BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiResesyon ‘kayıp nesil’ yaratacak----

Resesyon ‘kayıp nesil’ yaratacak

Resesyon ‘kayıp nesil’ yaratacak
30 Ekim 2020 - 16:17 www.finansgundem.com

Korona virüs nedeniyle ortaya çıkan resesyon ABD’de ‘kayıp nesil’ yaratacak

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

2007 ve 2009 yılları arasındaki büyü resesyon ABD’nin istihdam piyasasında kalıcı hasar bıraktı. Bu hasarları telafi etmek için birkaç yıl ve büyüme, istihdam ve maaşlarda büyüme sağlama amacıyla birçok ekonomik teşvik gerekli oldu.

Şimdi korona virüs pandemisi, ABD ekonomisi için yeni bir kayıp on yıl tehdidi oluşturuyor. İstihdama dahil olacak bir jenerasyon daha zarar görecek.

Berkeley Ekonomisti Jesse Rothstein’ın son araştırmasına göre, ABD’nin istihdam piyasası, 2007 resesyonundan da önce, 2005 yılında kötüye gitmeye başlamıştı. Resesyonun etkileriyse, hasarın kalıcı olmasını sağladı.

Rothstein, “yeni üniversite mezunlarının iş imkanlarına yönelik dramatik bir etki gerçekleşti” dedi. Açıklamasının devamında, 

“istihdam piyasasına 2005 yılında girenlerle başlayarak, birbiri ardına gelen her yılda mezunların, kendilerinden önce gelenlere kıyasla istihdam oranı düştü" dedi.

Şimdi olacakları bir düşünelim. ABD’de işsizlik oranı tarihi bir düşüş göstererek neredeyse %3,5’a düştükten sonra, Nisan ayında 1930’ların Büyük Depresyon’u sonrası rekor seviyesi olan %14,7’ye yükseldi. O dönemden bu yana rekor oran %7,9’a gerilemiş olsa da yine de çok yüksek. Kıyaslama yapmak gerekirse, 2007 resesyonunda işsizlik oranı %10’a ulaşmış ve bu rakamdan dönüş ABD’nin iki yılını almıştı. 

Belki de daha da endişe verici olan, haftalık işsizlik maaşı başvurularının zirve yapması ve istikrarlı bir sekilde, resesyonla tutarlı olarak bu seviyelerde kalması. Son aylarda, her bir haftada bir milyon ABD’li ilk kez işsizlik maaşı başvurusunda bulunuyor.

Çalışanların seçeneklerini ve pazarlık gücünü kaybetmesi de dahil olmak üzere, tüm dinamikler bu resesyonda da yinelenecek.

Rothstein, “istihdam modelleri, 2020’de pandemi nedeniyle gerçekleşen düşüşe hazır olmadığımızı gösteriyor” dedi.

Açıklamasının devamında, “2020 mezunları ve muhtemelen 2021 ve 2022 yıllarının mezunları da, tarihi bir zayıflık seviyesinde olan bir istihdam piyasasına giriş yapacak. Buradaki sonuçlar, bunun yeni mezunları kalıcı olarak yaralayacağını gösteriyor. Dahası bu durum, 2005 yılı öncesinin mezunlarının karşılaştığı iş imkanlarına kıyasla, çok daha küçülmüş bir istihdam piyasası ortaya çıkaracak.”

Rothstein, geriye baktığında, “istihdam oranlarındaki düşüşler, resesyon sona erdikten sonra da devam etti. Sadece resesyon sırasında işe girenler için değil, sonraki mezunlar için de” dedi. Aynı zamanda, yeni mezunların ilk işlerinin düzenli olmamasının uzun vadede, kariyer açısından sonuçları olacağını da söyledi.

Rothstein, “iyi zamanlarda, kariyer gelişimi için bir stajyerlik imkanı bulan bir çalışan, kötü zamanlarda kariyer gelişimi açısından bir çıkmaz olan bir işi kabul edebilir. Bu da ücretleri düşürür ancak aynı zamanda gelecekteki kariyer imkanlarını da azaltır” dedi.

Açıklamasının devamında, “yeni mezunların kariyerlerinin ilk birkaç yılındaki koşulların, tüm kariyerleri boyunca ücretler üzerinde kalıcı etkileri olduğunu onaylıyorum” dedi. Rothstein, “başlangıçtaki koşullar aynı zamanda bir çalışanın en azından 40 yaşına kadarki kariyerleri boyunca da istihdam oranları üzerinde etkili” ifadesini kullandı.

AB ekonomisinde rekor büyüme

 

Euro Bölgesi'nde ekonomi durdu

 

Alman ekonomisinde rekor büyüme

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)