BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisResesyon döneminde hayatta kalmanın 18 kuralı----

Resesyon döneminde hayatta kalmanın 18 kuralı

Resesyon döneminde hayatta kalmanın 18 kuralı
07 Temmuz 2022 - 16:10 www.finansgundem.com

Küresel ekonomide resesyon beklentileri her geçen gün güçleniyor. Milyon dolarlık fintek şirketi iFinance’in CEO’su Ann Kaplan resesyon sırasında uygulanması gereken 18 para kuralına dikkat çekti


FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küresel ekonomi 2022 yılının başından bu yana olumsuz haberlerin üst üste geldiği ve para yönetiminin gittikçe zorlaştığı bir dönemden geçiyor. ABD borsalarında S&P 500 Endeksi yılın ilk altı ayında 1970’ten bu yana en zayıf ilk yarı performansını gerçekleştirdi. Aynı dönemde merkez bankalarının faiz artırımları nedeniyle tahvil piyasaları da hisse senetlerine karşı güvenli liman sağlayamadı.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre yükselen enflasyonu kontrol altına almak isteyen büyük merkez bankaları faiz oranlarını agresif bir biçimde yükseltiyor. ABD Merkez Bankası (FED) temmuz ayında politika faizlerini 75 baz puan artırarak 1994 yılından bu yana en yüksek Faiz artışını gerçekleştirdi. Çarşamba günü açıklanan FED’in temmuz ayı para politikası toplantısı tutanaklarına göre faiz artışlarının bir sonraki toplantıda da 50 baz veya 75 baz puan olması bekleniyor. Hızla yükselen faiz oranları yatırımcılar için resesyon endişelerini de beraberinde getiriyor.

Milyon dolarlık finansal teknoloji şirketini iFinance’in Kurucusu Ann Kaplan CNBC’deki yazısında olası bir resesyon halinde bireylerin doğru stratejileri izleyebilmesin için 18 para kuralına işaret etti. Kaplan ekonomide bir düşüş sürecine girilmesi durumunda bu 18 kuralın insanların ayakta kalmasını sağlayacağını belirtiyor. İşte Kaplan’ın belirttiği 18 kural:

1. 18-24 aylık acil durum fonu oluşturun

İstikrarlı bir ekonomide, uzmanlar üç ila altı aylık yaşam masrafları için tasarruf etmenizi önerir. Ancak Yeminli Mali Müşavir ve Servet Danışmanı Catherine Valega, işçilerin işten çıkarılmaları durumunda 12 ila 24 aylık dönemi hedeflemelerini öneriyor.

Valega mayıs ayında verdiği bir demeçte, "Birçoklarından daha muhafazakar olma eğilimindeyim. Çünkü acil durum dönemlerinde üç ila altı aylık harcamaları gördüm ve bunun yeterli olduğunu düşünmüyorum" dedi.

2. Yüksek faizli borçları en aza indirin

Kredi kartınızı aldığınız kuruluşu arayarak kredi kartı faiz oranlarınızı müzakere edip edemeyeceğinizi görün. Taleplerinizi nasıl destekleyebileceğinizi düşünün. Uzun zamandır söz konusu şirketle beraber çalışıyor olabilirsiniz veya zamanında ödeme konusunda iyi bir geçmişiniz olabilir.

Eğer faiz indirimi ulaşabileceğiniz bir çözüm değilse borçlarınızı daha düşük faiz oranı olan bir karta aktarmayı düşünebilirsiniz. Aylık ödemelerinizi düşürmek ve acil bir durumda ihtiyaç duyulabilecek sermayeyi serbest bırakmaya yardımcı olmak için borçlarınızı birleştirmeyi de değerlendirebilirsiniz.

3. Kredi almaya hazır olun

Bir durgunluk sırasında, birçok insanın zor zamanları geride bırakabilmek için borç paraya ihtiyaç duyabilir. Bu bir sorun da değil. Ancak faiz oranları yüksek olduğunda, borç verenler kredi puanınıza daha ayrıntılı bir biçimde bakacaklar ve krediler için onay almayı zorlaştıracaklar.

Bu sebeple kredi puanınızı artırmak için bir plan oluşturun. Ödemeleri zamanında yapmak ve bakiyeleri düşük tutmak, kredi puanı inşa etmek söz konusu olduğunda en önemli faktörlerdir.

4. Kredi hesaplarınızı aktif tutun

Panikleyip kredi kartlarını iptal etmek için doğru bir zamanda değiliz. Hesaplarınızın yaşı, kredi puanınızda önemli bir faktördür. Bakiyeleri aktarsanız bile kredi kartlarınızı açık tutun.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre Türkiye’nin önde gelen dokuz bankasının ortaklığı ile kurulan Kredi Kayıt Bürosu’nun Findeks verilerine göre, 1100-1499 arası kredi puanı olan bireyler az riskli, 1500-1699 kredi puanı olan bireyler iyi ve 1700-1900 arası kredi puanı olanlarsa çok iyi olarak derecelendiriliyor.

5. Mortgage kredinizin vadesi yakınsa yeniden müzakere edin

Ortalama 30 yıllık mortgage faizleri geçen yıldan bu yana neredeyse iki katına çıktı. Bu oranların en yüksek seviye olup olmadığındansa kimse emin değil. Ancak şimdi daha düşük bir oranda faizleri kilitlenmek, ev sahiplerini gelecekteki daha yüksek faizlerden koruyabilir.

6. Düşük vadeli mortgage borcunuz varsa sabit kalın

Birçok insan, resesyon sırasında borç ödemenin akıllıca bir fikir olduğuna inanıyor. Ancak Kaplan bunun doğru olmadığını düşünüyor. Finans uzmanına göre minimum ödemeleri yaparak nakdi erişebilir tutmak daha uygun bir yöntem olabilir.

Kaplan bunun sebebini şöyle açıklıyor: “En kötüsü gerçekleşirse ve bir gelir kaynağını kaybederseniz, tasarruf ettiğiniz para, finansal istikrarı yeniden kazanana kadar giderlerin geri kazanılmasına yardımcı olabilir.”

7. Karşılayabiliyorsanız ihtiyaçlarınızda toplu alım yapın

Enflasyonun devam etmesi durumunda, bugün ihtiyaç duyduğunuz ve gelecekte kullanacağınız herhangi bir malın alışverişini toplu yapmak, daha sonrası için daha fazla para kazandıracaktır. Kaplan tuvalet kağıdı, diş macunu, şampuan sabun ve hatta konserve gıdalar gibi bozulmayan tüketici ürünlerinde toplu alım yapmayı tavsiye ediyor.

8. Dondurulmuş ürünleri tercih edin

Her zaman taze meyve ve sebze alan bireyler için dondurulmuş gıda satın almak da iyi bir alternatif olabilir. Kaplan genellikle dondurucu bölümünde bulunan ürünler de aynı derecede sağlıklı olduğunu, daha uzun süre saklanabildiğini ve önemli ölçüde daha düşük maliyetli olduğunu yazdı.

9. Tanınmamış markalardan alışveriş yapın

Çöp torbaları, ampuller, kağıt, makyaj malzemeleri, şampuanlar, evcil hayvan mamaları, konserve ürünler ve diğer yiyecekler gibi ürünler tanınmamış markalardan genellikle daha düşük bir maliyetle satın alınabilir ve genellikle hemen hemen aynı ürünü sunar.

10. Benzin maliyetini düşünün

Alışveriş yapıyorsanız veya dışarıda yapılması gereken başka bir iş varsa birden fazla kez evden çıkmak yerinde tek bir çıkışta birden fazla görevin nasıl yerine getirilebileceği hesaplanabilir. Kaplan satın aldığınız bir üründe ücretsiz teslimat varsa, ürünü almak için araba kullanmak yerine sipariş etmeyi tavsiye ediyor.

11. Dipten alım yapmadan önde acil durum fonunuzu oluşturun

Finans uzmanı acil durum fonu oluşturana kadar uzun vadeli yatırım yapmayı tavsiye etmiyor. Zira gelir kayıpları yatırımcıları borca sokabilir ve yüksek faizli borçlar yatırım getirilerini geçebilir.

12. Resesyona dayanıklı sektörlere yatırım yapın

Yanlış hisse senetlerini satın alma korkusu, kurumsal ve tanınmış işletmelere yatırım yaparak hafifletilebilir. Yatırımcılar, temel tüketim malları, kamu hizmetleri ve sağlık hizmetleri resesyon dönemlerinde genellikle iyi performans gösteren sektörleri göz önünde bulundurmak isteyebilirler.

CNBC’nin ünlü borsa uzmanı Jim Cramer haziran ayında yaptığı bir resesyon yatırımı açıklamasında, “Gerçek ürünler üreten ve gerçek işler yapan şirketlere sahip olmayı” önermişti. Cramer bir diğer açıklamasında da gıda hisselerinin resesyon dönemlerinde “dayanıklı güvenli limanlar” haline gelebileceğini belirtmişti.

13. Negatif korelasyonları arayın

Kaplan’a göre, yatırımcılar düşük veya negatif korelasyonlara sahip varlık sınıflarını ikişerli olarak satın alarak portföylerini çeşitlendirebilir. Bu strateji, hisse senetleri düşmeye devam ederse kısa vadede kaybedilen miktarın en aza indirilmesine yardımcı olabilir. Zira bir varlık sınıfı değer kaybederken diğeri yükselme eğilimindedir.

14. Kariyer değişikliği düşünüyorsanız resesyona dayanıklı sektörlere yönelin

Resesyon dönemlerinde hiçbir meslek tamamen güvenli olmasa da temel hizmetleri içeren bazı meslekler diğerlerine göre fazla güvenlik sunar. Kaplan tıp, eğitim, hukuk, muhasebe, kamu güvenliği, kamu hizmetleri, atık yönetimi gibi toplumun çalışması için elzem olan meslekleri düşünmeyi tavsiye ediyor.

15. Ek gelir kaynakları oluşturun

Tüketicilerin resesyon sırasında karşılaştıkları en büyük risklerden biri gelir kaybıdır. Kaplan bu süreçte bir ek iş edinerek riskleri azaltmayı öneriyor. Finans uzmanı esnek saatleri olan saatlik bazda ödeme yapan ikinci bir iş bulmayı öneriyor.

16. Kullanmadığınız eşyalarınızı yeniden satın

2008 Küresel Finans Krizi sırasında ikinci el ürün satışları oldukça gelişti. Kaplan, artık kullanılmayan ürünlerin ikinci el mağazalarında satılmasını öneriyor. Finans uzmanı aracı ödemelerini azaltmak için Ebay veya Poshmark gibi internet ticaret platformlarını öneriyor.

17. İş piyasasındaki değerinizi artırın

Becerilerinizi geliştirmek veya eğitiminizi geliştirmek, sıkılaşan bir iş piyasası sırasında sizi daha kolay istihdam edilebilir hale getirecektir. Derslere kaydolmak, atölye çalışmaları yapmak, gönüllülük faaliyetleri gerçekleştirmek elde edeceğiniz kişisel becerilerle birlikte özgeçmişinize bol miktarda katkı katacaktır.

18. Panik yapmayın, resesyon er geç son bulacak

İşinizi kaybederseniz veya geliriniz değişirse, harcamalarınızı önemli ölçüde azaltmanız veya acil durum fonunuzu harcamanız gerekebilir. Ancak bu miktarı daha sonra her zaman geri kazanabilirsiniz. 1900'den bu yana, ortalama resesyon yaklaşık 15 ay sürdü.

Resesyona dayanıklı 4 sektör

 

Enflasyon dönemlerinin yıldızı temettü hisseleri

 

Emlak yatırımcılarını korkutan tahmin

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)