BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemRamazan yaklaşırken gıda fiyatlarında suni fiyat artışları yaşandı----

Ramazan yaklaşırken gıda fiyatlarında suni fiyat artışları yaşandı

Ramazan yaklaşırken gıda fiyatlarında suni fiyat artışları yaşandı
25 Nisan 2019 - 09:04 www.finansgundem.com

Ramazan yaklaşınca fırsatçılar sahneye çıktı. Kırmızı etin fiyatı iki haftada % 20 zamlandı. Üreticide 28-30 TL olan karkas etin fiyatı 45 liradan satılırken, birden 52 TL’ye kadar yükseldi

Ramazan ayının yaklaşmasıyla birlikte fırsatçılar yine sahneye çıktı. İftar sofralarının vazgeçilmezleri arasında yer alan kırmızı ve beyaz etin fiyatı son iki haftadır yükselişte. Üreticide 28 ila 30 TL arasında olan karkas etin kilogram fiyatı iki hafta öncesine kadar 45 liradan satılırken, son iki haftada 52 TL'ye yükseldi. Bir anda artışa geçen et fiyatları hem tüketici hem de üreticiyi isyan ettirdi. Fırsatçıların yine sahneye çıktığını belirten üreticiler, suni fiyat hareketleriyle ithalat çığırtkanlığı yapıldığını söyledi.

450 BİN BÜYÜKBAŞ VAR

Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği (TÜKETBİR) Başkanı Bülent Tunç, üreticide karkas et fiyatının geçen yılla aynı olduğunun altını çizerek, "Biz geçen yıl karkasın kilosunu 28 ila 30 lira arasında veriyorduk. Bu yıl hem yem hem işçilik maliyetlerinin artmasına rağmen fiyatları artırmadık. Yine 28 ila 30 TL arasında satışa sunduk. Ne hayvan temininde ne de piyasaya sürülen ette bir sıkıntımız yok. Ancak ne hikmetse son iki haftadır fiyatlar bir anda artmaya başladı" dedi.
Fiyat artışının suni olduğunu, piyasada ürün yokmuş gibi gösterilmeye çalışıldığını belirten Tunç, "Türkiye'de sadece Ramazan ayına özel 450 bin büyükbaş hayvan, 2.5-3 milyon da küçükbaş hayvan beslendi. Bu hayvanlar kesime ve hazır ve ramazanda piyasaya verilecek. Yani ne hayvan üretiminde ne de piyasaya arzda sıkıntımız yok. Piyasadaki fiyatlarla oynayanların tek derdi yurtdışından ithalat yaptırıp ceplerini doldurmak" şeklinde konuştu.

TAVUK ÜRETİMİ % 12 DÜŞTÜ

Beyaz Et Sanayi ve Damızlıkçıları Birliği (BESD-BİR) Başkanı Said Koca, ocakta yüzde 7, şubatta da yüzde 5 olmak üzere beyaz et üretiminde düşüş yaşandığını söyledi. Sektördeki daralmayı maliyet artışına bağlayan Koca, "Yem, ambalaj, enerji girdilerimizin hemen hepsi dövize bağlı. Dövizdeki artış maliyetlerimizi ciddi oranda artırdı" dedi. Maliyet artışından küçük firmaların çok etkilendiğini ve bazılarının üretimden çekildiğini anlatan Koca, "Keskinoğlu, Yemsel, Köytur gibi bazı büyük firmalarımız da konkordato ilan etti. Bu gibi durumlar üretimde düşüşü tetikledi" diye konuştu. Koca, şu anda bütün bir tavuğun 13-14 liradan alınabildiğini aktardı. (Betül Alakent - Sabah)

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)