BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaRay Dalio: Nakit artık çöp değil----

Ray Dalio: Nakit artık çöp değil

Ray Dalio: Nakit artık çöp değil
06 Ekim 2022 - 16:41 www.finansgundem.com

Milyarder yatırımcı Ray Dalio, nakit varlıkların artık eskisi gibi çöp olmadığını söyledi

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yatırım yönetimi şirketi Bridgewater Associates’in Kurucusu Ray Dalio nakit biriktirme konusunda fikrini değiştirdi. 140 milyar doları yöneten yatırım firmasının başındaki isim 2018 yılından bu yana yönettiği varlıklarda nakit birikimini azaltıyordu. Ancak merkez bankalarının faiz artışlarının ardından milyarder yatırımcı da strateji değiştirmek zorunda kaldı.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre 19,1 milyar dolarlık serveti olan milyarder yatırımcı yakın zamanda paylaştığı Twitter mesajında nakdin, “ne çok iyi ne de çok kötü” seçenekler sunduğunu söyledi. Dalio, “Artık nakdin bir çöp olduğunu düşünmüyorum” ifadelerine yer verdi.

Dalio İngiltere’de nakit tutan herkes için koşulların değiştiğini hatırlattı. Bloomberg’ün haberine göre, düşük faizlerin hakim olduğu bir dünyada nakit diğer hiçbir finansal varlıkla rekabet edecek bir varlık değildi. Ardından enflasyonun da yükselmesiyle nakit portföylerde hiçbir koruma sağlayamaz hale gelmişti. Ancak yatırım uzmanı yükselen faizlerle birlikte nakit birikimlerinin çok daha cazip bir yatırım aracı haline geldi.

Dolayısıyla, nakit birikimi olan yatırımcılar son zamanlarda büyük olasılıkla sadece nakde sahip oldukları için kâr elde edebildiler. Nakit varlıklardan getiri elde etmeninse birden fazla yöntemi mevcut:

Kolay erişilebilen hesaplar

Bloomberg haberinde anında erişilebilecek birikimlerin getirilerine dikkat edilmesi ve yeterince yüksek getiri sağlamayan hesapların değiştirilmesi tavsiye ediliyor. İngiltere’de RCI Bank sınırsız para çekimleri için yıllık %2 getiri sağlıyor. Cambridge Building Society ise aylık bir kez yapılabilecek para çekimleri için mevduat faizlerini %2,1’e taşıdı. Yorkshire Building Society 5 bin sterline kadar olan nakit birikimlerinde yılda iki kez para çekimi için %2,5’lik mevduat faizi sağlıyor.

Para çekme işlemlerini 30 gün önceden bildirmekten memnun olan ve posta yoluyla hesap açmaktan rahatsız olmayanlarsa, Penrith Building Society'den %2,55 mevduat faiziyle hesap açabiliyor.

Faiz yatırımları

Haberde nakit yatırımlarının uzun bir süre boyunca faizde bırakılmasının da bir seçenek haline geldiği belirtiliyor. Bir yıl öncesine kadarda bu tür yatırımlar için hiçbir gerçekçi seçenek yoktu. Şimdiyse ekonomide çok daha garip bir tablo ortaya çıktı. İngiltere’de enflasyon halen yüksek ve İngiltere Merkez Bankası’nın (BOE) faizleri yıl boyunca yükseltmesi bekleniyor. Ancak gelecek yıl oranların ne kadar yükseleceğine dair piyasa beklentileri değişim gösteriyor. Bu arada, sabit oranlı hesaplarda yıllık %4'ten fazla faiz mevcut.

Söz konusu getirinin nakit varlıkları uzun bir süre bankada hapsetmek için yeterli olup olmadığı ise tamamen yatırımcı tercihine bağlı. Yatırıma ayıracak parası olanlar, diğer varlıklara yatırım yapmak için uygun miktarda parayı güvende tutmak isteyenler veya sadece mortgage ödemelerinin bir kısmını karşılamak isteyenler sabit mevduat faizi ürünlerini tercih etmek isteyebilir. Tüm bunlara rağmen paranın çok uzun süre sabit vadede bekletilmesinin yüksek getiri sağlamadığı da bir gerçek.

ISA hesapları

İngiltere’de faizlerin artmasıyla tasarruf faizleri üzerindeki vergiler tekrar önemli hale geldi. Nakit Bireysel Tasarruf Hesapları’ndaki (ISA) tasarruflarsa ülkedeki yatırımcıların tamamen vergiden korunmasını sağlıyor. ISA özelliği olmayan hesapların sağladığı yüksek Faiz getirileri son yıllarda bu hesapların gözden düşmesine yol açmıştı. Ancak, şu anda ülke genelinde yükselen faizler ve verginin potansiyel bir sorun haline gelmesi, önemli miktarda nakit tasarrufu olanların ve özellikle de daha yüksek oranla vergi ödeyen mükelleflerin ISA hesaplarına tekrar göz atmasına sebep oluyor.

Son olarak haberde 85 bin sterlinden fazla parası olanların paralarını tek bir bankada tutmaması gerekiyor. Zira söz konusu meblağ İngiltere Finansal Hizmetler Tazminat Programı’na göre bir bankanın batması durumunda bunun tasarruf sahibini de kapsayacağını garanti eden tutardır. Böyle bir ihtimal çok fazla olası görünmese de 2008 Küresel Finans Krizi sırasında gerçekleşenler göz önüne alındığında paranın güvenliğinden emin olmak en doğru seçenek olarak görülüyor.

İşte son bir yılda döviz rezervi en çok eriyen ülkeler

 

Dünya ekonomisi borç tuzağında mı?

 

İngiliz iş dünyasının enflasyon beklentisi yüzde 9,5 oldu

 

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)