BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemPowell, Yellen'ı mı taklit edecek----

Powell, Yellen'ı mı taklit edecek

Powell, Yellen'ı mı taklit edecek
04 Kasım 2017 - 07:15 www.finansgundem.com

Akşam yazarı Deniz Gökçe, Trump tarafından Fed başkanlığına aday gösterilen Powell'ın bankada nasıl bir politika izleyeceği konusunda öngörülerde bulundu. İşte Gökçe'nin o yazısı:

Şu andaki ABD Merkez Bankası’nın (FED) Başkanı Janet Yellen, çarşamba günü FED’i toplayarak belki de en son FED toplantısını yapmış oldu.

Tabii herkesin kafasında, Yellen sonrası, bugüne kadar son derece başarılı gitmiş olan Yellen’in Merkez Bankası politikasının devam ettirilip ettirilmeyeceği konusu var. Yellen yaklaşımı sonrası da başka ne yapılacağı da belli değil.

Diğer taraftan henüz açıklanmamış olsa da, Yellen yerine Jay Powell’ın atanacağı konuşuluyor. Powell 2012 yılından bu yana FED Yönetim Kurulu’nda üyeydi. Ama Powell ekonomi eğitimi olmayan bir kimse! Kendisi bir avukat ve de iş başına atanırsa uzun süre Yellen’in yaklaşımını devam ettirir diye de düşünülüyor.

Trump Powell’i FED Başkanlığına atayarak kendi imzasını FED’e taşımış olduğunu düşünüyor ama aslında bilindiği gibi Powell, Yellen’i kopya edecek, faizleri yavaş yavaş artıracak, aynen Yellen gibi neler yapılması gerektiğini önceden konuşarak FED mensuplarını, medyayı ve de vatandaşları da Yellen’in yaptığı gibi peşinen hazırlayacak!

Yellen döneminde faizler çok yavaş, önceden planlanarak artırılmış, ne yapılacağı da hep peşinen açıklanarak politikalar devam ettirilmişti.

Powel büyük olasılıkla Yellen’i aynen taklit edecek bir kişi. Aslında Trump Yellen yerine Powell’ı atayarak büyük bir felaketten kurtuluyor. Çünkü diğer olası aday da Stanford Üniversitesi Profesörü John Taylor idi. Çünkü Taylor FED bilançosunu küçültmeyecek ve bilançoyu büyük olarak devam ettirecek bir yaklaşım içinde olacak ve faizleri de çok yükseltecek gibi konuşuyordu.

Powell ekonomist değil ama piyasayı uzun süre yakından izlemiş bir kişi. Yellen de zaten geriye son derece iyi durumda bir ABD ekonomisi bırakıyor. Şu anda da durum iyi.

Büyüme 2017 yılı üçüncü çeyreğinde yıllıklaştırılmış bir bakışla yüzde 3 civarında, işsizlik yüzde 4.2 gibi oldukça düşük bir düzeyde, reel ücretler artmış durumda,ve tüketiciler ve de iş insanları da gidişata güveniyorlar.

Ancak şu andaki pozitif gidişatın devam etmesi de garanti değil. Gündeme gelecek orta karar bir sorun bile, ortalığı karıştırabilir. Faizleri artırmak sanıldığı kadar kolay değil. Dolayısıyla ilerdeki bir sorunda FED yeniden Yellen gibi yavaş hareket etmek zorunda kalır.

Piyasada ise iki önemli konunun gündeme gelebileceği konuşuluyor.

Birincisi, yüzde 2 enflasyon düzeyine işgücü piyasasını karıştırmadan varılabilir mi konusu önemli.

İkincisi ise, bir sonraki olası krizde kullanmak üzere cephane bulunacak mı?

Bu sorunlar gündeme gelirse Powell ne yapar da pek bilinemiyor! Yellen’a da kötü davranıldığını düşünüyorum!

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)