BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiPowell’dan resesyon sinyali: Ödenmesi gereken bedel----

Powell’dan resesyon sinyali: Ödenmesi gereken bedel

Powell’dan resesyon sinyali: Ödenmesi gereken bedel
22 Eylül 2022 - 15:06 www.finansgundem.com

Geçtiğimiz gün FED Başkanı Powell’ın yaptığı açıklamalar küresel ekonominin gündeminde. Uzmanlar FED Başkanı Powell’ın ilk kez resesyon beklentisini ima ettiğini belirtiyor

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD Merkez Bankası (FED) yetkilileri dün sona eren para politikası toplantısının ardından enflasyonun kontrolünü yeniden ele geçirmek için bir resesyona tahammül etmeye istekli olduklarına dair en net sinyalleri açıkladı.

Bloomberg’ün haberine göre ABD’deki enflasyon sorununun ölçeğini anlamak için çok geç kaldıkları gerekçesiyle eleştirilen FED yöneticileri, arayı kapatmak için agresif bir şekilde hareket ediyorlar. Çarşamba günü faiz oranlarını üst üste üçüncü kez 75 baz puan artıran FED yönetimi yıl sonundan önce yüzde 1,25 puan daha sıkılaştırma öngörüyorlar.

Söz konusu açıklamalar ekonomistlerin FED’den beklediğinden daha şahin nitelikteydi. Buna ek olarak, FED yetkilileri ABD’nin ekonomik büyüme tahminlerini düşürdü, işsizlik beklentilerini yükselttiler ve FED Başkanı Jerome Powell, 1980'lerden bu yana en yüksek seviyelerdeki çalışan fiyat baskılarını azaltmak için ‘gerekli acı verici ekonomik yavaşlamadan’ defalarca bahsetti.

Yatırım danışmanlığı firması Principal’dan Seema Shah, “Powell'ın bir dönem için trendin altında bir büyüme olacağını söylemesi, merkez bankasının ‘resesyondan’ bahsetmesi olarak algılandı. Bundan sonra daha zorlu zamanlarla karşılaşacağız” dedi.

Açık olmak gerekirse, FED yetkilileri net bir resesyon öngörmüyor. Ancak Powell'ın faiz artışlarının çalışanlar ve işletmeler için muhtemelen zorluklara neden olduğu konusundaki söylemi, son aylarda giderek daha keskin hale geldi. Çarşamba günü, Powell basın toplantısında, işsizlikte sadece küçük bir artışla yumuşak bir inişin "çok zorlu" olacağını söyledi.

Gösterge Faiz oranları için hedef aralığının %3 ila %3,25’e yükseltilmesinin ardından FED Başkanı Powell, “Bu sürecin bir resesyona yol açıp açmayacağını veya eğer yol açarsa, bu resesyonun ne kadar ciddi olacağını kimse bilmiyor. Bununla birlikte, enflasyonu tekrar %2'ye indirmeye kararlıyız" ifadelerine yer verdi.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre Powell’ın söz konusu açıklamaları, FED yetkililerinin ilk kez sıfıra yakın faiz oranlarını yükseltmeye başladığı altı ay öncesinde ekonominin gücüne yönelik paylaşılan pozitif ifadelerle keskin bir tezat oluşturuyor.

Enflasyonun kalıcı ve yaygın olduğunu kanıtlamasıyla birlikte FED yetkilileri şimdilerde, daha kötümser işsizlik tahminleriyle, ekonominin her düzeyinde talebin azaltılması gerektiğini dolaylı olarak kabul ediyorlar.

19 Fed yetkilisinin medyan tahmini, %3,7 olan işsizliğin gelecek yıl %4,4'e ulaşacağını öngörüyor. Ancak bir önceki FED toplantısındaki tahminler mevcut oranın 2024’e kadar korunacağı yönündeydi. Ancak bu yeni seviye bile hala çok düşük olabilir. Hemen hemen tüm katılımcılar, yeni tahminlerine yönelik risklerin yukarı yönlü ağırlıklı olduğunu açıkladı. FED yetkilileri faiz oranlarının bu yıl %4,4'e ve 2023'te %4,6'ya ulaşacağını ve 2024'te %3,9'a gerileyeceğini öngördüler.

Powell Çarşamba günü yaptığı açıklamada, "İşsizlikte nispeten mütevazı bir artış ve yumuşak bir iniş elde ederek fiyat istikrarını yeniden sağlamanın çok zor olacağını her zaman için biliyorduk. Enflasyonu arkamızda bırakmalıyız. Keşke bunu yapmanın acısız bir yolu olsaydı. Fakat böyle bir yol yok" dedi.

FEDyetkililerinin enflasyonu düşürme yetenekleri konusundaki endişeleri diğer projeksiyonlarda da açıkça görülüyor. Yeni bir faiz artırımı yolunun ortasında bile, yetkililer enflasyonun 2025 yılına kadar %2 hedefine ulaşacağını hâlâ öngörmüyorlar.

Ayrıca bunun resesyon riskinin arttığı anlamına geldiğinden şüpheleniyorlarsa dahi bunu yüksek sesle söylemiyorlar.

New York merkezli araştırma şirketi MacroPolicy Perspectives’in Kıdemli ABD Ekonomisti Laura Rosner-Warburton, resesyon risklerine ilişkin “Sanırım bu ihtimalin arttığını anlıyorlar, ancak hâlâ hedefleri bu değil. Yumuşak iniş olsun ya da olmasın, kontrollerinin dışında ve güvenemeyecekleri veya bekleyemeyecekleri tedarik zincirindeki toparlanma gibi faktörlere bağlı” dedi.

Powell açıklaması süresince birkaç kez verdiği talebi yeterince düşürmek için daha yumuşak bir işgücü piyasasının gerekli olabileceğini söyledi. Ancak aynı zamanda daha yüksek tasarruf oranlarına ve devlet düzeyinde daha fazla paraya işaret ederek, ekonominin hala makul derecede güçlü olduğunu, bu kaynakların önemli bir ekonomiyi bir gerilemeye karşı daha dirençli hale getireceğini belirtti.

Dalio: FED’in başka çaresi yok

 

İngiltere Merkez Bankası faizi 50 baz puan artırdı

 

Dolar/TL'de yeni zirve görüldü

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)