BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisPremier Lig’de Amerikalı başkan dönemi----

Premier Lig’de Amerikalı başkan dönemi

Premier Lig’de Amerikalı başkan dönemi
26 Mayıs 2022 - 15:25 www.finansgundem.com

Premier Lig’in dev kulüpleri birer birer Amerikalı milyarderlere satılıyor. Arsenal, Liverpool ve Manchester United’ın arından en son Chelsea’nin de Amerikalı yatırımcılara satılması futbol ekonomisi tartışmalarını tekrar gündeme getirdi

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Todd Boehly'nin Chelsea’yi satın alması, Amerikalı yatırımcıların cazip getirileri göz önünde bulundurarak Premier Lig'deki en iyi takımlara sahip olma konusundaki artan ilgisinin gösteriyor.

Boehly, Kaliforniya merkezli yatırım şirketi Clearlake Capital, İsviçreli milyarder Hansjörg Wyss ve Guggenheim Partners CEO'su Mark Walter tarafından desteklenen 4,25 milyar sterlinlik satın alım ortaklığına öncülük ediyor.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre aylarca süren müzakerelerin ardından Çarşamba günü İngiltere hükümeti tarafından onaylanan anlaşmayla Chelsea, Amerikalı milyarderler tarafından satın alınan Premier Lig devleri kervanına katılmış oldu. Daha önce Stan Kroenke tarafından Arsenal, Glazer ailesi tarafından Manchester United ve Fenway Sports Group tarafından Liverpool satın alınmıştı. Dört milyarder yatırımcı da ABD’nin önce gelen spor franchise’larının sahibi konumunda.

Financial Times’ın haberine göre, Liverpool Üniversitesi’nde akademisyen olan The Price of Football’un Yazarı Kieran Maguire satın alım anlaşmasıyla ilgili açıklamasında, “ABD’li yatırımcıların kafasında hala futbolun değerinin altında olduğuna dair bir algı var. Chelsea gibi bir kulüp için küme düşme riski yok sayılabilir ve bu nedenle yatırımcılar hem bugün için hem de geleceğe yönelik gelir akışlarını cazip görüyor” ifadelerine yer verdi.

Alıcılar eski sahibi Rus milyarder Roman Abramoviç olan kulübü 2,5 milyar sterline satın alıyor. Satın alım ortaklığı kulübün stadyumu Stamford Bridge’in, kulübün yetenek akademisinin ve kadınlar takımının yenilenmesi için 1,75 milyar sterlin daha harcayacak.

Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesinin ardından Rus milyarder Abramoviç Şubat ayında kulübü satılığa çıkarmıştı. Aynı zamanda Portekiz ve İsrail vatandaşlığı olan Abramoviç daha sonra İngiltere yönetimi tarafından yaptırımlara uğradı ve Premier Lig tarafından bir kulübün yönetici olması yasaklandı.

Abramovich'in serveti, Chelsea'yi üst düzey bir takıma dönüştürmüştü. Rus milyarderin finansal desteğiyle yıldız oyuncuları transfer eden Chelsea, Manchester United ve Arsenal'in İngiltere futbolu üzerindeki hakimiyetini kırdı. Abramoviç yirmi yıllık başkanlığı boyunca 1 milyar sterlinden fazla zararı finanse etti.

İngiltere'nin futbol finansmanı ve yönetişimi konusundaki son dönem incelemelere katkıda bulunan Portsmouth Üniversitesi akademisyeni Christina Philippou konuyla ilgili açıklamasında, “Finansal bir perspektiften bakıldığında satın alım anlaşması Premier Lig’deki kulüp sahiplerinin çoğu için sermeye büyütme konusunda ellerini ovuşturmalarına sebep olacak. Zira değer çılgın bir seviyeye yükseldi” ifadelerine yer verdi.

Abramovich adına açık artırmayı yürüten ticaret bankası Raine Group’un Kurucu Ortağı Joe Ravitch FT’de yer alan daha önceki bir röportajında Chelsea ve diğer üst düzey Premier Lig kulüplerinin her birinin beş yıl içerisinde muhtemelen 10 milyar dolardan fazla değere sahip olacağını öngörmüştü.

Analistler, futbol yöneticileri ve yatırımcılar, satın alım işlemiyle birlikte kulübün Batı Londra'daki başlıca konumunun ve cılız stadyumunu genişletilmesi ve metaverse'deki taraftarlara bağ kurmak gibi dijital gelir fırsatlarından yararlanma yeteneğinin kulübün yeni sahibi Boehly için fırsatlar sunduğunu belirtiyor.

Premier Lig’in NBC ile yaptığı 2,7 milyar dolarlık altı yıllık ABD yayın hakları anlaşması İngiliz kulüplerini Amerikalı sahipleri için daha cazip bir hale getiriyor.

UEFA'nın Şampiyonlar Ligi'ni 2024'te 32 takımdan 36 takıma genişletme planları, Chelsea gibi bir kulüp için yılda 150 milyon sterlinden fazla gelir anlamına gelebilir. Philippou'ya göre, Chelsea'nin kadın takımı da kullanılmayan bir ticari potansiyele sahip.

Premier Lig uzun zamandır sadece Amerikalılar için değil aynı zamanda Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi kraliyet ailesi tarafından da yabancı yatırımların ilgi odağı olmuştur.

Son yıllarda, özel sermaye grupları, uluslararası yayın haklarının artan değerinden ve bunların takım fiyatları üzerindeki etkisinden yararlanmak için genellikle azınlık hisseleri satın alarak takip etti.

Habere göre ismini paylaşmak istemeyen İngiliz futbolunun en üst düzey isimlerinden biri konuyla ilgili açıklamasında "Amerikalı sahipler hakkında övgüye değer olan şey, kulüplerin sürdürülebilir olma ihtiyacını kesinlikle anlamalarıdır" diyor.

Uzun süredir futbol yöneticisi olarak görev yapan bir başka kaynak ise "Bu adamlar kısa vadeli oyuncular değil, çok paraları var, hırslılar ve yatırımlarını başarılı kılmak istiyorlar. Bence lig için çok olumlu" açıklamasında bulunuyor.

Yaklaşık 40.000 taraftar kapasitesine sahip olan Chelsea'nin Stamford Bridge stadyumu, Premier Lig'in en büyüğü olan Manchester United'ın Old Trafford'u gibi rakip sahaların gerisinde kalıyor ve Chelsea'yi bilet satışları ve seyirci ağırlama açısından dezavantajlı hale getiriyor. Futbol yöneticileri ise kapasitenin ne kadar artırılabileceğini sorguluyor.

FT’ye konuşan futbol yöneticisi, “Stadyumdan alabileceğiniz sınırlı miktarda unsur var ve bunların çoğu televizyona bağlı. Oyuncu maaşları ve sınırlar artıyor” ifadelerine yer verdi.

Chelsea’nin geliri 2020-2021 senesinde 434 milyon sterlindi. Kulübün bir önceki yılki gelirleri ise 407 milyon sterlin kadardı. Kulübün gelirleri geçtiğimiz yıl UEFA Şampiyonlar Ligi’nde şampiyon olmasıyla desteklenmişti. Ancak Batı Londra kulübü Abramoviç yönetiminde sürekli olarak zarar etmesiyle biliniyordu. Abramoviç, Chelsea'ye hiçbir faiz karşılığı olmadan yaklaşık 1,5 milyar sterlinlik kredi verdi ve hiçbir zaman bu yatırımı için temettü almadı.

Kulübün yeni sahibi Boehlu için en önemli soru Chelsea’nin finansal gelirleri ile saha içi performansı arasında doğru dengenin kurulup kurulamayacağı.

Tecrübeli futbol yöneticisi konuyla ilgili açıklamasında, “Bir taraftar kazanan bir takım ister. Noel Baba bile takım sahibi olsaydı taraftarlar yalnızca takım kazandığı sürece mutlu olurdu” diyor.

İngiliz hükümetinden Chelsea'nin satışına onay

 

ABD’li milyarder Todd Boehly Chelsea'nin yeni sahibi

 

Premier Lig devleri sigortacılara karşı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)