BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaPowell’ın tehlikeli oyunu----

Powell’ın tehlikeli oyunu

Powell’ın tehlikeli oyunu
03 Eylül 2021 - 14:05 www.finansgundem.com

ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Jerome Powell ekonomi ve finansal piyasalarla tehlikeli bir oyun oynuyor.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Piyasalar ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Jerome Powell’ın, sanal olarak gerçekleştirilen Jackson Hole konferansında enflasyonu hafife alarak hata yaptığını ve ‘acil durum’ para basma faaliyetlerini azaltma ihtiyacı gördüğünü kabul ettiğini söylemesini bekliyordu. Piyasaların bunu duymak istemesinin nedeni dolarda beklentilerin düşük olması ve altına karşı ilgisiz kalınmasıydı.

Yakın zamanda Bank of America tarafından para yöneticileriyle yapılan anket çalışmasında, katılımcıların büyük çoğunluğu enflasyonun geçici olduğu konusunda görüş bildirmiş olsa da, enflasyon inkar edilemez bir gerçek. FED’in enflasyon ölçütü 40 yılın en yüksek seviyesine yakın ve %6,7 seviyesinde. Ancak Powell bu enflasyon seviyesini görmezden gelerek FED’i enflasyon hedefine ulaşma konusunda tebrik etti ve sıfıra yakın faiz oranlarının altını çizdi.

Bu durum ise Forbes’un haberine göre finansal piyasalar ve ekonomi için giderek tehlikeli bir hale geliyor. Enflasyon ABD’nin devasa borçlarını yönetmek için en tehlikeli ve korkakça yöntemlerden bir tanesi. Bu doların değerini koruyanların, ABD Kongresi’nin asla sona ermeyen mali harcamaları ve borç yükü altında kalmış olan ekonomiyle baş etmesinin en güzel yolu. finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre ABD’nin borçları şimdi gayrisafi yurtiçi hasılanın %400’ü.

Ünlü Ekonomist Keynes, “sürekli devam eden enflasyon süreciyle hükümet vatandaşlarının servetinin büyük bir bölümünü gizli ve dikkat çekmeyecek bir şekilde yok edebilir” dedi. Bunun etkileri ise bu durumu kaldırma gücü en az olanlar üzerinde görülüyor: Yoksullar, yaşlılar ve varlığı bulunmayanlar. Finansal piyasalar içinse Milton Friedman, “enflasyon alkolizm gibidir. İlk önce iyi etkileri görülür” dedi.

Bu ise piyasaların şimdi içinde bulunduğu durum. Borsalar ‘faydalı’ enflasyonun kontrol edildiğine ve pozitif etkiler yarattığına inanıyor. Giderek artan istihdam eşitsizliği ya da yükselen emtia fiyatları görmezden geliniyor. Powell ise bunları biliyor olsa da bu stratejiyi sürdürmeye devam ediyor. Peki enflasyonun kontrolden çıktığını nasıl anlarız? Bu noktada birinci aşama şimdiden başladı.

FED’in bazı yetkilileri şimdiden enflasyon endişelerini dile getirmeye başladı. Bu endişeler daha sık dile getirilene kadar, makro baskıları rahatlatma görevi gören üç pazarda aksiyon görülebilir: Hazine tahvilleri, dolar ve altın. Bütün bunların izlenmesi gerekiyor çünkü her birinin kendine özgü kusurları var. Enflasyon %4’ün üzerinde seyrettiği takdirde, Hazine tahvilleri %1,3 seviyesinde kalmayacak. Tahviller FED’in kampanyasının bir parçası ve merkez bankası geçtiğimiz yıldan bu yana neredeyse tüm Hazine tahvillerini satın alıyor.

Aynı zamanda ABD Hazine tahvilleri küresel olarak Almanya’nın getirisiz tahvilleri ve Japonya’nın tahvilleriyle yarışıyor. Dolar gelişmiş ülkeler dünyasında ve halen korona virüsün yaralarını sarmaya çalışan gelişen ülkeler piyasalarında işlem görüyor. Altın ise Bitcoin karşısında savaş veriyor. Piyasalar FED’in enflasyona yenik düştüğünü ve acil olarak eyleme geçmediğini hissettiği takdirde, bu piyasalar tahmin edilebilir şekillerde hareket edecek: Tahviller ve dolar düşecek, altın yükselecek.

Enflasyonda yükseliş seyri korunuyor

 

Faiz indirimi beklentileri devam ediyor

 

Dünyanın en büyük varlık fonu bağımsızlığını ilan ediyor

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)