BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemPutin dostlarını da mı kaybediyor?----

Putin dostlarını da mı kaybediyor?

Putin dostlarını da mı kaybediyor?
23 Eylül 2022 - 15:08 www.finansgundem.com

Ukrayna Savaşı’nın Putin’in istediği gibi gittiğini söylemek zor. Attığı hamlelerle şansını zorluyor görünen Rus lidere karşı dostlarının da sabrı azalıyor gibi görünüyor.

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Rusya’nın Ukrayna’yı işgali sonrası Batı, Rusya ve tarafsızlar arasındaki dengeler sürekli değişiyor. Son gelişmeler Rusya’nın Ukrayna’da işinin zorlaştığını gösteriyor. Tarafsızlar ise bundan pek hoşnut olmuşa benzemiyor.

The Guardian’dan Patrick Wintour, yazısında, Türkiye, Hindistan ve Çin’in, Rusya’yı frenlemek de dahil olmak üzere çeşitli yollar deneyebileceğini ya da Rusya’dan uzaklaşmayı tercih edebileceklerini iddia ediyor. Wintour, Rusya’nın sahada kan kaybediyor olmasının, Batı’nın yanı sıra şu ana kadar büyük bir itirazda bulunmayan dostlarını da kaybetmesine yol açabileceğinin altını çiziyor.

Türkiye diplomatik yolları işletmek istiyor

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, dost ülkeler arasında Putin'e karşı sabır azalıyor olabilir. Türkiye, Hindistan ve Çin, Rusya'nın işgal ettiği Ukrayna topraklarında planlanan referandum haberlerine soğukkanlılıkla yanıt veriyor.

Türkiye, Hindistan ve Çin'in Rusya'nın işgal ettiği dört Ukrayna bölgesinin Rusya Federasyonu'na katılmak için referandum yapmayı planladığına ilişkin duyuruya soğukkanlı bir şekilde yanıt vermesi, Rusya'nın Ukrayna'yı işgaline açıkça ses çıkarmayan bazı ülkelerin sabrını yitirdiğinin bir işareti olabilir.

Batı ile Rusya arasındaki arabuluculuğun merkezinde yer alan Türkiye, yaptığı açıklamada tek taraflı referandum yapma girişimlerinden endişe duyduğunu söyledi. Türkiye tarafından yapılan açıklamada “Bu tür gayrimeşru oldubittiler uluslararası toplum tarafından tanınmayacaktır. Bilakis, diplomatik süreci canlandırma ve istikrarsızlığı derinleştirme çabalarını daha da zorlaştıracaktır” denildi.

Açıklamada, “2014 yılında Kırım'ın yasadışı ilhakından bu yana vurguladığımız Ukrayna'nın toprak bütünlüğü, bağımsızlığı ve egemenliğine desteğimizi yeniliyor ve devam eden savaşı barışçıl müzakereler yoluyla çözmek için gerekli tüm desteği vermeye hazır olduğumuzu yineliyoruz” sözlerine yer verildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, New York'ta düzenlediği brifingde, Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü her zaman desteklediğini tekrarladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Putin’in pozisyonuyla ilgili olarak ABD’de verdiği röportajda, “Aslında bunu mümkün olan en kısa sürede bitirmeye istekli olduğunu gösteriyor. Benim izlenimim buydu çünkü işlerin gidişatı oldukça sorunlu gözüküyor” dedi.

Hindistan ABD’ye yönelik ideolojik bagajlarından kurtuluyor

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un bu hafta Putin'in yüzüne karşı savaş zamanı olmadığını söylediği için bolca övdüğü Hindistan Başbakanı Narendra Modi'den ise açıklamalarını somut eylemlerle takip etmesi isteniyor.

Hindistan'ın taraf tutmayı reddetmesi ya da Delhi'nin yüksek bir ip üzerinde hokkabazlık olarak adlandırmayı sevdiği şey konusunda ise ABD tarafında büyük bir sabırsızlık hakim. Dönemin Beyaz Saray Basın Sekreteri Jen Psaki, Mart ayı ortasında Hindistan için “Tarih kitapları bu anı yazdığında nerede durmak istiyorsunuz” diyerek Hindistan’ı bir kez daha düşünmeye çağırmıştı.

Hindistan Dışişleri Bakanı S. Jaishankar, bu hafta Columbia Üniversitesi'ndeki bir oturumda Ukrayna'ya hafifçe atıfta bulundu ancak ülkesinin ABD'ye karşı tutumunu yeniden değerlendirdiğini aktarmaktan geri durmadı. Jaishankar, “Biz hatalıydık ya da ABD hatalıydı demiyorum ancak yaklaşık 50 yıl boyunca, çeşitli nedenlerle, ABD'ye şüpheyle ve büyük bir ihtiyatla baktık. Bu çok önemli bir ilişkiydi, ancak ABD'nin genel dış politika değerlendirmesi, derin bir şüphe demesek de derin bir temkinlilik uyandırıyordu” şeklinde konuştu. Jaishankar, “ABD ile farklı bir ilişki kurmak için önceki ezberlerin üstesinden gelmek için çok çaba harcadık ve Başbakan Modi'nin yaptığı büyük farklılıklardan biri de bu oldu. Modi, sizi ABD'den temel anlamda uzaklaştıran belirli bir dünya görüşü ya da ideolojik bir bagaj taşımıyor” diye ekledi.

Bu, Hindistan'ın tarafsızlıktan küçük adımlar attığı Ukrayna'ya yaklaşımına da yansıtıyor. Hindistan, sürekli olarak BM tüzüğünü onurlandırmaktan bahsediyor, Bucha'da işlenen savaş suçlarını kınıyor ve Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski'nin video bağlantısıyla BM güvenlik konseyine hitap etmesine izin verilmesi için oy kullanıyor.

Çetin ceviz Çin

Ve son olarak Çin… Çin, kırılması daha zor bir ceviz konumunda bulunuyor ve çoğu zaman anlaşılmaz ifadeleri çelişkili yorumlara açık olabiliyor. Çin, gerçekten de Washington'u kontrol altında tutmak için Rusya ile ittifakının hala gerekli olduğunu düşünüyor olabilir ancak bu hafta Çin Dışişleri Bakanlığı’ndan gelen açıklamalar, Çin’in Putin'in kumarını pek desteklemediğini gösteriyor.

Eski bir İngiliz dışişleri bakanı, Rusya'nın dünyanın dört bir yanındaki ülkelerle derin bağlarını sürdürdüğünü ve müttefiklerinin hala Batı’ya karşı geri adım atmaya ve Moskova'nın eylemlerini mazur gösterecek nedenler bulmaya istekli olduğunu söylüyor. Tarafsızlarla ilgili olarak ise, “Bence bir Rus yenilgisine karşı ekstra önlem alacaklar, bu yüzden Batı müdahalesine açık olmalılar. Artık Rusya'nın kazanamayacağı açık, ancak bu açıkça kaybetmekle aynı şey değil” şeklinde konuşuyor.

Kremlin'den ayrılıkçıların Rusya'ya katılımıyla ilgili önemli açıklama

 

Ukrayna’daki ayrılıkçılar Rusya'ya katılmak istiyor

 

Kısmi seferberlik sonrası Rusya'dan Antalya'ya akın

 

Putin'den seferberlik ilanı

 

Erdoğan'dan Mir açıklaması

 

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)