BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaReel sektör tarihinin en büyük kredi anlaşması----

Reel sektör tarihinin en büyük kredi anlaşması

Reel sektör tarihinin en büyük kredi anlaşması
06 Haziran 2014 - 10:46 www.finansgundem.com

Türkiye’nin Enerjisi SOCAR Türkiye, 20 milyar dolarlık bir yatırıma imza attı

SOCAR Türkiye Başkanı Kenan Yavuz, "Biz 'babayiğit' bir yatırım yapıyoruz. Ülkemiz reel sektör tarihinin en büyük proje finansmanını gerçekleştiriyoruz" dedi.

Yavuz, STAR Proje Finansmanı Anlaşması'nın imza töreninde, PETKİM'i satın aldıkları günden bu yana gerçekleştirdikleri çalışmaları anlattı.

Bugün gerçekleştirilen proje finansmanına iki buçuk yıl önce başladıklarını belirten Yavuz, şunları kaydetti:

"Son derece zor bir çalışmayı, bankacı arkadaşlarım, danışmanlarımız ve çalışma arkadaşlarımızla gerçekleştirdik ve bu mutlu sona ulaştık. Bu proje finansmanı, bizim ve Türkiye için pek çok ilki bünyesinde barındıran bir çalışma oldu. Biz 'babayiğit' bir yatırım yapıyoruz. Ülkemiz reel sektör tarihinin en büyük proje finansmanını gerçekleştiriyoruz. Ülkede şimdiye kadar kullanılan en uzun vadeli proje finansmanını gerçekleştiriyoruz. Bu kredi anlaşmasının Türkiye ve Azerbaycan'a, şirketimize ve projemize olan güvenin bir göstergesi olduğuna inanıyoruz."

Yavuz, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın kendilerine verdiği destekle, 2023 yılında Türkiye'nin en büyük sanayi şirketi ve en büyük ihracatçısı olacaklarını belirterek, muhasır medeniyetler seviyesine ulaşmanın tek yolunun, üreten bir ekonomiye sahip olmaktan geçtiğini söyledi.

SOCAR olarak heyecanlı, gururlu ve azimli olduklarını belirten Yavuz, "Biliyoruz ki bu projeler, birbirine hasret kalmış iki coğrafyayı birbiriyle buluşturuyor, hasret bitiyor" dedi.



SOCAR Başkanı Rövnag Abdullayev de Azerbaycan ve Türkiye arasındaki kardeşlik ilişkilerinin her geçen gün geliştiğini ve bu sayede pek çok başarıya imza atıldığını söyledi.

Türkiye'nin 2023 hedeflerine ve SOCAR'ın Türkiye'deki yatırımlarıyla bu hedefe katkıda bulunduğuna değinen Abdullayev, bu katkıların, Azerbaycan'ın Türkiye'ye verdiği desteğin bir göstergesi olduğunu ifade etti.

PETKİM'in satın alınmasından Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi'ne (TANAP) kadar gerçekleştirdikleri yatırımlara dikkati çeken Abdullayev, "STAR Rafineri Projesi ise Türkiye'nin en kapsamlı 'Yerlileştirme Projesi' olacak. Bu rafineri faaliyete geçtiği zaman yeni işyerleri açılacak. Bölge ve ölçek ekonomisine ciddi fayda getirecektir. Rafinerinin faaliyete geçmesiyle, Türkiye'nin ithal ettiği ürünlerde çok büyük tasarruf sağlayacaktır" diye konuştu.

Abdullayev, STAR Rafinerisi projesine ayrılan yaklaşık 4 milyar dolarlık kredinin, uluslararası finans pazarında SOCAR'a, Azerbaycan'a ve Türkiye'ye duyulan büyük güvenin ve verilen büyük desteğin en somut göstergesi olduğunu vurguladı.

Gerçekleşen projenin hem finansman, hem kredi büyüklüğü, hem de vadesi açısından Türkiye'nin bugüne kadarki en büyük ve en uzun vadeli kredi paketi olduğunun altını çizen Abdullayev, şunları kaydetti.

"2014 yılında Avrupa, Orta Doğu ve Afrika bölgesindeki en büyük petrol ve doğalgaz proje finansmanıdır. SOCAR'ın Türkiye'de gerçekleştirdiği bütün yatırımlar, Azerbaycan ve Türkiye arasındaki ilişkileri geliştirdiği gibi her iki devlet sosyal ve ekonomik açıdan da birbirine bağlanmaktadır. Büyük lider Aliyev'in 'Bir millet iki devlet' ifadesi her geçen gün daha da anlam kazanmakta ve yolumuza ışık tutmaya devam etmektedir."

 "Bu anlaşma, Türkiye Azerbaycan iş birliğinden ötedir"

Azerbaycan Enerji Bakanı Natıq Aliyev ise artık Azerbaycan ve Türkiye'nin, dünyada benzeri olmayan çok büyük bir iş birliği yaptığını söyledi.

Aliyev, bugün önemli finans kurumlarının bu anlaşmaya imza attığını belirterek, "Bunun büyük bir siyasi değeri var. Bu, Azerbaycan Türkiye iş birliğinden ötedir. Bizim yaptığımız tüm bu işleri, bütün dünya izliyor. Bana göre, dünyanın en büyük nüfuzlu Finans kurumları, bugün yaklaşık 4 milyar dolar sermaye koymaya hazırdı. Bunun siyasi manasına dikkat etmek gerek. Burada büyük iktisadi bir anlam da var" değerlendirmesini yaptı.

İktisadi anlamdan kastın, yeni iş imkanları oluşturulması olduğuna işaret eden Aliyev, 2023 yılında Türkiye'nin en büyük sanayi şirketinin oluşturulacağını, bu sanayinin ihracat imkanı sağlayacağını ve bunun kazanç getireceğini aktardı.

Bunların yanı sıra ülkelerin dostluk ve kardeşliğe ihtiyaç duyduğunu dile getiren Aliyev, "Bize sulh lazım. Bize emektaşlık lazım ki biz birbirimizle daha sıkı bağlanalım ve bu yolda beraber ilerleyelim" diye konuştu.

Azerbaycan Ekonomi ve Sanayi Bakanı Şahin Mustafayev de iki ülke arasındaki siyasi ilişkilerin stratejik müttefiklik seviyesine geldiğini ifade etti.

Azerbaycan şirketlerinin Türkiye'de ve Türk şirketlerinin Azerbaycan'da çok iyi faaliyet gösterdiğine dikkati çeken Mustafayev, "Azerbaycan'da her 100 şirketten 36'sı Türkiye şirketidir. Her iki ülkenin iş adamları çok olumlu faaliyet gösteriyor. Biz eminiz ki iki ülke arasındaki bu emektaşlık giderek artacaktır" dedi.

Azerbaycan Devlet Fonu (SOFAZ) Başkanı Şahmar Mövsümov ise bu merasimin, uzun bir yolun neticesi olduğunu belirterek, "Azerbaycan ve Türkiye iki devlet, bir millettir. Bugün hem siyasi hem kardeşlik hem de ekonomi temellerinde kurulmuş bir ortaklığın şahidiyiz" ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından STAR Proje Finansmanı Anlaşması imzalandı. 5,6 milyar dolara mal olacak STAR Rafineri'ye 3,29 milyar dolar proje finansman kredisi sağlanırken, 2,4 milyar dolarlık kısmı ise öz kaynakla karşılanacak.
ETİKETLER :
YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • nöriaga06 Haziran 2014 21:31

    iş bilenin kılıç kuşananın işin içinde siyaset olmadan çalışıp kazananlerın allah her daim yanındadır

  • flamenco7206 Haziran 2014 19:16

    2019 da star rafinerinin şöööle bi %18-20sine ortak olmuş 400 milyon dolar EBİDTAlı Petkim tadından yenmeyecek..bakın yılda En az bi 250 milyon temttü isterim yatırımcı olarak..başarılar..inşallah

  • HISSE06 Haziran 2014 11:52

    SALLA SALLA BESMILYAR DOLRI BULAMAYAN UCYILDA YIIRMI DOLARI NASIL BULACAK SALLA