BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaEmlakProjeler dalga dalga Anadolu’ya yayılıyor----

Projeler dalga dalga Anadolu’ya yayılıyor

Projeler dalga dalga Anadolu’ya yayılıyor
02 Eylül 2017 - 11:33 www.finansgundem.com

Gayrimenkul yatırımları Türkiye’nin dört bir köşesine yayılıyor. Başta büyükşehirler olmak üzere, artan yeni konut ihtiyacıyla pek çok şehirde konut, ofis, turizm odaklı projeler yükseliyor.

Gayrimenkul geliştiricileri son yıllarda ülkenin gelişen yeni bölgelerine yatırım yapmaya başladı. Bu bölgelerdeki yatırımlar başta konut olmak üzere, otel, ticari alan gibi çeşitlenmeye de başladı. Başta büyükşehirler olmak üzere gerçekleşen bu yatırımlar, Türkiye’nin pek çok iline de yayılmaya devam ediyor. Özellikle Ankara, İzmir ve Bursa’ya giden konut geliştiriciler, Gaziantep, Trabzon, Denizli, Antalya, Kocaeli, Mersin, Konya gibi onlarca şehirde de yatırımlarına hız verdi. 

Satışlara da yansıyor
Artan konut satışlarında İstanbul’un liderliği yanı sıra yeni ve gelişen şehirler de bu yarışa eklenmeye devam ediyor. İstanbul, Ankara, İzmir ve Bursa dışında Adana, Antalya, Aydın, Balıkesir, Çanakkale, Denizli, Diyarbakır, Elazığ, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kayseri, Kocaeli, Konya, Manisa, Mersin, Muğla, Sakarya, Samsun, Şanlıurfa, Tekirdağ, Trabzon’da da artan konut ihtiyacına karşılık yeni projelerde satışlar da artıyor. 

İstanbullu büyükler Ankara’da!
İstanbul merkezli konut üretimi yapan pek çok büyük geliştirici, İstanbul ardından Ankara’ya adım atıyor. Başta Sinpaş, Mesa Mesken, Kuzu Grup, Nuhoğlu gibi büyük firmalar projelerini sürdürürken, şehrin çekimi de giderek artıyor. Özellikle üniversite, kamu ve özel sağlık yatırımları ile ulaşım seçenekleri Ankara’yı öne çıkaran özellikler oluyor. Yatırımlar için önceki yıllarda özellikle Ankara’nın merkezi konumundaki Gaziosmanpaşa, Çankaya tercih ediliyordu. Yine bu merkezlerle bağlantılı olarak yatırımlar şu anda Eskişehir Yolu, Çukurambar, bilkent, Ümitköy, İncek, Çayyolu, Beysukent, Yaşamkent’te doğru kayıyor. Bunun dışında ise Eryaman, Sincan-Yenikent, Susuz ve Etimesgut gibi yerler de değer kazanıyor.

Başkent Ankara, ulaşım avantajlarıyla da öne çıkmaya hazırlanıyor. Metro bağlantılarının genişlemesiyle bölge de değerleniyor. Eskişehir Yolu, Çukurambar gibi önemli noktalar ofis pazarının da gelişmesi açısından önemli bir potansiyele sahip.

Konutta büyük metrekareli evlerin hakim olduğu Ankara’da yerini yavaş yavaş daha küçük metrekareli konutlar almaya başladı. Şehirde ortalama metrekare fiyatı ise 2 bin lirayı gördü. Ankara’da konut fiyat artışları ve arazi fiyatlarındaki yükseliş İstanbul’u da geçiyor. Konut satış istatistiklerine göre de Ankara’da konut satış hızı daha yüksek.

İzmir ve Bursa’da köprü uçuşu
İstanbul merkezli gayrimenkul geliştiricilerinin bir diğer önemli adresi ise İzmir oluyor. Yeni projeler için yer arayışı da sürüyor. Ayrıca Emlak Konut GYO’nun bölgedeki arazilerinin de ihaleleriyle bölgeye ilgi de arttı. Konut, ofis, otel gibi çeşitli yatırımların yeni merkezi haline gelen İzmir’in uzun yıllar sektörün gündeminde önemli yer alması bekleniyor.

Firmaların İzmir’i tercih nedenlerinin başında arz-talep dengesi geliyor. Yeni konut ihtiyacı süren İzmir’de üretilen ve satılan konut sayısı dengeli seyrediyor. Son bir yılda İzmir’de satılık konutların ortalama metrekare fiyatı ise yüzde 15’i buldu. Yanı sıra İzmir’in sahil bölgesinde ise yazlık lüks villa ve rezidans tipi projeler de ağırlık kazandı.

Otoyol etkisi artıyor
Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu projesinin açıklanmasıyla birlikte geçiş güzergahlarındaki fiyat artışı da hızlandı. Projenin bağlantı yollarıyla birlikte İstanbul-İzmir arasını 3.5 saate düşürmesi, İzmir’in gayrimenkul projeleri için önemli bir çekim merkezi olmasını da sağlıyor. Gayrimenkul değerleme şirketlerinin verdiği bilgiye göre, özellikle Osmangazi Köprüsü’nün hayata geçmesi Gebze’den başlayarak Yalova ve Bursa’daki arsa fiyatlarındaki artışta etkisini yoğun olarak gösterdi. Son bir yıldır otoyolun etkisi en çok İzmir’de hissediliyor.

Şehirde Folkart 13 proje hayata geçirirken, yenilerini eklemeye de devam ediyor. Sur Yapı da İzmir projesinin çalışmalarını tamamladı. Emlak Konut ihalesini kazanan Teknik Yapı da Halk GYOile projesine başlıyor. Dap Yapı da bölgeye 500 konutluk rezidans projesiyle giriş yapacak. Nuhoğlu ise önce İzmir’de şimdi ise Çeşme’de yeni projelerine başladı. İzmir’de proje hızını artırmak isteyen Rönesans Gayrimenkul de yeni projesini açıklaması bekleniyor.

İş GYO ise İzmir projesine devam ederken, Demir İnşaat’ın da iki projeyle bölgeye adım atmasına az kaldı. İzmir’in yakından tanıdığı Türkerler de projelerine devam ediyor. Yine Mesa Mesken de yeni arayışlarını yakında somutlaştıracak.

Bursa’da ise önemli bir etmen olarak bölgeye Körfez’den gelen turistlerin yatırım iştahı gösterilebilir. Ayrıca beyaz yakalı çalışanların, sanayinin önemli bir dinamik yarattığı Bursa’da yerli halk ile çevre şehirlerden gelenler yeni konut ihtiyacı oluşturuyor. Sur Yapı bölgede önemli çalışmalar yaparken, Bak Yapı da bölgenin önemli geliştiricilerinden.

Çanakkale’de köprü heyecanı
18 Mart’ta temeli atılan 1915 Çanakkale Köprüsü İstanbul’dan Tekirdağ’a, Çanakkale’den Balıkesir’e kadar uzanan hatta önemli değer artışlarını da beraberinde getirdi. Gelibolu ve Lapseki’de ayakları yere basacak köprünün en önemli katkısı ise vasıfsız tarlalara oldu. Bölge emlakçıları daha önce 10 bin lira olan bir tarlanın dönümünün yüzde 100 ila yüzde 500 arasında değer kazandığını ifade ediyor. Pek çok İstanbul merkezli konut geliştiricinin de arazi geliştirmeye çalıştığı bölgede büyük projelerin ayak sesleri duyulmaya başladı. 

Trabzon’da ‘Körfez’ rüzgârı
Samsun, Ordu, Trabzon başta olmak üzere yeni yatırımlarda dikkat çeken bir diğer bölge de Karadeniz. Sahil hattından iç kesimlere kadar büyük bir alan özellikle Körfez yatırımcısının da ilgisini çekiyor. Arazi şartlarının oldukça zorladığı bölgede, geliştirilen alanlarda genellikle büyük ailelere hitap eden müstakil konutlu projeler veya aynı şekilde daha düşük katlı yapılar tercih ediliyor. Trabzon’da konut fiyatları yüzde 20, arazi fiyatları ise yüzde 28 artış gösterdi.

Gaziantep sıkı yükselişe geçti
Gaziantep, konut fiyatında son üç yıldır yüzde 30 artışı gördü. Bölgenin önemli kentlerinden olan Gaziantep, turizm, sanayi, sağlık yatırımı gibi özellikleriyle pek çok kentten de göç alıyor. Yeni konut ihtiyacı artan şehirde HASAN Sever İnşaat, Hasırcı Yapı başta olmak üzere konut geliştiriyor. Ayrıca Gaziantepli Babacan Holding ile Sinpaş’ın da bölgede yatırımları yükseliyor. 
TOKİ ise Gaziantep’te Gaziantep Büyükşehir Belediyesi işbirliğinde Gaziantep Kuzey Şehir Projesi’ni hayata geçiriyor. 8.5 milyon metrekare alan üzerine projelendirilen 50 bin konutluk Gaziantep Kuzey Şehir, bu büyüklükte bir sosyal konut alanında, uygulaması tek seferde geliştirilen ilk ve en büyük yerleşim olma özelliği taşıyor.  

Kente yakın şehirler Mersin, Adana, Şanlıurfa, Hatay da yine önemli potansiyel barındırıyor. Bu bölgelerdeki şehirlerde yeni konutlara talep de giderek artıyor.

Konya fark attı...
İç Anadolu’da kuşkusuz konut satışlarının en yoğun olduğu illerden biri de Konya. Konya’da özellikle yeni konut talebinde önemli bir artışla birlikte projeler de arka arkaya geliyor. Yeni konutta ortalama metrekare fiyatı ise 1.350 lira oldu. Bölgenin önemli merkezlerinden olan Konya’da Torkam İnşaat Temaşehir Konya, Seha Yapı Zermeram, Okkalar İnşaat Arma Kent, Bak Yapı Konya Prestij Park, Dağ Mühendislik Flora Şehir projeleriyle öne çıkıyor.

Ayrıca Kayseri de bölgenin yatırımda öne çıkan kentlerinden. Eskişehir de yakın kentlerdeki ilginin de etkisiyle yatırımlarda ve konut satışında yerini koruyor. (DUYGU ERDOĞAN - MİLLİYET)

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Ali Ergül 02 Eylül 2017 12:57

    İnşaat sektörü Can çekişiyor. Artan maliyetler, Demir be her türlü maliyet artışına rağmen, satışlarda hiçbir hareket yok. Yüksek faizler , borçlanma oranı yüksek inşaat firmalarını iflasa sürükleyecektir. Önümüzdeki 3yıl konut fiyatları artış sağlamayacaktır. Rekabet ve arz fazlası, güven endeksinin çöküşü buna etken.