BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiResesyon beyaz yakalıları vuracak----

Resesyon beyaz yakalıları vuracak

Resesyon beyaz yakalıları vuracak
28 Temmuz 2022 - 14:03 www.finansgundem.com

Enflasyon sarmalından kurtulmaya çalışan dünya ekonomisinde resesyon bekleniyor. Peki resesyonun doğası ne olacak ve en çok hangi kesimi etkileyecek?

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Pandemi sonrası dünya ekonomisi bir çıkış noktası arıyor. FED önderliğinde enflasyona karşı verilen mücadele, talepte bir yavaşlamaya neden oluyor ve ekonomiyle ilgili endişeleri artırıyor. Bu süreçte yumuşak bir iniş mi yaşanacağı yoksa bu daralmanın şiddetli mi olacağı büyük tartışmalara neden oluyor.

Marketwatch’tan Zoe Han’ın haberine göre, uzmanların çoğu resesyona girileceği konusunda dahi hemfikir değilken, olası bir resesyonun doğası hakkında öngörüde bulunmak da zorlaşıyor. Yavaş yavaş ortaya çıkan veriler ise tüm bu sorulara geçici cevaplar verilmesini sağlamaktan öteye gitmiyor.

Mavi yakalılar ilk kez rahat

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, Kaliforniya merkezli bir düşünce kuruluşu olan Milken Enstitüsü Baş Ekonomisti William Lee, ABD’de yaşanacak olası bir resesyonun doğası hakkında önemli şeyler söylüyor. Ağırlıklı olarak ‘beyaz yakalı’ bir resesyon yaşanacağını öngören Lee, emek sıkıntısı yaşanan işlerde çalışan düşük vasıflı işçilerin, olası bir resesyonda muhtemelen fazladan bir koruma kalkanına sahip olacağını belirtiyor. Lee, mavi yakalı resesyonun ise tahmin edildiği kadar şiddetli olmayacağını düşünüyor.

Ekonomistler arasındaki genel kabul, art arda iki çeyrekte yaşanan negatif büyüme, bir resesyona girildiğini işaret ediyor. Resesyona ilişkin artan beklentilerin ortasında Lee, hizmet ve imalat sektörlerinde çalışan mavi yakalı işçiler için hala bir talep olduğunu ve bu durumun resesyon vurduğunda mavi yakalı çalışanlar üzerinde korunaklı bir şemsiye olacağını iddia ediyor.

İşsizlik verileri yüzde 3,6’yı gösteriyor ve normalde böylesi düşük bir işsizlik oranının bile herhangi bir ekonomik krizde düşük gelirlileri savunmasız bırakacağını belirten Lee, bu kez bu kuralın bir istisnasının yaşanacağını düşünüyor.

Emek sıkıntısı yaşanan işlerde çalışan düşük vasıflı işçiler, olası bir resesyonda muhtemelen fazladan bir koruma kalkanına sahip olacak.

Lee, “Eskiden ilk olarak işten çıkarılmaya alışkın olan bir düşük gelirli çalışan, bugün Amazon depo işçisi ya da teslimatçı gibi talebin yüksek olduğu yerlerde çalışma imkanına sahip olduğundan, eskisi kadar endişe duymayabiliyor” diyor.

Genç beyaz yakalılar tehlike altında

ABD ekonomisi, işe alımlarda daha geniş bir yavaşlama olacağı tahminlerine ve artan resesyon korkularına rağmen Haziran ayında 372 bin yeni iş yaratmayı başardı. The Wall Street Journal’ın anketine katılan ekonomistler bu rakamın 250 bin olacağını öngörüyorlardı. Beklentilerin üzerinde çıkan istihdam artışı, ABD Çalışma Bakanlığı verilerine göre özellikle imalat, toptan satış, perakende, nakliye ve depolama alanlarında yaşandı.

Lee, ekonomide yaşanacak şiddetli bir gerilemenin iş gücüne katılan genç profesyonellerin işten çıkarılan ilk çalışan grup olmasına yol açacağı konusunda uyarıyor. Lee, “Giriş seviyesindeki beyaz yakalı çalışanların bu süreçte çok dikkatli olması gerekiyor. Bu kriz doğası gereği sürprizlere açık bir kriz olacak” şeklinde konuşuyor.

Giriş seviyesindeki beyaz yakalı çalışanların bu süreçte çok dikkatli olması gerekiyor. Bu kriz doğası gereği sürprizlere açık bir kriz olacak

Bu süreçte, teknoloji sektöründen iş kaybı dalgası haberleri gelmeye devam ediyor. Pandeminin en kötü günlerinden sonra çevrimiçi alışverişteki yavaşlama sebebiyle Shopify, yaklaşık 1000 kişiyi işten çıkardığını bildirdi. Bu rakam, şirketin toplam iş gücü kaynağının yüzde 10’u anlamına geliyor.

Uygulamalar ve teknoloji

Lee, başlangıç seviyesi muhasebeciler gibi düşük vasıflı beyaz yakalı çalışanların, işletmelerin pandeminin etkisini atlatıp iş modellerini yükseltmesiyle daha da savunmasız hale geldiklerini aktarıyor. Başlangıç seviyesi rollerin büyük bölümünün yerini ise yeni uygulamalar ve teknolojinin aldığını söyleyen Lee, buna ek olarak şirketlerin artık düşük ücretli beyaz yakalı çalışana eskisi kadar ihtiyaç duymadığını da sözlerine ekliyor.

Ücretler enflasyonun altında ezildi

Enflasyonun son kırk yılın zirvesinde olması ve yavaşlama belirtisi göstermemesiyle birlikte FED, gösterge faiz oranını yüzde 2,25-2,5 bandına çıkarmak için 0,75 puanlık bir faiz artırımı kararı açıkladı. Bu FED’in sıkılaştırma hızını 1981 yılının başından bu yana en hızlı tempoya soktu.

Mal ve hizmet fiyatlarının ne kadar hızlı arttığını ölçen tüketici fiyat endeksi Haziran ayında son 41 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 9,1’e çıkmıştı. Ancak ücretlerdeki artış bu oranı yakalayamadı. Atlanta FED Ücret Artışı İzleyicisi’ne göre Haziran ayında ücret artışı yüzde 6,7 seviyesinde gerçekleşti.

Pandemi becerilerin gelişmesini sağladı

Lee, kilit sektörlerde yaşanan iş gücü sıkıntısı nedeniyle 2021 yılından bu yana düşük ücretli işçilerin salgın öncesinde olduğundan daha fazla ücret artışı aldığını belirtiyor. Lee, “Pandemi vurduğunda birçok insan becerilerini geliştirdi. Garsonlar ve depo çalışanları kendilerini kamyon şoförü ve belki de muhasebeci olarak yeniden eğittiler ve şu an daha iyi işlerin peşindeler” diyor.

ABD'de orta sınıf köşeye sıkıştı

 

FED teşvikleri orta sınıfı bitiriyor

 

FED kaynaklı bir resesyon, enflasyon hastalığından daha kötü bir ilaç olabilir

 

İnişli çıkışlı bir resesyona hazır olun

 

ABD Başkanı Biden: Resesyona girmeyeceğiz

 

ABD için resesyon beklentisi yüzde 75

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)