BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemPutin dev projeye el koydu----

Putin dev projeye el koydu

Putin dev projeye el koydu
01 Temmuz 2022 - 13:46 www.finansgundem.com

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Japonyalı şirketler ve Shell’in hissedar olduğu Rusya’nın doğusunda bulunan Sahalin-2 isimli doğalgaz ve petrol sahasının kontrolünü almak için kararname imzaladı.

Rusya Sahalin-2 LNG projesine el koyarak Batı yaptırımlarına misillemede bulundu.

Dünya sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) üretiminin yüzde 4’ünü oluşturan Sahalin-2 sahası Japonya’nın enerji güvenliği açısından da öneme sahip. Karar küresel LNG piyasasındaki arz sıkışıklığını daha da artırabilir.

Ukrayna işgali nedeniyle başlayan ekonomi savaşı daha da derinleşirken, Rusya’dan gelen bu hamle İngiliz petrol devi Shell’i ile Japonya’nın da Mitsui ve Mitsubishi şirketlerini ülkedeki yatırımlarını terk etmek zorunda bırakabilir.

ŞİRKET TÜM HAK VE YÜKÜMLÜLÜKLERİYLE DEVRALINACAK

Shell her ne kadar projeyi terk etmek için potansiyel alıcılarla müzakere yürütüyor olsa da, Japon şirketler ne yapmayı planladıkları konusunda açıklamada bulunmamışlardı.

Kararnamede yeni bir şirketin Sahalin Enerji Yatırım şirketini tüm hakları ve yükümlülükleri ile devralacağı belirtildi. Sahalin şirketinde, Japonya’nın iki şirketi ve Shell’in toplam hisseleri yüzde 50’nin altında.

Sahalin’de Mitsui’nin yüzde 12.5, Mitsubishi’nin ise yüzde 10 hissesi bulunuyor. Shell için bu oran yüzde 27.5 eksi bir iken, Rusya’nın doğalgaz ihracat tekeli Gazprom şirkette yüzde 50 artı bir hisseye sahip.

Beş sayfa olan kararname metninde, yabancı hissedarların konsorsiyumda yer almaya devam edip etmeyeceğine Kremlin tarafından karar verileceği ifadesi yer aldı.

Shell tarafından bugün yapılan açıklamada kararnamenin kapsamının değerlendirildiği ifade edildi.

HİSSELERİ DÜŞTÜ

Shell sözcüsü, “Shell hissedar olarak her zaman Sahalin-2’nin çıkarları doğrultusunda ve uygulanabilir tüm yasal gerekliliklere göre hareket etmiştir. Kararnameden haberimiz var ve kapsamını inceliyoruz” açıklamasında bulundu.

Öte yandan Japonya, daha önce çekilmesi talep edilse dahi Sahalin-2 projesindeki haklarından vazgeçmeyeceğini açıklamıştı. Sahalin-2 enerji güvenliği açısından ülke için büyük önem taşıyor.

Japonya’nın Mitsui & Co ve Mitsubishi şirketlerinin hisseleri haberlerin ardından zarar endişeleriyle yüzde 6 düştü. İki şirketin hisselerindeki düşüş nedeniyle Japonya’nın Nikkei endeksi de .N225 yüzde 1.9 geriledi.

Mitsubishi sözcüsü şirketin Sahalin’deki ortakları ve Japonya hükümeti ile Putin’in kararnamesine nasıl karşılık verileceği konusunu görüştüğünü söyledi. Mitsui ise henüz konu ile ilgili açıklama yapmadı.

"LNG PİYASASINDA SIKIŞIKLIĞA NEDEN OLACAK"

Sahalin-2’de üretilen petrol ve doğalgazın müşterileri arasında Japonya, Güney Kore ve Çin yer alıyor.

Kararnameye göre Gazprom, projedeki hissesini tutacak ancak diğer hissedarların bir ay içerisinde projeyi devralan yeni şirkette hisse sahibi olabilmek için Rus hükümetine talepte bulunması gerekiyor.

Shell CEO’su Ben van Beurden Çarşamba günü gazetecilere, Sahalin projesinden çekilme sürecinde “büyük ilerleme” sağlanıyor olduğunu belirtmişti.

Mayıs’ta Reuters’a konuşan kaynaklar Shell’in Hindistan’ın enerji şirketlerinden oluşan bir konsorsiyum ile Sahalin’deki hisselerini satmak için görüşmelerde bulunduğunu ifade etmişti.

Kararnameyi değerlendiren Credit Suisse Entegre Enerji ve Kaynak Araştırması biriminin müdürü Saul Kavonic, Sahalin-2 gibi LNG projeleri aracılığıyla gerçekleştirilen üretimin yabancı uzmanlığı ve ekipmanının dahil olmaması durumunda zaman içerisinde zor durumda kalacağını belirtti.

Talep açısından bakılacak olursa, Rus hükümetinin projeye daha fazla dahil olmasının bu projeden yapılan alımları zorlaştıracağını belirten Kavonic, “Bu, LNG piyasasında önümüzdeki on yılda büyük bir sıkışıklığa neden olacak” dedi. 

Citigroup, Rusya operasyonunu satmak için görüşmeler yapıyor

 

Rus oligarkla bağlantılı şirketin faaliyetleri durduruldu

 

Rusya'ya ait 330 milyar dolar değerindeki mal varlığı donduruldu

 

Rusya'nın sanayi üretimi mayıs ayında azaldı

 

ABD Hazinesi'nden, Rus oligarklara yaptırım

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)