BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisRenzi'nin istifası felaket olabilir!----

Renzi'nin istifası felaket olabilir!

Renzi'nin istifası felaket olabilir!
08 Aralık 2016 - 09:01 www.finansgundem.com

Geçtiğimiz pazar günü İtalya'da yapılan referandum oylamasında Başbakan Renzi kaybetti. Ardından verdiği sözü tuttu ve istifa etti. Akşam yazarı Deniz Gökçe'ye göre İtalya'nın sallanması Yunanistan'a benzemez... Bundan sonra ne olacak?

İşte Akşam yazarı Deniz Gökçe'nin o yazısı;

İtalya 1957'de Roma Anlaşması ile Avrupa Birliği kurulduğunda, ilk altı kurucu temel üyeden biri idi. Buna karşılık İngiltere hiçbir zaman tam üye olmamıştı. İngiltere hiç bir zaman euroya geçmemiş, kendi parası sterlini kullanmayı seçmişti. İtalya ise başlangıçtan beri euro kullanmakta idi. Euroya katılma İtalya'nın en çok hoşuna giden AB özelliği olmuştu. Bu nedenle de kuruluştan bu yana İngiltere hep euro karşıtı olurken, İtalya ise hep euroyu desteklemişti.

Ancak bugün işler değişti. 2008'deki finansal krizden bu yana İtalya statüden şikayete başlamıştı. Çünkü İtalya 2008 yılından bu yana sanayi üretiminin yüzde 25 kadarını kaybetmişti. Bugün İtalya’da yıllık büyüme 2016 için sadece yüzde 0.8, halbuki euro ülkelerinin toplamının 2016 genel ortalama büyümesi yüzde 1.5 civarında. İtalya geride kalmış durumda yani. İtalya’nın genel işsizlik oranı yüzde 11.7, euro bölgesinin genel işsizlik ortalaması oranı ise yüzde 10 civarında. İtalya’da genç nüfus işsizliği ise çok çok yüksek, yüzde 40 oranında. İtalya’nın kamu bütçe açığı GSYİH oranı olarak yüzde eksi 2.6, euro bölgesinin kamu bütçe açığı ise yüzde eksi 1,7. İtalya’nın kamu borcu/ GSYİH oranı ise berbat durunda, yüzde 133 kadar. Bu istatistiklere bakanlar sorunun euronun değerli olması olduğunu ve devalüasyon yapamama gibi nedenlerle de İtalya ekonomisinin euro kurbanı olduğunu düşünmekteler.

İtalya’nın son dönemdeki Başbakanı Renzi birçok anayasal reform yapmayı arzu etmekte idi ve bu nedenle de bir referanduma gitti ve referandumda vatandaşlardan destek alamazsa istifa edeceğini de belirtmişti.

Bu arada İtalya’da geçtiğimiz pazar gününde yapılan referandumda aslında iki partinin çekişmesi vardı. Birincisi, Başbakan Renzi'nin partisi, euro bölgesi taraftarı idi. Zaman zaman Brüksel veya Berlin ile çekişse de reformlar yapılarak durumun düzeltilebileceğine inanmakta idi. Ama referandumda kaybederse de derhal istifa edeceğini vurgulamıştı.

Ama bir de rakip vardı: Komedyen (hakikaten komedyen) Beppe Grillo’nun Beş Yıldız Hareketi adlı partisi. Grillo güçlü şekilde euro bölgesinden çıkmayı ve de euroyu boşamayı, böylece Brüksel’den ayrılmayı ve bunu sağlayabilmek için bir referandum yapılmasını istiyordu.

Geçtiğimiz pazar günü yapılan referandum oylamasında ise Renzi kaybetti. Renzi de sözünü tuttu ve istifa etti.

Eğer sonuçta zaman içinde Grillo iş başına geçerse, İtalya da sonuçta Grillo’nun arzu ettiği gibi AB’den ayrılırsa, Avrupa Birliği çöker. İtalya’nın Euro Bölgesi'nden çıkması İngiltere’den çok daha fazla etki yapar diye düşünülüyor.

İtalya’da, çok sayıda ve büyük sorunlu iflasa yakın banka var ve bu bankalar bugünlerde iyice sorun olamaya başladılar. İtalya’nın siyasette sallanması ise Yunanistan’a benzemiyor. Ekonomik sonuçları çok daha etkileyici olur. Grillo ise endişeli değil. "Masonlardan, bankacılardan ve de Çinlilerden kurtuluruz!" diyor.

Bakalım ne olacak!

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)