BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaPPK öncesi kurlar güne nasıl başladı?----

PPK öncesi kurlar güne nasıl başladı?

PPK öncesi kurlar güne nasıl başladı?
15 Nisan 2021 - 08:24 www.finansgundem.com

Kritik faiz kararı öncesinde dolar/TL, dün gerilediği 8,06-8,07 seviyelerinde güne başlarken, euro/TL ise 9,70'in hemen altında seyrediyor

Piyasalar tarafından merakla beklenen Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası(TCMB) faiz kararı bugün açıklanıyor. Karar öncesinde sabah saatlerinde dolar/TL, dün gördüğü 8,10'un altındaki seviyelerini koruyor. Dolar/TL 8,06-8,07 seviyelerinden değerlenirken Euro/TL ise 9,70'in hemen altında işlem görüyor.

Yurt içinde ayrıca konut satışları, bütçe rakamları da yakından izlenecek. ABD'nin de bugün yoğun veri gündemi bulunuyor.

ÖNE ÇIKAN BAŞLIKLAR

ABD’nin 2 savaş gemisinin Karadeniz’e geçmeyeceği bildirildi.

ABD Başkanı Joe Biden, ABD’nin 11 Eylül’e kadar Afganistan’dan çekileceğini duyurdu.

Fed Başkanı Jerome Powell, Fed'in faiz oranlarında bir artırıma yönelmeden önce aylık tahvil alımlarının azaltacağını söyledi.

Fed yayınladığı Bej Kitap raporunda, ABD ekonomisinin tüketiciler arasında büyüyen güvenin desteği ile bahara ivme kazanarak girdiğini belirtti.

Fed Başkan Yardımcısı Richard Clarida, Fed'in enflasyon konusunda başarısının ölçününün gelecekteki fiyat artışları için bekleyişlerin yüzde 2 seviyesinde çıpalanması olduğunu, enflasyon bekleyişlerinin artmaya başlaması durumunda Fed'in buna tepki vereceğini söyledi.

New York Fed Başkanı John Williams, ekonomi pandemiden toparlandıkça kısa vadede enflasyonda oynaklık olabileceğini, ancak genel fiyat artışlarının bastırılmış olmaya devam etmesi gerektiğini söyledi.

Japonya Merkez Bankası Başkanı Haruhiko Kuroda, korona virüs salgını nedeniyle ihtiyatlı olunmaya devam edildiğini belirterek, Japon ekonomisinde yaşanacak herhangi bir toparlanmanın ılımlı olacağını söyledi.

YURT İÇİ GÜNDEM

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, Türkiye'yi ziyaret edecek. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Dendias'ı saat 15.00'te kabul edecek. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Dendies, bölgesel konularla ilgili görüş alışverişinde bulunacaklar.

Haftanın merakla beklenen Merkez Bankası Faiz kararı açıklanacak.

TCMB Başkanı Kavcıoğlu'nun ilk faiz toplantısında alınacak karar piyasalar tarafından yakından izlenecek. Kavcıoğlu, "Politika faizini güçlü dezenflasyonist etkiyi muhafaza edecek şekilde enflasyonun üzerinde bir düzeyde oluşturmaya devam edeceğiz." açıklaması yapmıştı.

TÜİK en son enflasyonu yıllık yüzde 16,19 olarak açıklamıştı. Merkez Bankasının haftalık repo gösterge faiz oranı yüzde 19,00 seviyesinde bulunuyor. Anketlerde ekonomistler faizin yüzde 19,00 ‘da kalacağını tahmin ediyor (14.00).

TÜİK konut satışları, ücretli çalışan istatistiklerini duyuracak (10.00). Konut satışları Şubat ayında yıllık yüzde 31,6 düşüşle 81 bin 222 olarak açıklanmıştı.

TCMB özel sektörün yurt dışından sağladığı kredi borcu rakamlarını açıklayacak (10.00).

Hazine ve Maliye Bakanlığı, merkezi yönetim bütçe rakamlarını açıklayacak. Bütçe Şubat ayında 23,17 milyar TL fazla verirken, faiz dışı fazla 35,93 milyar TL olarak gerçekleşmişti.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu(BDDK) ve TCMB para ve banka istatistikleri haftalık verileri yayımlanacak. TCMB haftalık bülteninde yurt dışı yerleşiklerin hareketleri, yurt içi yerleşiklerin döviz pozisyonu ve rezervler öncelikli olarak izlenecek (14.30).

YURT DIŞI GÜNDEM

Almanya (09.00), Fransa (09.45) ve İtalya'da (11.00) tüketici fiyatları Avrupa'da izlenecek veriler olacak.

ABD'de önemli veriler üst üste gelecek. Perakende satışlar, New York Fed İmalat Endeksi, İşsizlik Başvuruları, Philadelphia Fed İş Koşulları Endeksi (15.30), sanayi üretimi (16.15), işletme stokları, NAHB Konut Piyasası Endeksi (17.00), doğal gaz stokları (17.30),  sermaye hareketleri (23.00) verileri piyasalar tarafından yakından takip edilecek.

Atlanta FED Başkanı Raphael Bostic (18.30), San Francisco Fed Bankası Başkanı Mary Daly (21.00) ve Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester konuşma yapacak.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)