine çevirmesi muhtemel olduğundan, iş gücü piyasasında önümüzdeki aylarda daha fazla kötü haber gelmesi yüksek bir ihtimal olarak önümüzde duruyor.

Piyasalarda resesyon endişesi

 

FED resesyon istiyor… Yatırımcılar ne yapmalı?

 

Küresel ekonominin resesyona girmesi bekleniyor

 

ABD ekonomisinde resesyon beklentisi yüksek

 

Fed üyesi Barkin'den resesyon yorumu

 

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)